Maaretta Tukiainen kehottaa raivaamaan tilaa omille tarpeille: "Jokainen ansaitsee kodin, jossa voi hyvin"
Hyvinvointi
Maaretta Tukiainen kehottaa raivaamaan tilaa omille tarpeille: "Jokainen ansaitsee kodin, jossa voi hyvin"
Sisustusarkkitehti ja kirjailija Maaretta Tukiaisen mielestä onnellinen koti syntyy siitä, että tuntee itsensä ja tarpeensa.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 27.5.2021
Kauneus ja Terveys

Suurin osan elämästä kuluu kotona. Siksi asuinneliöt vaikuttavat paljon siihen, miten voi. Onnellisuus syntyy siitä, että koti täyttää asujiensa tärkeimmät tarpeet. Minulle ne ovat tila ja luonnonläheisyys.

Asuin lapsena isossa talossa, jossa oli paljon luontoa ympärillä. Nyt kotini on puuhuvilassa, jossa on puutarha ja kävelymatkan päässä niittyjä, peltoja ja metsää.

Tila tarkoittaa minulle rauhaa – sitä, että saan olla vapaasti omissa ajatuksissani. Ilman sitä en pysty kirjoittamaan ja luomaan uutta.

Jos kotona asuu useampi ihminen, on tärkeää sopia tilojen käytöstä. Kaipaamme kumppanini kanssa molemmat omaa rauhaa ja olemme paljon etäkokouksissa. Siksi olemme sopineet, missä tehdään töitä ja mikä on kummankin oma tila.

Korona-aikana minun paikkani on ollut alakerta. Aamuisin virittäydyn päivään olohuoneen sohvalla. Kuuntelen musiikkia, juon kahvia ja kirjoittelen muistivihkoon. Kun käyn töihin, siirryn ruokasalin pöydän ääreen.

Moni suhtautuu kotiin edelleen hirveän vanhanaikaisesti. Ajatellaan, että pitää olla olohuone, makuuhuone ja keittiö ja niissä tietyt asiat. Ei pidä.

Meillä ei ole ollut olohuoneessa televisiota 20 vuoteen. Siellä on kirjasto, koska kirjat ovat meille tärkeitä.

Kodin tilat voi järjestää juuri niin kuin itse haluaa.

Jos ei kokkaa, osan keittiöstä voi muuttaa työhuoneeksi. Tai jos kaipaa tilaa puuhastelulle, sellaisen voi tehdä vaikka saunaan tai vaatehuoneeseen, jos niitä ei muuten käytetä.Olennaista on tunnistaa, mitä tarvitsee voidakseen hyvin, ja sen jälkeen raivata tärkeille asioille tilaa.

Ihminen tekee sen, mikä on tehty hänelle helpoksi.

Jos päivittäinen liikkuminen on olennainen osa omaa hyvinvointia, sille pitää tehdä tilaa. Tekeminen ei ole helppoa, jos sitä varten joutuu siirtämään huonekalut pois tieltä.

Jos taas luontoyhteys on itselle tärkeä asia eikä kodin lähellä ole puistoa tai metsää, ainakin voi ostaa viherkasveja tai sisustaa luonnonmateriaaleilla.

Tässä ajassa koti hahmotetaan useimmiten aika pinnallisesti ja visuaalisesti. Ei silti kannata tuijottaa vain sisustustrendejä ja kuvitella, että ne tekevät onnellisen kodin.

Esine, jolla on tunnearvoa, lisää hyvinvointia paljon todennäköisemmin kuin jokin tavara lehden sivulta.

Taiteilijoiden kodit ovat usein inspiroivia, koska niissä työprosessit ovat esillä. Siellä näkyvät asiat, jotka ovat taiteilijoille itselleen tärkeitä.

Jos tarpeitaan ei mieti, saattaa laittaa rahaa turhiin tavaroihin ja kokea epämääräistä tyytymättömyyden tunnetta. Jokainen ansaitsee kodin, jossa voi hyvin.”

Maaretta Tukiainen

52, on kirjailija, sisustusarkkitehti ja muutosvalmentaja. Häneltä ilmestyi juuri Hyvän mielen koti -kirja (Tuuma) ja -podcast.

1 kommentti