"Miten tuen ystävää, joka voi huonosti?"
Ihmissuhteet
"Miten tuen ystävää, joka voi huonosti?"
Lukija on huolissaan ystävästään, jonka elämä on rempallaan. Kuinka auttaa toista auttamaan itseään?
Teksti

Kuvat

Julkaistu 23.12.2019
Kauneus ja Terveys

"0len nelikymppinen nainen. Olen huolissani ystävästäni, joka ei mielestäni pidä itsestään riittävän hyvää huolta. Hän syö mitä sattuu, polttaa tupakkaa, tissuttelee punaviiniä, nukkuu huonosti ja vaikuttaa masentuneelta. Myös kiloja on tullut reippaasti. Ystäväni elämäntilanne on melko vaikea. Hän on yksinhuoltaja, jolla on jatkuvasti raha tiukilla. Miten voisin ilmaista hänelle huoleni niin, ettei se tunnu tungettelevalta? Kuinka voisin auttaa häntä auttamaan itseään?"

PSYKOLOGI ILONA RAUHALA VASTAA:

Ystäväsi on onnekas, että hänellä on elämässään sinunlaisesi ihminen, joka välittää. Kuulostaa siltä, että hänellä on haastavaa itsensä kanssa.

Yksinhuoltajuus on monelle kuormittavaa. Ehkä hänestä tuntuu, että elämästä on kadonnut mielekkyys ja tulevaisuus tuntuu synkältä. Siltä voi joskus tuntua, jos jää yksin. Toipumiseen saattaa mennä yllättävän paljon aikaa.

HYVÄ, ETTÄ MIETIT, mitä sinun kannattaa sanoa hänelle ja ennen kaikkea miten. Huolen ilmaiseminen voi kuulostaa toisen korvaan arvostelulta.

Ystäväsi saattaa tuntea, että sinä kuvittelet tietäväsi paremmin, mikä on hänelle parhaaksi. Niin voi ollakin. Itsensä kanssa tiukoilla oleva ei vain välttämättä halua kuulla sitä.

KAIKKEIN TÄRKEINTÄ ystävyyssuhteessa voi olla tunne, että toinen pysyy rinnalla silloinkin, kun itsellä on vaikeaa.

Moni kaikkoaa, kun paha päivä koittaa. Kaikki ei enää olekaan yhdessä iloittelua ja ruusuilla tanssimista.

Ystävälläsi on vaikeat ajat. Todennäköisesti häntä auttaa eniten se, että ilmaiset, että arvostat häntä, olet kiinnostunut hänestä ja haluaisit mahdollisesti olla jopa avuksi.

Kysy häneltä, mitä hän tarvitsisi sinulta kaikkein eniten juuri nyt. Sen jälkeen voit punnita, pystytkö tekemään, mitä hän pyytää.

JOSKUS IHMINEN KADOTTAA KYVYN nähdä omat vahvuutensa. Silloin voi olla tärkeää, että joku muistuttaa niiden olemassaolosta.

Voit kertoa, että huomaat, miten kovasti hän sinnittelee. Näet hänessä valtavasti hyvää. Voit muistuttaa, millaisia hyviä puolia ja vahvuuksia hänellä on.

Se saattaa antaa hänelle toivoa, että on muitakin vaihto­ehtoja kuin vajota masennukseen, itsesääliin ja huonoihin elämäntapoihin.

MIETI TARKKAAN, mitä puolia hänessä haluat vahvistaa. Kiinnitä huomio siihen, mikä hänessä on jo hyvää. Auta häntä näkemään se palautteesi avulla.

Kysy, lähtisikö hän kanssasi kävelylle tai uimaan. Voit houkutella häntä pyöräilemään tai tekemään muita edullisia asioita yhdessä. Jos rahat ovat tiukoilla, ystäväsi saattaa vältellä paikkoja, joissa kuluu rahaa.

Kerro ystävällesi, että välität hänestä ja että teidän ystävyytenne on sinulle tärkeä. Haluaisit nähdä, että hän voi hyvin.

Ole myötätuntoinen ystävääsi kohtaan. Asiat järjestyvät pala kerrallaan. Joskus siinä saattaa mennä enemmän aikaa kuin luulemme.

Onko sinulla ongelmia?

Psykologi Ilona Rauhala vastaa kysymykseesi. Lähetä viesti: kt@a-lehdet.fi. Kirjoita otsikoksi ”Rauhala”. Käsittelemme sähköpostia luottamuksellisesti.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 7/2019.

Kommentoi +