Onko sinun vaikea pitää puolesi? Erotuomari, poliisi ja kiinteistönvälittäjä kertovat, kuinka pärjäät väittelyssä
Ihmissuhteet
Onko sinun vaikea pitää puolesi? Erotuomari, poliisi ja kiinteistönvälittäjä kertovat, kuinka pärjäät väittelyssä
Tuntuuko sinusta, että jäät aina alakynteen väittelytilanteissa? Kohtaa toinen yksilönä, perustele kantasi ja uskalla myöntää omat virheesi. Näillä asiantuntijoiden neuvoilla onnistut!
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 1.6.2021
Kauneus ja Terveys

Uskalla myöntää virheesi

Karolina Andersson, Korisliigan ja koripallon MM-kilpailujen tuomari:

"Otteluissa syntyy tilanteita, joissa muut ovat eri mieltä kuin tuomari. Jos tiedän olevani oikeassa, seison tuomion takana vastustuksesta huolimatta. Jos olen epävarma, voin todeta, että tuomioni oli huono. On parempi myöntää virhe kuin vängätä vastaan.

Urani alussa halusin näyttää, etten horju päätöksissäni. Kokemus on opettanut, että virheen myöntäminen kasvattaa arvostusta. Kaikki ymmärtävät, että tuomaritkin ovat vain ihmisiä. Jatkuvasti virheitä ei voi silti tehdä.

Kentällä arvostan johtajuutta, kotona tasavertaisuutta. On tärkeää, ettei parisuhteessa kumpikaan pyri runnomaan asiaansa ja jyräämään toista. Pystyn joustamaan, kun näen, että päämäärä on yhteinen."

Perustele kantasi

Katja Nissinen, Helsingin poliisilaitoksen ennalta estävä työ:

"Poliisi ei väittele vaan neuvoo, kehottaa ja tarvittaessa käskee. Pyrimme kuulemaan kaikkia osapuolia ja perustelemaan kantamme selkeästi ja kunnioittavasti. Kun poliisi turvaa mielenosoituksen sujumista, on tavoitteena neuvotella menettelytavoista. Onnistuneessa tilanteessa kaikki ovat valmiita joustamaan.

Pelko ja epätietoisuus synnyttävät konflikteja. Kaikelle poliisin toiminnalle täytyy olla perustelut. Pyrimme kertomaan ne niin, että toinen ymmärtää. Jos poliisi kirjoittaa liikennesakon, hän kertoo, mihin se perustuu. Tieto rauhoittaa. Samalla tavalla yksityiselämän keskusteluissa rauhallisuudella, kuuntelemisella ja perusteluilla voidaan välttää riitely."

Kohtaa toinen yksilönä

Riikka Pfitzner-Saarnia, kiinteistönvälittäjä Prima Kiinteistöt Oy:

"Tässä työssä on ollut pakko oppia pitämään puolensa. Ajan sekä myyjän että ostajan etua. Pyrin olemaan tasapuolinen ja selkeä. Joskus ostaja tai myyjä kyseenalaistaa hintaehdotuksen tai kuntoarvion. Tiukassa paikassa kannattaa kuunnella tarkasti ja olla rauhallinen. Pieni huumori rentouttaa, jos keskustelu ei etene.Yritän huomioida toisen yksilönä.

Asunnonvaihto tapahtuu usein elämän taitekohdassa, erossa tai kuoleman kohdatessa. Usein tapaan asiakkaan asuntonäytössä, jossa voi olla 25 perhettä. Jää vain pari minuuttia aikaa selvittää toisen tilanne ja tapa katsoa maailmaa. Onko hän boheemi vai asiaihminen? Ei pidä aliarvioida ketään. Ihmiset haluavat kokea itsensä arvokkaaksi."

Kommentoi +