
KUN VIHDOIN pandemia-ajan jälkeen pääsit ulkomaanreissulle, jätitkö tietoisesti jakamatta someen kuvan lentokoneesta? Tuleeko lentosalailusta uusi ilmiö, matkailualan asiantuntija ja vaikuttaja Veera Bianca?
”Lennä, jos kerran lennät. Kun somevaikuttaja salaa lentomatkansa tai pyytelee anteeksi lentomatkaansa julkisesti, se ei ratkaise lentämiseen liittyvää ongelmaa vaan tuntuu hieman tekopyhältä. En pidä lentämisen salailua aiheellisena. Ymmärrän silti, jos lentomatka salataan siksi, että omat lentopäästöt saattavat kymmenkertaistua somessa jaettujen kuvien vuoksi, kun muutkin innostuvat matkalle lähdöstä”, Veera Bianca sanoo.
Lentoliikenteestä aiheutuu merkittäviä hiilidioksidipäästöjä, mutta lentäminen ei tule vähentymään.
”Esimerkiksi Kiinaan rakennetaan seuraavan 15 vuoden aikana arvioltaan 150 uutta lentokenttää, ja lääke- ja tavarakuljetuslentoja on tarpeellista lentää. Ensisijaisesti pitäisi satsata ilmailulainsäädäntöön ja lentoteknologian kehittämiseen. Jos boikotoimme lentämistä, lentoyhtiöllä ei ole mahdollisuutta kehittyä ja vaikuttaa ympäristöasioihin.”
Länsimaissa ajatellaan ekologisesti ja pohditaan lentämisen haittoja, mutta entäpä köyhimpien maiden asukkaat, joiden toimeentulo on turismin varassa?
”Matkailu on tärkeä elinkeino suurelle osalle maailmaa, ja sillä on parhaimmillaan paljon myönteisiä vaikutuksia. Elätin korona-ajan perhettä Balilla. Lähetin heille joka kuukausi rahaa, kun turismista ei tullut säännöllisiä tuloja. Olemme luoneet maailman, jossa ihmiset ovat riippuvaisia toimistamme.”
Yksi vaihtoehto voisi olla harkitummat lentomatkat.
”Lentopäästöistä pitää olla huolissaan, ja niitä on syytä tarkkailla kriittisesti. Matkustajana voi pyrkiä tekemään suoria lentoja ja valita, mitä lentoyhtiötä käyttää. Omiin lentopäästöihin voi vaikuttaa lentämällä uudella lentokonemallilla tai vähentämällä matkatavaroiden määrää. En halua kannustaa matkustamaan ilman syytä, mutta omalta osaltani lentomatkustaminen ei lopu jo siksi, että minulla on paljon ystäviä ympäri maailman.”
”Jokainen voi matkustaessa tehdä fiksumpia valintoja, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa kuukauden junamatkaa – eikä kaikilla sellaiseen ole varaa tai resursseja. Ajattelen edelleen kliseisesti: matkailu avartaa maailmankuvaa.”
Juttu on julkaistu Trendissä 1/23.