Täydellisen pimeyden antava unimaski, pitkän ajan päiväkirja, tyynnyttävät tarinat... – Maaret Kallion ja muiden tunnettujen naisten nukahtamisvinkit, jotka oikeasti auttavat uneen
Unettomuus
Täydellisen pimeyden antava unimaski, pitkän ajan päiväkirja, tyynnyttävät tarinat... – Maaret Kallion ja muiden tunnettujen naisten nukahtamisvinkit, jotka oikeasti auttavat uneen
Jos et saa unta, et ole yksin. Valvomiseen voivat auttaa mitä erilaisemmat kikat, kokeile vaikka!
Teksti

Kuvat
,,,,,

Julkaistu 15.9.2023
Kauneus ja Terveys
Näyttelijä ja kuvataiteilija Henna Tanskanen käyttää unimaskia.

Näyttelijä Henna Tanskanen: Täydellistä pimeyttä

”Olen kokeillut unettomuuteen hypnoosia lukuun ottamatta lähes kaikkea. Eniten minua auttavat säännöllisesti otettu melatoniini ja vaahtomuovinen unimaski, joka antaa täyden pimeyden. Kevyt maski on muotoiltu niin, etteivät ripset osu siihen.

Juon päivä aikana vain kaksi kupillista kahvia ennen neljää. Töiden ajattelemisen lopetan viimeistään yhdeksältä, vaikka olen luovimmillani illalla. Kirjaan mieltä painavat asiat ylös ja käsittelen ne päiväsaikaan. Unettomuus on haastava asia, mutta se on myös yksi syy siihen, että olen taiteilija. Yön tunnit ovat antaneet uuden näkökulman maailmaan.”

Ostrichpillow 45 e.
Saatan sinut unille -unilorukirjan kirjoittanut psykoterapeutti Maaret Kallio rauhoittuu päiväkirjaa kirjoittamalla.

Psykoterapeutti Maaret Kallio: Aikaa ajatuksille

”Olen aina ollut herkkäuninen, joten rauhoitan päivää tietoisesti iltaa kohti. Sauna ja pulahdus luonnonveteen katkaisevat kehollisen ylivirittyneisyyden. Suljen somen ja vietän iltaa perheeni kanssa. Kerään kaikki laitteet ajoissa pois, eikä niitä näy lähelläkään makuuhuonetta.

Tärkeä osa rauhoittumista ovat lukeminen ja päiväkirjan kirjoittaminen. Kirjoitan joka ilta muutaman lauseen ja käyn läpi arjen tärkeitä hetkiä. Päiväkirjani ulottuu viiden vuoden ajanjaksolle ja kirjoittaessani katson, mitä olen tehnyt edellisinä vuosina samana päivänä.”

Ajatus päivässä -päiväkirja 24,50 e, putinki.fi.
Valvojat – Tutkimusmatka unettomuuden historiaan -kirjan kirjoittanut Pälvi Rantala rentoutuu tuttuja tarinoita kuuntelemalla.

Tutkija Pälvi Rantala: Tyynnyttäviä äänimaisemia

”Käytän nukkumisen apuna lääkitystä, mutta tuttujen äänikirjojen, kuunnelmien ja sarjojen kuunteleminen yksin tai puolison kanssa rentouttaa ylivireistä mieltäni ja kehoani. Kuuntelen samoja tarinoita illasta toiseen, koska tiedän mitä sieltä tulee ja voin keskittyä unen odotteluun.

Suosikkejani ovat tietokirjat ja lastenkirjat. Knalli ja sateenvarjo -kuunnelmat osaan melkein ulkoa. Tarinat saavat ajatukset pois omista mietteistä ja murheista. On rentouttavaa kuunnella ajatuksia, joihin ei tarvitse itse reagoida, vaan voin antaa sanojen vain virrata.”

Helsingin yliopiston Sleepwell-tutkimusohjelmaa johtava Tiina Paunio nukkuu äidin kutomat villasukat jalassa.

Professori Tiina Paunio: Lempeää lämpöä

”Nukun parhaiten raikkaassa ilmassa äidin kutomat, Ukrainan lipun väriset villasukat jaloissani. Jos niitä ei ole lähettyvillä, käärin peiton kaksin kerroin jalkojeni ympärille. Nukkuessa kehon lämpötila nousee, mutta raajat kylmenevät. Siksi on hyvä huolehtia, etteivät jalat viilene liikaa.

Kofeiiniton rooibos-juoma, juustoleipä, kirja ja iltapesu kuuluvat iltarutiineihini. Minulla ei ole omaa koiraa, mutta tykkään rentoutua katsomalla YouTubesta söpöjä koiravideoita ennen nukkumaanmenoa. Puhtaat, sileät lakanat kruunaavat unet.”

Menestyskirjailija Raija Oranen luottaa rauhoittavaan iltapalaan.

Kirjailija Raija Oranen: Apua tryptofaanista

”Minulta puuttuu nukkumisen lahja kokonaan. Lääkitys ja säännölliset elämäntavat auttavat jonkin verran. En juo kahvia kello 15 jälkeen ja illalla vältän älylaitteiden sinistä valoa. Kymmenen uutiset katson, ja sen jälkeen menen aina sänkyyn.

Rukous ja läheisten ja kauniiden asioiden ajatteleminen auttavat, jos mielessä on huolia. Raikas huoneilma, puhtaat lakanat ja unileluksi viereen tuleva Topi-koira tuovat mielihyvää. Jos en meinaa saada unta tai herään yöllä, juon lasin rasvatonta maitoa ja syön banaanin, sillä siinä on rauhoittavaa magnesiumia, kaliumia ja tryptofaania.”

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 11/2023.

Kommentoi +