Näin opit priorisoimaan! Hätäkeskuspäivystäjä, työterveyden asiantuntija ja siivousfirman pomo antavat parhaat vinkkinsä
Hyvinvointi
Näin opit priorisoimaan! Hätäkeskuspäivystäjä, työterveyden asiantuntija ja siivousfirman pomo antavat parhaat vinkkinsä
Haluaisitko hallita aikaa paremmin? Mieti lopputulosta ja opettele sietämään virheitä. Kurkkaa, miten priorisoinnin ammattilaiset tekevät sen!
Teksti

Kuvat
,

28.4.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Opettele sietämään virheitä

Saana Tyni 32, siistijä ja Koti Puhtaaksi Oy:n toimitusjohtaja:

"Vastaan siitä, että oikeat ihmiset tekevät oikeita asioita. Olen tekijäihminen, jolta lipsahtaa helposti, että minä hoidan. Se ei ole aina tehokkainta.

Vaikka jokin menisi vähän sinnepäin, sillä ei ole väliä, jos kokonaisuus on kunnossa. On tärkeää, että virheet sallitaan. Meillä niistä ei rankaista vaan mietitään, mistä virheet johtuivat ja miten voisimme kehittyä. Se vähentää mikromanageeraamisen tarvetta.

Kotona kannattaa kirjata, mikä on kenenkin vastuulla, mitä ei tarvitse tehdä itse tai lainkaan. Minulla on kaksi pientä lasta ja raksaprojekti. Käytämme siivoojaa, tilaamme ruoat kotiovelle ja haemme lapset vuoropäivinä. Kahtena viikkoiltana minulla on vapaus tehdä, mitä tykkään."

Saana Tyni on keventänyt kotityötaakkaansa tilaamalla ruoat kotiin.

Mieti lopputulosta

Tarja Ketola, 46, Vaasan hätäkeskuksen ylipäivystäjä:

"Kun otan puheluita vastaan hätäkeskuksessa, joudun päivittäin miettimään, onko tilanne niin kriittinen, että lähetän apua kesken puhelun, vai rauhoittelenko ensin soittajaa ja kyselen lisää.

Teen päätöksiä sen perusteella, onko joku hengenvaarassa. Olen oppinut kuulemaan soittajan tunteen jo ensi sanoista. Taustaäänet kertovat myös paljon.

Jos priorisointi tuntuu vaikealta, mieti lopputulosta. Onko tehtävän hoitaminen välttämätöntä juuri nyt vai ehtiikö tunnin päästä? Vaikuttaako lykkääminen lopputulokseen?

Työni on tuonut perspektiiviä arkeen. Hoidan aina koiran, muut kotihommat voivat odottaa. Harvoin täytyy toimia heti."

Tarja Ketola priorisoi koiran muiden kotihommien edelle.

Tunnista työsi ydin

Minna Toivanen 50, Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija:

"Silppuisessa työelämässä aika kuluu helposti muuhun kuin omiin päätehtäviin. Koko päivä saattaa olla nopeaa reagointia, vaikka työn ydin edellyttäisi syventymistä.

Pääset priorisoinnissa alkuun näillä askelilla:

  1. Mieti, mikä on työsi ydin.
  2. Keskustele, onko esimiehesi siitä kanssasi samaa mieltä.
  3. Varaa kalenteristasi aikaa ydintehtäville. Itse pyhitän aikaa kirjoittamiselle ja hiljennän sähköpostin ja puhelimen.

Jos tärkeitä asioita on vaikea tunnistaa, mieti, kuuluuko jokin tehtävä ylipäänsä sinulle. Onko se työpaikalle tärkeä ja onko sitä edes pakko tehdä? Tee ero kiireellisen ja työsi kannalta tärkeän välillä. Kiireellinen ei ole sama asia kuin tärkeä."

Minna Toivanen rauhoittaa aikaa kirjoittamiselle.

Mihin sinä kaipaat neuvoa? Meilaa kysymyksesi osoitteeseen kt@a-lehdet.fi. Kirjoita aihekenttään Hyvät neuvot

Kommentoi +