Maarit Tastulan eksoottiset kookos-mustikkaruudut
Ihmiset
Maarit Tastulan eksoottiset kookos-mustikkaruudut
Toimittaja Maarit Tastula oppi maailmalla, että ruoka on arvokas lahja. Kotona kokatessaan hän tuntee olevansa villi ja vapaa, sääntöjä vailla.

Kookos-mustikkaruudut
noin 16 palaa
Pohja ja muruseos:
175 g jääkaappikylmää voita
3½ dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
1½ dl kookoshiutaleita
2½ dl fariinisokeria
1½ tl leivinjauhetta
Täyte:
500 g (noin 8 dl) mustikoita (tuoreita tai jäisiä)
1 rkl sitruunamehua
1 tl sitruunan kuorta raastettuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2½ rkl maissitärkkelystä
Lisäksi:
vaniljajäätelöä tai -kastiketta
- Valmista ensin täyte. Mittaa kattilaan mustikat, sitruunamehu ja kuoriraaste.
- Keitä sekoitellen 5–10 minuuttia, kunnes mustikat ovat pehmenneet.Lisää joukkoon keskenään sekoitetut sokerit ja maissitärkkelys. Sekoittele ja anna poreilla pari minuuttia, kunnes seos on kiinteää.
- Siirrä sivuun jäähtymään, ja valmista murutaikinapohja. Paloittele jääkaappikylmä voi kuutioiksi ja kumoa leikkuuterällä varustetun monitoimikoneen kulhoon.
- Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää kulhoon. Anna koneen käydä, kunnes seos on murumaista. Voit halutessasi tehdä taikinan nyppimällä voin ja kuivat aineet kulhossa käsin murumaiseksi seokseksi.
- Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka (noin 20 x 30 cm) leivinpaperilla.
- Ota 2½ desilitraa muruseosta erilleen. Levitä loput vuoan pohjalle tasaisesti ja painele tiiviiksi ruokalusikan selällä. Lisää vuokaan mustikkatäyte. Ripottele päälle loput muruseoksesta.
- Paista 175-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes taikina on saanut hieman väriä. Nosta levy leivinpaperin avulla pois vuoasta ja anna jäähtyä. Leikkaa levy neliöiksi.
- Tarjoa lisänä vaniljajäätelöä tai -kastiketta. Ohessa maistuu mustikkainen jälkiruokaviini. ●