Mistä tietää, että suhde kestää?
Ihmissuhteet
Mistä tietää, että suhde kestää?
Mistä tietää, ettei kumppaniin kyllästy? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 21.5.2019
Kauneus ja Terveys

"Olen 26-vuotias ja seurustelen. Olin viimeksi pitkässä suhteessa teini-ikäisestä parikymppiseksi, mutta tiesin, että haluan jotain enemmän. Molemmat poikaystäväni ovat olleet minulle kilttejä. Silti pelkään, että menetän taas kiinnostukseni ja ihastun toiseen. Tässä välissä minulla oli lyhyt suhde. Tunsin ensimmäistä kertaa, että tekisin tämän komean miehen vuoksi mitä vain. Hän olikin epäluotettava.

Miten voin olla varma, kenen kanssa haluan olla kymmenen vuoden päästä tai vanhana? Mistä pitkässä parisuhteessa elävät tietävät, että haluavat olla aina yhdessä?"

ILONA RAUHALA VASTAA:

Ei sitä oikeastaan voi koskaan tietää varmaksi. Se, minkä nimeen vannot nyt, saattaa kymmenen vuoden päästä tuntua sinusta huonolta. Et voi käsikirjoittaa elämääsi vuosiksi etukäteen.

KUULOSTAA SILTÄ, että haluat kokea monenlaista ja varmistua sitä kautta, millaisen parisuhteen haluat. Minulla on kokemusta siitä, että jos tällaiset tunteet ohittaa liian nuorena, voi ennen pitkää joutua ongelmiin suhteessa.

Jos sinulla on noin voimakkaita tuntemuksia siitä, ettei miehesi sytytä sinua tarpeeksi, alat katsella muita miehiä. Sivuilleen vilkuilevalle löytyy aina seuraa. Kiinnostava ihminen voi löytyä matkalta, somesta tai vaikka työkuvioista.

Jos olet seksuaalisesti ja henkisesti nälkäinen, sinun ei tarvitse kuin noukkia, mitä nenäsi alle tulee.

OLET VIELÄ TILANTEESSA, jossa et ole hankkinut lapsia etkä ole virallistanut suhdettasi.

Kehotan sinua miettimään vielä, mitä haluat. Et välttämättä voi tietääkään, jos et ole kokenut tarpeeksi asioita.

Ennen oli helppo haluta orjallisesti sitä, mitä suvussa on aina haluttu, kun muita vaihtoehtoja ei ollut.

Maailma on muuttunut jopa vanhempiesi nuoruudesta. Meidän äideillämmekään ei ole kaikkeen siihen vastausta, miten nykyään toimitaan.

Isoäitini kauhisteli jokaisen suhteeni päättymistä. Hän opetti, että naisen kuuluu oppia elämään suhteessaan, jonka oli valinnut, ja että pitää palvella miestään. Hänen aikanaan se oli niin.

Isoäitini oli myös onnekas. Hän oli löytänyt miehen, joka oli sekä turvallinen että maskuliinisen särmikäs. Hänen ei tarvinnut vilkuilla sivuille.

Lue myös: Erota vai ei?

MIKSI ET JÄÄNYT suhteeseen epäluotettavan ja komean miehen kanssa? Sellaiset miehet saavat kyllä naiselta jalat alta, mutta mitä iloa siitä on, jos tulet petetyksi? Jossain vaiheessa tulee ikävä tasapainoista miestä, jonka kanssa ei tarvitse vääntää kaikesta. Voi suurin piirtein tietää, mitä on odotettavissa.

Elämä on tasapainoilua kaaoksen ja järjestyksen välillä. Jos on liikaa järjestystä, tukehtuu. Jos on liikaa kaaosta, elämä luisuu raiteiltaan.

Sinun tehtäväsi on huolehtia siitä, että molempia voimia on elämässäsi sopivassa suhteessa. Hyvinvoivalla ihmisellä kaaos ja järjestys käyvät rakentavaa vuoropuhelua. Ne eivät sulje toisiaan pois.

Jäin miettimään, pitäisikö sinun antaa itsesi vielä seikkailla ja nähdä maailmaa. Vai onko sinulla taipumusta haikailla aina jotakin muuta kuin mitä sinulla on? Onni on usein sitä, että arvostaa, miten asiat ovat.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 3/2019.

Kommentoi +