Miten hillitä mustasukkaisuutta? Merenkävijä, näyttelijä ja tutkija antavat parhaat neuvonsa: ”Usein mörkö asuu omien korvien välissä”
Hyvinvointi
Miten hillitä mustasukkaisuutta? Merenkävijä, näyttelijä ja tutkija antavat parhaat neuvonsa: ”Usein mörkö asuu omien korvien välissä”
Onko sinun vaikea pitää mustasukkaisuus aisoissa? Lue miten eri alojen ammattilaiset neuvovat taklaamaan tilanteen.
Teksti

Kuvat
,

24.11.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Opiskele tunteita teatterissa

Katja Peacock, freelancer-näyttelijä, Riihimäen teatteri:

”Nuorena olin joskus hyvin mustasukkainen. Huomasin, että teatteri auttaa. Kun samastuu toisen mustasukkaisuuteen, on helpompi ymmärtää omaa tai puolison tunnetta. Teatteri tarjoaa loputtomasti samastumiskokemuksia.

Vanhoissa näytelmissä mustasukkaisuus paljastaa yhteiskunnan rakenteita. Ennen nainen oli miehen omaisuutta ja mustasukkaisuus vallankäyttöä. Se voi olla sitä myös nykyään.

Mustasukkaisuuden perimmäinen syy lienee riittämättömyyden­tunne. Mustasukkainen ei koe olevansa samalla tasolla rakastettunsa kanssa. Riittämättömyydentunteeseen auttaa, kun vahvistaa itsetuntoaan ja ymmärtää oman arvonsa. Jos rakkaasi pettää, onko hän sinun arvoisesi?”

Katja Peacock kehottaa pohtimaan, onko pettäjä sinun arvoisesi.

Päätä luottaa kuin merenkävijä

Mia Haapakorva, Merimieskirkon satama- ja laivakuraattori:

”Merenkävijät tietävät, että suhde voi toimia vain, jos luottamus on kunnossa. Moni työskentelee rahti­aluksilla puoli vuotta kerrallaan. Jos puolison autosta loppuu bensa, ei mereltä pysty auttamaan. Voi herätä huoli, jaksaako toinen selviytyä kaikesta yksin.

Mustasukkaisuus voi kalvaa myös kotonaolijaa. Ennen sanottiin, että merimiehellä on tyttö joka satamassa. Nykyään maissa ollaan vain hetki: joku käy pizzalla, toinen lenkillä. Jos luottamus rakoilee, on hyvä odottaa, että siitä voi puhua kasvokkain.

Luottamus on yhteinen päätös. Täytyy luottaa ja olla luottamuksen arvoinen. Usein mörkö asuu omien korvien välissä. Jo se voi auttaa, kun saa kuulla, että toinen rakastaa.”

Mia Haapakorva muistuttaa, että usein mörkö asuu omien korvien välissä.

Katso tilannetta tutkijan silmin

Kitti Suoranta, nuorempi tutkija, Itä-Suomen yliopisto:

”Mustasukkaisuus on reak­tio siihen, että yhteyttä uhkaa ulkopuolinen ihminen tai vaikka toisen työ tai harrastus. Stressi rauhoittuu, kun turvallisuudentunne palautetaan, ollaan vierellä tai halataan.

On väärä uskomus, että musta­sukkaisuutta voisi täysin hallita tai välttää. Kulttuurimme on yhä parisuhdekeskeisempi: ystäviä ja sukua nähdään vähemmän kuin vielä 2000-luvun alussa. Se, että parisuhteen pitäisi tarjota kaikkea, tekee siitä haavoittuvaisen.

Kyseenalaista normit. Kulttuuriset odotukset eivät rasita polyamorista tai avointa suhdetta, jossa kaikki sovitaan itse. Perinpohjainen keskustelu normeista syventää jokaista suhdetta ja voi antaa työkaluja mustasukkaisuuden käsittelyyn.”

Kitti Suoranta sanoo, ettei musta­sukkaisuutta voi täysin hallita.
Kommentoi +