Mitä ihmettä! Vaihdevuosilääkkeet ovat toistuvasti loppu apteekeista – näin ikäviä seurauksia hoitokatkolla voi olla
Yhteiskunta
Mitä ihmettä! Vaihdevuosilääkkeet ovat toistuvasti loppu apteekeista – näin ikäviä seurauksia hoitokatkolla voi olla
Naiset joutuvat elämään vaikeiden vaihdevuosioireiden kanssa, kun hormonikorvausvalmisteet ovat toistuvasti loppu apteekeista. Miksi niin käy ja mitä tehdä, jos hoitokatko yllättää.
Teksti

Kuvat

18.6.2021
 |
Kauneus ja Terveys

Facebookin Vaihdevuodet-vertaistukiryhmässä on pohdittu, pitäisikö vaihdevuosi­oireista kärsivien naisten järjestää mielenosoitus, jotta hormonikorvausvalmisteiden tärkeys ymmärrettäisiin.

Viime vuonna valmisteista tehtiin Lääkealan turvallisuus ja kehittämiskeskus Fimealle yli 30 saatavuushäiriöilmoitusta. Estrogeenilaastareiden, -geelien ja -tablettien apteekkisaatavuudessa on ollut kuukausien, jopa vuoden kestäviä katkoksia.

Kuuntele podcastia

Suomessa on 1,5 miljoonaa naista, joita vaihdevuodet koskettavat. Toimittaja Aino-Mari Tuuri tajusi olevansa yksi heistä ja päätti selvittää, mitä kaikkea se tarkoittaa. Kuuntele Menologeja-podcastia ja ällisty.

Hormonikorvaushoidon avulla saadaan poistettua tai vähennettyä hankalia vaihdevuosioireita, kuten hallitsemattomia hikoilukohtauksia, unihäiriöitä, voimakkaita mielialan vaihteluita ja keskittymiskyvyttömyyttä.

– Osa naisista huomaa jo päivän parin hoitokatkon voinnissaan, gynekologi Leena ­Väisälä kertoo.

Hoitokatkolla voi olla ikäviä seurauksia.

– Jos vaihdevuosiestrogeeni on tablettina, yli kuukauden tauko ja uudelleen aloitus saattavat nostaa laskimoveritulppariskiä enemmän kuin tabletin jatkuva käyttö. Tosin normaali­painoisen laskimoveritulppariski on pieni, Väisälä jatkaa.

Jos oma lääke on tilapäisesti loppu, gynekologi voi kirjoittaa korvaavan reseptin. Aina korvaava resepti ei ole hyvä vaihtoehto, koska sopivaa hormonihoitoa on saatettu etsiä kauan eikä paluu lähtöpisteeseen houkuta. Saatavuushäiriöillä on myös psyykkisiä vaikutuksia potilaaseen, kuten stressin lisääntyminen.

Ylimääräiset lääkärikäynnit eivät ole ilmaisia, mikä voi olla pienituloisen hoidon este. Osa turvautuu reseptivapaisiin ravintolisiin.

– Voimakkaisiin koko kehon oireisiin ei saa apua muusta kuin hormonikorvaushoidosta, Väisälä muistuttaa.

Vastuu lääketoimituksista on myyntiluvanhaltijoilla eli lääkeyrityksillä. Saatavuusongelmia on ollut useiden lääkeyritysten valmisteilla, kuten Novartis Finland Oy:n estrogeenilaastarilla.

Novartiksen toimitusjohtajan Pekka Salomaan mukaan naisten huoli hormonikorvaushoidon saatavuudesta on tiedostettu. Hänen mukaansa lääkkeiden toimitushaasteiden ­taustalla ovat yleensä ongelmat valmistusprosessissa tai raaka-aineen saatavuudessa.

Lääkkeiden valmistus on keskittynyt harvoille toimijoille, ja tuotantoketjut ovat haavoittuvia. Jos luonnonmullistus tai pandemia sulkee tehtaan, vaikutukset heijastuvat kauas.

Kun haasteet ovat tiedossa, miksi niihin ei varauduta? Elintärkeillä lääkkeillä on velvoite­varastot.

– Varastointivelvoitteiden kasvattaminen lisäisi yhteiskunnan ja lääkeyritysten kustannuksia. Se voisi vähentää Suomen markkinoiden houkuttavuutta lääkeyrityksille, Lääke­teollisuus ry:n lakimies Tiina Aitlahti kertoo.

Saatavuuden parantamiseksi tehdään töitä ja keinoja on olemassa.

– Tällaisia ovat esimerkiksi alihankintasopimusten velvoitteiden terävöittäminen, vaihtoehtoisten raaka-ainetoimittajien etsiminen ja riittävän suuret välivarastot toimitusketjun eri vaiheissa.

Akuutissa tilanteessa yritykset ja viranomaiset yrittävät keksiä luovia ratkaisuja.

– Selvitämme mahdollisuuksia esimerkiksi lääkeaineen pakkauskoon tai vahvuuden vaihtamiseen tai vieraskielisten pakkausten käyttöön Suomessa.

Fimeassa nähdään, että myyntiluvanhaltijoiden pitäisi kehittää tarmokkaammin riskienhallintaa. Tiedonkululla on myös tärkeä merkitys saatavuuskatkosten ratkaisemisessa.

Ongelmista pitäisi tiedottaa hyvissä ajoin viranomaisille. Nykyisin ilmoitus saatavuusongelmasta saattaa tulla ensimmäiseksi potilaalta.

Toimi näin, jos lääke loppuu

1. Hoida paikallisesti

Jos apteekissa ei ole lääkärin määräämää hormonikorvausvalmistetta, paikallisia oireita, kuten emättimen kuivuutta ja virtsavaivoja, voi hoitaa paikallisestrogeeneilla, joita saa apteekista ilman reseptiä. Koko kehon yleisoireisiin valmisteista ei ole apua.

2. Hanki uusi resepti

Jos sinulle määrättyä hormonikorvausvalmistetta tai rinnakkaisvalmistetta ei saa apteekeista, varaa puhelinaika gynekologillesi, joka voi kirjoittaa reseptin korvaavalle tuotteelle.

3. Tuunaa valvotusti

Gynekologin valvonnassa on myös mahdollista ”tuunata” hormonihoitoa esimerkiksi puolittamalla vahvempi laastari tai vahvempi pilleri ja näin saadaan haluttu vahvuus.

4. Turvaa jatko

Jatkossa kannattaa pyytää gynekologilta jo valmiiksi varalle resepti myös korvaavalle hormonikorvausvalmisteelle.

Lähde: Gynekologi Leena Väisälä

Hae apua

Jos käyttämäsi hormonikorvaus-valmiste on apteekista loppu, pyydä farmaseuttia tarkistamaan, löytyykö sitä toisesta apteekista tai onko se korvattavissa toisella tuotteella. Voit itse tarkistaa valmisteen saatavuuden apteekkien lääkehausta. Fimean saatavuushäiriösivustolta saatat löytää lisätietoa häiriön kestosta.

Kommentoi +