Tällä palstalla misogyniapoliisi Virpi Salmi jahtaa mediassa ja yhteiskunnassa rehottavaa misogyniaa ja räpsäyttää rikkeestä kunnon rangaistuksen. Sinä pääset mukaan lautamieheksi, siis hetkinen, räps, maallikkotuomariksi.
Tämänkertainen tapaus: vanhempainvapaan jakautuminen
Vanhempainvapaa uudistui elokuussa niin, että isillä olisi kaikkien aikojen sauma kunnon ansiosidonnaisiin vapaisiin. Suomalaiset kuitenkin pitävät tiukasti kiinni sukupuolittuneista tavoistaan eivätkä isien pitämät vapaat ole toistaiseksi lisääntyneet yhtään. Tätä selitetään perheiden omalla valinnalla.
Misogyniapoliisi vaatii perheitä heräämään
On taas misogyniapoliisille töitä. Nimittäin voisi kuvitella, että maailman tasa-arvoisimmassa maassa iloittaisiin siitä, että vuosikausia tekeillä ollut vanhempainvapaauudistus edes yrittää tasata karmeaa epätasa-arvoa, mitä tulee perhevapaiden pitämiseen: naiset pitävät vapaista 97 prosenttia.
Mutta ei.
Jos yhtään vilkaisee keskustelupalstoja vaikka yllälinkatun Hesarin jutun alla, siellä miehet ja naiset, nuoret ja vanhat perustelevat, miksei valtio saisi tuilla ohjata isiä ottamaan enemmän vastuuta lastenhoidosta.
Vanhempainvapaita tällä hetkellä pitävät ihmiset ovat enimmäkseen 1980–90-luvuilla syntyneitä, siis meidän monien näkökulmasta nuoria. Eikö heidän pitänyt jo ihan itsestään olla tasa-arvoisempia kuin me vanhat patut. No, ei siltä näytä.
Suomessa elää sitkeä käsitys siitä, että ”perhe valitsee itse”, kun äiti pitää kaikki vapaat. Joka ikinen perhe sattumoisin vain valitsee tämän täsmälleen saman tavan, kun vanhemmat ovat huolellisesti punninneet, keskustelleet ja laskeneet hyödyt, haitat ja rahat!
Ikäviä uutisia perheiden valinnanvapauteen uskoville: perhe ei valitse itse mitään vaan noudattaa patriarkaatin ikiaikaista tapaa, jossa naiset kantavat lapset, päävastuun lasten hoidosta ja kaikki lapsensaannista koituvat taloudelliset riskit. Valitaan, että äiti jää kotiin, koska se ei edellytä mitään valintaa, vaan tottumusta, stereotypioiden noudattamista ja vaillinaisia tietoja.
Ei, imettäminen ei estä perhevapaiden jakamista. Kun kukaan ei viitsi perehtyä vapaiden jakoperiaatteisiin, argumentit kuulostavat siltä kuin synnyttänyt kärrättäisiin suoraan salista työpaikalle ja lasta uhkaisi nälkäkuolema.
Myöskään kiintymyssuhdeteoria ei väitä, että lasta pitää pääasiallisesti hoitaa vain YHDEN vanhemman eli – villi veikkaus – kumman? Muuten siitä tulee psykopaattinen narkomaani-kirvesmurhaaja. Ei pitäisi horista teorioista, joista ei tiedä mitään. Tässä vain käytetään biologiaa misogyynisiin tarkoitusperiin.
Jos äiti haluaa olla kotona siihen saakka, kun lapsi täyttää 50 vuotta, se on perheen oma valinta, jota kukaan ei estä. Siitä ei vain makseta yhteiskunnan tukia.
Isiä ei saa pakottaa kotiin, sanovat jotkut. No, ei tosiaan saa.
Mutta oletteko huomanneet, että naiset voidaan kyllä pakottaa kotiin, naisten työpaikoilla ei jouduta kriisiin naisen poissaolon takia eikä perhe ajaudu konkurssiin? Luuletteko tämän johtuvan siitä, että jokainen isäksi tullut on työpaikallaan niin korvaamaton vai jylläisivätkö tässä misogyynis-sovinistiset ajattelumallit?
Lisäksi, jos ihan oikeasti laskisitte ne perheen rahat niiden Kelan laskureiden avulla, joka ottaa huomioon verotuksen, huomaisitte, että myöskin matematiikkaa voi vääristellä patriarkaatin pussiin.
Ja nyt siellä on tietysti Mikko, jonka IT-alan kuukausipalkka on 5500 e työpaikalla, jossa 86 prosenttia on miehiä eikä siellä kukaan ole korvaansa lotkauttanut mahdollisuudelle perhevapaista, sillä hoiva-alan vaimot, 2700 e/kk ovat mielellään pois raskaista töistään niin kauan kuin pystyvät.
Haloo, Mikko, koko tämän vanhempainvapaashow’n on tarkoitus muuttaa tilanne tasa-arvoisemmaksi: sinulle enemmän vastuuta omista lapsistasi, enemmän diversiteettiä työpaikoille sekä naisvaltaisille aloille enemmän resursseja ja paremmat työolot.