Mariko Pajalahti: Atopia on hävettänyt ja vienyt yöunet
Ihmiset
Mariko Pajalahti: Atopia on hävettänyt ja vienyt yöunet
Mariko Pajalahti kertoo, kuinka hän selviää atopian kanssa. Lue myös, miten meikata atooppinen iho.
Teksti

Kuvat
,

25.1.2019
 |
Kauneus ja Terveys

Muusikko ja joogaohjaaja Mariko Pajalahti, 39, on taistellut ihottuman ja allergioiden kanssa koko ikänsä. Hän ei kuitenkaan anna oireiden rajoittaa elämäänsä.

"Atopia levisi kasvoilleni vuonna 2007, kun osallistuin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Silmäluomeni turposivat ja vuotivat kudosnestettä. Voimakas kuvausmeikki ärsytti ihoani.

Se oli hirveää. Kun kasvot ovat auki, sitä ei pysty kätkemään millään. Häpesin ulkonäköäni, eikä minun tehnyt mieli liikkua ulkona. Kasvoja kutitti ja sattui, eikä fiilis ollut maailman hehkein.

Minulla on ollut ihottumaa vartalolla syntymästä asti. Jouduin lapsena monesti sairaalaan joko iho-oireiden tai allergioiden takia. En saanut helppoa lähtöä elämään."

”Olen teipannut käsiini patalaput, etten raapisi ihoa unissani.”

Vaikeat allergiat vaihtelevat

Olen allerginen homeelle, siitepölylle, eläimille ja pölylle sekä niin monelle ruoka-aineelle, etten voi syödä allergioitani kunnioittaen. Muuten ruokavalioni kapenisi liikaa.

Kuten atopian myös ruoka-aineallergioiden vaikeus vaihtelee. Saatan saada maanantaina oireita avokadosta mutta torstaina voin syödä sitä oireitta.

Nykyisin atopiaa tulee lähinnä kasvoille. Kuuma ja kuiva ilma tekee sille hyvää, alle 10 asteessa ihottuma oireilee heti. Trooppinen kosteus ei kuitenkaan sovi. Kun iho on jatkuvasti kostea, se alkaa hautua. Siitä seuraa ihottuma.

Kutina vie yöunet

Pahimpina aikoina olen teipannut käsiini yöksi patalaput, jotta en raapisi ihoani. Kutina häiritsee untani. Pahimmillaan saatan nukkua vain neljä tuntia. Siitä syntyy kierre, sillä vähäinen uni pahentaa atopiaa. Ihoni räjähtää myös, jos juon liian vähän vettä tai stressaan.

Kun asuin New Yorkissa vuosina 2010–2014, ihottumani paheni. Suomessa selvisi, että olen allerginen säilöntäaineelle nimeltä metyyli-isotiatsolinoni. Sitä käytetään kosmetiikassa, puhdistusaineissa ja tiskiaineissa.

Kun atopia on pahimmillaan, siihen ei auta kuin kortisonikuuri. Se rauhoittaa tulehduksen. Joudun syömään tabletteja ajoittain, viimeksi vuodenvaihteen aikaan.

Mariko suosii arjessa sävyttävää aurinkovoidetta. Huulipunaa hän käyttää harvoin, se rohduttaa ihon helposti. Luomiväri sopii hänelle, paitsi silloin kun silmäluomissa on ihottumaa.

Oikeat tuotteet avuksi

Hoidan ihoani pääosin luonnonkosmetiikalla, mutta vaihtelen tuotteita. Atopian kanssa tilanne ei ole koskaan vakaa. Ihoni saattaa tykätä tuotteesta pari kuukautta. Sitten sen sietokyky tulee täyteen, ja saan ihottumaa.

Aamulla käytän kasvovettä ja kosteusvoidetta. Syksystä kevääseen käytän myös balmia tai kasvoöljyä.

Illalla pesen kasvot hellävaraisella puhdistusaineella ja suihkutan kasvovettä. Sen jälkeen levitän kosteusvoiteen ja balmin. Haluan pitää rutiinin yksinkertaisena.

Hankaavia kuorinta-aineita ja vaahtoavia puhdistusaineita en käytä. Ne herkistävät ja kuivattavat. Aurinkovoide on ollut murheenkryyni, mutta muutama vuosi sitten löysin sopivan Alga Mariksen voiteen.

Atopian kanssa ei auta kuin painaa menemään. En anna ihottuman rajoittaa. Niin siitä selviää parhaiten.”

Näin meikkaat atooppisen ihon

● Kosteuta iho hyvin.

● Valitse ohut mutta peittävä meikkivoide.

● Korosta katsetta silmämeikillä. Se piristää ilmettä.

● Älä käytä huulimeikkiä, jos se kuivattaa ihoa liikaa.

● Vältä hajusteita. Ne voivat pahentaa ihottumaa.

Kokeile näitä

  • Hyvin siedetty La Roche-Posayn Novalip Duo -huulipuna kosteuttaa huulia. 15 sävyä. 19,90 e.
  • Herkkäihoisille sopiva La Roche-Posayn Toleriane Teint Blush -poskipuna antaa hehkua. 2 sävyä. 25 e.

Meikki: Laura Andersson/La Roche-Posay.

Meikin alla Thermal Spring Water -lähdevesi ja Cicaplast B5 -geeli. Meikkivoide Toleriane Teint 11 Light Beige. Peitevoide Toleriane Teint Corrective Concealer 02. Luomivärit paletista Respectissime Soft Shadow 02 Smoky Brun. Poskipunaa Toleriane Teint Blush 03 Caramel Tendre käytettiin myös luomilla ja varjostusvärinä. Musta ripsiväri Respectissime Mascara Multi-Dimensions. Silmänrajausväri Respectissime Eye Liner. Huulipuna Novalip Duo 40 Beige Nude.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 9/2018.

Kommentoi +