Onko sinun vaikea keksiä puhuttavaa uusien ihmisten kanssa? Kampaaja, diplomaatti ja matkanjohtaja kertovat, mistä keskustelun voi aloittaa
Hyvinvointi
Onko sinun vaikea keksiä puhuttavaa uusien ihmisten kanssa? Kampaaja, diplomaatti ja matkanjohtaja kertovat, mistä keskustelun voi aloittaa
Joskus tuntuu siltä, että on aivan mahdotonta keksiä juteltavaa uusien ihmisten kanssa. Katso tästä asiantuntijoiden vinkit tilanteen pelastamiseen!
Teksti

Kuvat
,

24.1.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Kuuntele kuin diplomaatti

Reetta Purontakanen, lehdistö­neuvos Suomen Japanin-suurlähetystössä Tokiossa:

Small talkin ei tarvitse olla pinnallista, skippaa siis sää. Anna toiselle tilaa kertoa, kuka hän on ja mitä tekee. Vaikka juttelu kestäisi vain muutaman minuutin, keskity. Voit kysyä, mistä hän pitää tai mitä ajattelee jostain. Anna hänen valita, kuinka syvällisesti vastaa. Täällä Japanissa kysyn usein, tunteeko toinen Suomen. Joku voi mainita saunan tai Sanna Marinin, ja se jo määrittää, puhutaanko löylyistä vai politiikasta. Mieti valmiiksi kysymyksiä, jos tilanne jännittää. Aina toimiva aloitus on tiedustella, mistä toinen tuntee illan emännän tai isännän. Kysy avoimia kysymyksiä, joihin ei voi vastata kyllä tai ei, ja puhu aiheista, joista hän tietää sinua enemmän. Jos unohdat nimen, voit aina kysyä uudelleen.

Reetta Purontakanen kehottaa miettimään kysymyksiä valmiiksi.

Arvioi tilanne oppaan silmin

Jari Jäppinen, matka-asiantuntija ja matkanjohtaja Aventurassa:

Small talk vaatii tilannetajua. Yleispätevä ohje on, ettei kannata mennä liian pian asiaan, koska se voi hämmentää. Pitäydy aiheissa, joista kumpikin tietää ja on tuskin eri mieltä. Voit kysyä, miten loma meni tai mitä kuuluu. Hymyile ja osoita kiinnostuksesi. Kulttuuri vaikuttaa. Amerikkalaiset eivät heittäydy helposti syvällisiksi, mutta Marokossa voit löytää itsesi tervehdyksen jälkeen takahuoneesta juomasta teetä ja puhumasta perhesuhteista. Suomessa voi olla toimivaa seistä vierekkäin juhlissa ja vaihtaa välillä pari sanaa. Aina keskustelu ei luista, ja se on ok. Toivota mukavaa iltaa ja jatka eteenpäin. Jos juttu luistaa, voit siirtyä henkilökohtaisempiin kysymyksiin.

Pitäydy aiheissa, joista kumpikin tietää, vinkkaa Jari Jäppinen.

Päivitä uutiset kuin kampaaja

Iida Kuisma, parturi-kampaaja ja Custom Curls -kampaamon omistaja:

Kyselen asiakkaalta kuulumisia ja sitten alan jutella jostain ajankohtaisesta aiheesta. Yleensä silmäilen aamulla uutiset, koska niistä saa hyviä avauksia. Puhun usein vuodenajoista ja lomista, koska ne ovat sopivan neutraaleja aiheita, jos en tunne ihmistä. Kaikki asiakkaat eivät halua jutella. Vaistoan sen pian ja pidän keskustelun ammatillisena: kyselen hänen tyylistään ja siitä, miten hän laittaa hiuksiaan. Vaikka siviilissä saatan olla kova väittelijä, työssäni pitää olla poliittisesti korrekti. En kysy liian henkilökohtaisia asioita enkä vastaa sellaisiin. Suolistosairauteni vuoksi vatsani turpoaa joskus, jolloin asiakas saattaa onnitella minua raskaudesta. Silloin ei auta kuin oikaista päätelmä ja vaihtaa aihetta.

Kaikki kampaajan asiakkaat eivät halua aina jutella, kertoo Iida Kuisma.

Kommentoi +