Haaveissa tasainen ihonväri ja kuulas iho? Mochi-ihonhoidossa on 9 vaihetta, mutta se lupaa heleyttää ihon
Kauneus
Haaveissa tasainen ihonväri ja kuulas iho? Mochi-ihonhoidossa on 9 vaihetta, mutta se lupaa heleyttää ihon
Japanilaisessa kauneudenhoidossa tavoitellaan kuulasta mochi-ihoa. Toiveena on, että iho näyttäisi tasaisen väriseltä jo ilman meikkivoidetta.
Teksti

Kuvat

17.12.2022
 |
Eeva

Jos mietit japanilaisten naisten ihoja, mitä tulee ensimmäisenä mieleen? Posliinimaisen kuultava iho, eikö totta?

Syy ihon kuulauteen ei ole pelkästään auringon UV-säteilyn tehokkaassa välttelyssä (vaikka kaikki kunnia myös sille) tai japanilaisten kuuluisassa kaksoispuhdistuksessa. Kyse on etenkin siinä, että koko japanilainen ihonhoito eli J-beauty keskittyy ihon virheiden korjailun ja piilottamisen sijaan ennaltaehkäisyyn.

Japanilaisen kauneuskäsityksen mukaan ihon tulee olla terveennäköinen ja heleä myös ilman meikkiä. Sen sijaan että ihonhoito olisi yksi turhauttava lisärutiini päivien loputtomassa tehtävälistassa, japanilaisille naisille se on hetki itselle.

Korealainen vai japanilainen kauneudenhoito?

K-beauty eli korealainen kauneudenhoito on jo pitkään ollut kaikkien iholla. Syystäkin. Sieltä kun tulee mitä nerokkaimpia keksintöjä ja tehokkaimpia raaka-aineita. Jopa niin paljon ja näkyvästi, että J-beauty on vähän jäänyt sen jalkoihin.

K-beautya on kiittäminen monesta, mutta toisin kuin ehkä luulit, esimerkiksi kangasnaamiot ovat alun perin tulleet tutuksi J-beautysta.

Japanilaiset ovat myös todellisia konkareita niin vahvojen kemikaalien välttelyssä kuin luonnosta peräisin olevien raaka-aineiden hyödyntämisessä. Esimerkiksi japanilaisen Akiko Yokotan kehittämän V10 Plus-sarjan koko nimi ja ideologia perustuu sille, mitä niissä ei ole. Niistä puuttuvat esimerkiksi parabeenit, mineraaliöljyt, synteettiset hajusteet ja keinotekoiset väriaineet. Siksi ne sopivat yleensä myös kaikkein herkimmällekin iholle.

Monen japanilaisen tuotteen ydinraaka-aine on riisi, kuten aminohappo-, vitamiini- ja mineraalirikas mochi- eli riisiuute.

Mochi-iho vaatii yhdeksän vaiheen ihonhoitoa

Mochi-sanalla kuvataan usein täydellistä ihoa. Japanilaiset somevaikuttajat ovat keksineet termin mochi-iho, joka tarkoittaa kosteutettua, täyteläistä ja terveenväristä ihoa, joka on yhtä silkkinen ja pehmeää kuin japanilainen riisikakku, mochi.

Mochi-ihon tavoittelu tai J-beauty ylipäänsä ei kuitenkaan sovi kärsimättömälle, sillä siinä on yhdeksän vaihetta.

1. Kaksoispuhdistus

2. Kuorinta-aine

3. Kasvovesi

4. Hoitovesi

5. Seerumi

6. Täsmähoitoaine (esimerkiksi silmänympärysvoide, vaalentava hoitoaine pigmenttiläiskille tai täsmähoito epäpuhtauksille)

7. Kosteusvoide

8. UV-suoja

9. Kangasnaamio

Mochi-ihon tavoittelu alkaa kaksoispuhdistuksesta

Kaksoispuhdistuksen ensimmäinen vaihe on öljypohjainen puhdistusaine, joka liuottaa iholta kaikki rasvaliukoiset aineet, kuten öljypohjaiset meikit, aurinkovoiteet ja ylimääräisen talin. Toinen vaihe eli vesipohjainen putsari taas puhdistaa iholta esimerkiksi hien ja muut vesiliukoiset aineet ja jättävät sen raikkaan ja puhtaan tuntuiseksi.

Vaikka ajatus kahden eri aineen käyttämisestä iltapuhdistuksessa saattaa kuulostaa työläältä, se ei lopulta ole sitä. Iho puhdistuu helposti ja hellävaraisesti – ilman hinkuttamista. Etenkin epäpuhdas iho hyötyy kaksoispuhdistuksesta, koska rasva liuottaa rasvaa, myös tukkeutuneista ihohuokosista.

Sitten onkin se hankalin osuus: kasvovedet, hoitovedet ja seerumit. Tarvitseeko kaikkea ja missä järjestyksessä?

Vaikka ajatus kahden eri aineen käyttämisestä iltapuhdistuksessa saattaa kuulostaa työläältä, se ei lopulta ole sitä. Iho puhdistuu helposti ja hellävaraisesti – ilman hinkuttamista.

Ainakin kasvovesi on tärkeää. Japanilaiset suosivat puhdistuksen viimeistelyssä usein joko kosteuttavaa riisivettä tai tulehduksia hillitsevää ja punoitusta vähentävää vihreää teetä.

Kasvoveden jälkeen iholle taputellaan hoitovesi, joka on yksi mochi-ihon tärkeimpiä asioita, ja ehkä koko pitkän rutiinin se vaihe, joka meille länsimaisille on vaikein ymmärtää.

Hoitovesi on yleistäen sanottuna jotain kasvovesien ja seerumeiden väliltä. Hoitavampia kuin kasvovedet, nestemäisempiä kuin seerumit. Kosteuttavat, yleensä runsaasti muun muassa antioksidantteja ja vitamiineja sisältävät vedet tekevät ihosta pehmeämmän ja täyteläisemmän ja auttavat sitä seuraavan seerumin sekä kosteusvoiteen imeytymistä.

Japanilaisen kauneudenhoitoon kuuluu aina UV-suoja. Mitä korkeampi suoja, sitä parempi.

Viikottaiseen J-beautyrutiiniin kuuluu myös kuorinta ja kangasnaamiot! Japanilaisessa kauneudenhoidossa suositaan entsymaattisia riisinkuoriuutetta tai riisileseitä sisältäviä kuorintoja sekä ihoa kirkastavia ja pigmenttimuutoksia vaalentavia C-vitamiininaamioita.

Hae ihoon kuulautta näillä tuotteita

Djusie Liquid Silk Perfect Cleansing Oil on kotimainen ja luonnonkosmeettinen öljypuhdistus, joka puhdistaa myös vedenkestävän meikin. 34,90 e.

Jo klassikoksi muodostunut vesipohjainen V10 Plus Waterbased Peeling on riisinkuoriuutetta sisältävä rakeeton ja hajusteeton kuorinta-aine. 36 e.

Lululun Precious Moist -kangasnaamiossa on muun muassa fermentoitua riisiuutetta ja kosteuttavaa akaasiahunajaa. 16,90 e.

Kommentoi +