Mikä avuksi suupielten halkeiluun?
Kauneus
Mikä avuksi suupielten halkeiluun?
Suupielten halkeilu ja kirvely on yleinen riesa. Syy voi olla yllättävä.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 16.1.2020
Kauneus ja Terveys

Suupielet tulehtuvat

Kun suupielet punoittavat, kuivuvat ja halkeilevat kipeästi, kyse on yleensä tulehduksesta. Se on yleinen mutta harmiton vaiva, joka saa usein alkunsa ihon vettymisestä syljestä ja kuolasta. Märkä ja ärtynyt iho houkuttelee tulehdussoluja. Lopulta iho kuivuu ja menee rikki.

Tekohampaat, hammaskiskot ja -raudat sekä vanhemmiten veltostuva iho altistavat riesalle, mutta tulehdus voi iskeä keneen tahansa.

Sittenkin puutos?

Suupielten halkeilu voi johtua B12-vitamiinin puutoksesta. Se on kuitenkin hyvin harvinaista. Ihmiset syövät takavuosia monipuolisemmin ja valveutuneet vegaanit ottavat B12:ta purkista. Vitamiinia saa esi­merkiksi lihasta ja ­maitotuotteista.

Allergiaa?

Periaatteessa ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergisen reaktion suu­pielissä. Tällöin oireita on muuallakin, kuten huulissa ja suussa.

Hiiva lietsoo

Hiiva tykkää kosteasta ja ­rikkinäisesta ihosta. Se voi ylläpitää suupielten tulehdusta. Jos tavallinen hydro­kortisoni ei auta ja suussa näkyy valkoista sammasta, kysy apteekista kortisonia, jossa on mukana hiiva­lääkettä.

Ehkäise

Rasvaa suupieliä aamuin illoin perusvoiteella. Kun ihon pitää notkeana, se ei halkeile. Kosteutus voi olla tarpeen erityisesti talvisin, jolloin ulkona on kylmä ja huoneilma kuivaa.

Hoida lääkevoiteella

Voitele suupieliä miedolla hydrokortisoni­voiteella pari kertaa päivässä. Voiteen voi ostaa ilman reseptiä. Ihon pitäisi parantua muutamassa päivässä.

Joskus ihon omat bakteerit tulevat mukaan leikkiin. Jos ihottuma leviää poskia kohti, kyseessä voi olla bakteeri­tulehdus. Kokeile silloin antibioottikortisonivoidetta. Jos se ei auta muutamassa päivässä, mene lääkäriin.

Joillakin suupielet ärtyvät yhtenään. Nyrkki­sääntö on, että kortisoni­kuurien välissä on oltava yhtä pitkä tauko, kuin mitä kuuri on kestänyt. Yritä pitää suupielet kuivina. Kun olet pessyt kasvot ja hampaat, taputtele ­suupielet kuivaksi pehmeällä kankaalla.

Valitse oikeanlainen huulivoide

  • Vältä huulirasvaa, jossa on paljon lisäaineita ja hajusteita. Ne voivat ärsyttää ihoa.
  • Ennaltaehkäise tulehdusta rasvaisella perusvoiteella tai vaseliinipohjaisella huulirasvalla.

Asiantuntija: ihotautilääkäri Håkan Granlund/Terveystalo

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 14/2019.

Kommentoi +