”Matala ferritiini vei hiljalleen voimat ja liikunnan ilon – rautalisän ansiosta olen taas oma energinen itseni”
Mainos: Vitabalans
”Matala ferritiini vei hiljalleen voimat ja liikunnan ilon – rautalisän ansiosta olen taas oma energinen itseni”
Jatkuva väsymys, oudot iho-oireet ja alakuloisuus saivat vaikuttaja Karoliina Alanteen huolestumaan omasta hyvinvoinnistaan. Moninaisten oireiden yhä vain jatkuessa, hän hakeutui lopulta lääkäriin. Verikokeissa selvisi, että Karoliina kärsi raudanpuutoksesta. Sopivan rautalisän myötä oireet alkoivat helpottaa ja elämään palasi jälleen myös kaivattu liikunnan ilo.
Julkaistu 6.2.2023

Jotain on pielessä, pohti vaikuttaja Karoliina Alanne, 37, kevättalvella 2022, kun olo oli jatkuvasti väsynyt ja alakuloinen. Karoliina tunnetaan sosiaalisessa mediassa energisenä aktiiviliikkujana, joka innostaa myös seuraajiaan terveellisen elämäntavan pariin. Yllättäen liikunnan ilo oli kuitenkin poissa, arki tuntui raskaalta eikä mikään määrä unta tuntunut riittävän.

”Vaikka kuinka paljon nukkui, heräsin aamulla väsyneenä”, Karoliina muistelee.

Jatkuva huoli omasta voinnista seurasi pitkin kevättä. Väsymys sai rinnalleen myös muita outoja oireta: iho sormien välissä ja silmien ympärillä kuivui, muuttui punaiseksi ja alkoi kirvellä. Näkö sumeni ja Karoliina kävi tarkistuttamassa näkönsä, mutta siinä ei ollut tapahtunut merkittävää muutosta.

”Tuntui, kuin olisi ollut sumuverhon takana”, Karoliina kuvailee oloaan.

Oireet voimistuivat hiljalleen ja kesällä Karoliinan kunto romahti. Karoliina hakeutui lääkäriin ja häneltä otettiin laaja verenkuva, jossa mitattiin hemoglobiini- sekä ferritiiniarvot eli elimistön varastorauta.

Verikokeissa selvisi, että veren hemoglobiiniarvot olivat normaalit, mutta ferritiiniarvot olivat matalat. Karoliina kärsi siis raudanpuutteesta ilman anemiaa.

Rauta on välttämätön hivenaine elimistölle. Yli puolet elimistön raudasta on sitoutuneena veren hemoglobiiniin, joka vastaa elimistön hapenkuljetuksesta. Osa elimistön raudasta on puolestaan varastoituneena ferritiiniksi muun muassa maksaan. Rauta vaikuttaa koko elimistön aineenvaihduntaan ja toimintaan, minkä vuoksi raudanpuutoksen oireet voivat olla hyvin moninaisia. Raudanpuute tulisikin aina todeta verikokeissa ja sen syy selvittää ennen kuin aloittaa rautalisävalmisteen käytön.

”Jaksan jälleen treenata”

Karoliina oli matkalla sukulaisensa häihin Kuopioon, kun hän sai tietää verikokeiden tulokset. Hän pysähtyi saman tien apteekkiin ja nappasi hyllystä Ferrodan-rautalisävalmisteen, josta oli lukenut hyviä arvioita ja joka täytti kaikki Karoliinan valmisteelle asettamat kriteerit: vatsaystävällinen, pitkävaikutteinen, hyvin imeytyvä ja kotimainen.

”Olin tutkinut rautalisävalmisteita ja halusin, että tuote on mahdollisimman vatsaystävällinen ja siinä on C-vitamiini mukana, koska se edistää raudan imeytymistä”, Karoliina kertoo.

Ferrodan Fe2+ 100 mg ja Ferrodan Fe2+ 50 mg -valmisteet sisältävät 100 mg ja 50 mg kasviperäistä rautabisglysinaattia. Ferrodan-tabletit ovat pitkävaikutteisia, sillä ne liukenevat ohutsuolessa hitaasti vapauttaen rautabisglysinaattia tasaisesti kuuden tunnin ajan. Hitaan liukenemisen ansiosta ne ovat vatsaystävällisiä ja pitkävaikutteisia.

Ferrodan osoittautui nopeasti Karoliinalle sopivaksi tuotteeksi: se ei aiheuttanut vatsaoireita ja Karoliinan vointi alkoi kohentua. Syksyllä otetuissa seurantaverikokeissa näkyi myös, että ferritiiniarvot olivat alkaneet nousta.

”Mieletön onni, että tuote sattui mulle sopimaan”, Karoliina iloitsee.

”Ero olossani on kuin yöllä ja päivällä: Olin aiemmin vain varjo itsestäni. Nyt jaksan olla positiivinen, en stressaannu pienistä, mieliala on hyvä ja jaksan treenata”, Karoliina iloitsee.

Muut ravintolisät, lääkeaineet ja esimerkiksi kalsium voivat heikentää raudan imeytymistä, minkä vuoksi Karoliina on pyrkinyt ottamaan rautalisävalmisteen suositusten mukaisesti tyhjään vatsaan. Hyvä yleisohje on pitää vähintään kahden tunnin väli rautavalmisteen ja muiden ravintolisien sekä lääkkeiden ottamisen välillä.

”Nyt olen taas pirteä oma itseni, jaksan herätä aamulla aikaisin ja liikkua, aamut ovat parasta aikaani”, Karoliina kertoo uudesta aktiivisesta arjestaan.

Ferritiiniarvojen noustessa Karoliina lisäsi liikuntaa vähitellen: hän alkoi käydä säännöllisesti aamukävelyillä ja jumppasi oman jaksamisen rajoissa. Nyt Karoliina on alkanut jälleen harjoitella kestävyysjuoksua ja kovempi treenaminen on näkynyt myös ferritiiniarvoissa, jotka ovat jopa hieman laskeneet.

”Raudanpuutos on opettanut, että oma ja läheisten terveys on elämässä kaikkein tärkein asia. Kun menettää terveyden, olo on tosi kädetön”, Karoliina pohtii.

Karoliina on kertonut omasta raudanpuutoksestaan ja sen vaikutuksista jaksamiseen, arkeen ja treenamiseen myös omalla Instagram-kanavallaan. Aihe on kiinnostanut monia ja herättänyt paljon kysymyksiä seuraajien parissa. Hän toivoo, että muut vastaavassa tilanteessa olevat ihmiset saisivat hänen kokemuksistaan ja tarinastaan vertaistukea ja toivoa.

”Muistutan seuraajiani usein, että jaan somessa vain omia kokemuksiani ja olen kehottanut tarvittaessa ottamaan yhteyttä terveydenhuollon ammattilaiseen”, Karoliina kertoo.

Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

Kommentoi +