Miksi olen riippuvainen seksistä?
Hyvinvointi
Miksi olen riippuvainen seksistä?
Lukija kysyy, miksi seksistä on tullut hänelle pakkomielle. Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti

Kuvat

23.5.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Olen 20-vuotias nainen ja olen riippuvainen seksistä. Kumppanikseni on ikävä kyllä kelvannut melkein kuka vain. Nautin seksistä, vaikken usein saa orgasmia. Yhdynnän jälkeen on likainen ja katuva olo. En osaa kieltäytyä seksistä, vaikka mies olisi sellainen, että aamulla itkettää. Minulle on tehty aborttikin. Järki sanoo, ettei pitäisi, mutta halut vievät voiton. En haluaisi yhden yön suhteita, mutta en luota seksiin parisuhteissa. Pelkään sitä, että minut jätetään tai petetään. Mikä minussa on pielessä?

ILONA RAUHALA VASTAA:

Kuvaat läheisyyden vaikeutta. Todellinen, turvallinen intiimi läheisyys pelottaa sinua. Seksi saa sinut unohtamaan jotain, mitä et halua tuntea tai muistaa.

Suosittelen sinulle psykoterapiaa sellaisen terapeutin kanssa, joka on myös seksuaaliterapeutti. Olisi todella tärkeää pohtia näitä asioita ammattilaisen kanssa rauhassa turvallisessa suhteessa.

TÄLLAISISSA TAPAUKSISSA tehdään usein seksuaalianamneesi. Se tarkoittaa, että useamman terapiatapaamisen aikana käydään läpi seksuaalista kehitystäsi.

Tutkit terapeutin kanssa pikkuhiljaa sitä, mitkä ovat ensimmäisiä muistikuviasi seksuaalisesta heräämisestä. Millainen olit lapsena ja mitä mielikuvia ja fantasioita sinulla on ollut? Selvitätte, millaisia seksikokemuksia sinulla on ollut ja minkäikäisenä.

Seksuaalisuutemme häiriintyy ja traumatisoituu hyvin helposti. Traumat voivat syntyä jo katseista ja seksualisoituneelle puheelle altistumisesta. Niitä voi tulla myös vääränlaisista kosketuksista tai seksuaalisesta häpäisemisestä esimerkiksi koulussa.

Pystyisitkö keskustelemaan näistä asioista jonkun kanssa?

SEKSIAALISUUDEN TERVEHDYTTÄMINEN on parhaita investointeja, joita voit tehdä.

Kun olet käynyt läpi seksuaalista kasvuasi, voit harjoitella orgasmin saamista ja laukeamista monella tavalla.

Kysymys on pitkälti hengittämisestä ja kyvystä rentouttaa omaa kehoa. Sinun tulisi antaa itsellesi lupa regressoitua ja säilyttää kontakti toiseen.

Orgasmin saaminen ei ole mitään tähtitiedettä. Se on helppo nautinto, jonka jokainen voi saavuttaa. Siihen on vaikea päästä silloin, jos pelot ja turvattomuus pitävät sinua jännittyneessä tilassa.

YHDEN ILLAN SUHDE ei lisää turvallisuuden tunnetta. Se pikemminkin vie seksuaalisuutta suorittamisen suuntaan. Siitä voi jäädä tyhjä olo. Toki joillekin ihmisille irtosuhteet ovat valittu elämäntapa.

Pidä hyvää huolta itsestäsi, rakas nuori nainen! Älä ryvetä itseäsi kokemuksissa, jotka tiedät huonoiksi.

Hoivaa itseäsi. Tee lempeydestä itseäsi kohtaan päiviesi ensimmäinen ja viimeinen teko. Älä tingi siitä!

Seksuaalisuus on tärkeää terveydelle ja hyvinvoinnille, ja siitä nauttiminen yksi elämän mahtavimmista asioista. Anna itsellesi aikaa ja etene hitaasti.

Suosittelen sinulle luettavaksi Maaret Kallion ja Heli Pruukin kirjoja.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2019.

Kommentoi +