Lentoemännän vinkit pöpöjä vastaan
Hyvinvointi
Lentoemännän vinkit pöpöjä vastaan
Lentoemäntä Maiju Kalliala uskoo, että kun elämä on mallillaan ja huolehtii itsestään, vastustuskykykin paranee. Hänen salaiset aseensa ovat avanto ja hunaja.
Teksti

Kuvat

2.11.2018
 |
Kauneus ja Terveys

Olen työskennellyt lentoemäntänä 12 vuotta. Kun aloitin, olin useammin sairaana kuin nykyisin. Vastustuskyky paranee työssä väkisin, koska koneessa altistuu pöpöille eri puolilta maailmaa.

Urani alussa saatoin mennä töihin pienessä flunssassa. Enää en tee niin. Toimistotyötä voi tehdä hieman kipeänä, mutta lentokoneessa flunssa vain pahenee. Koneen kuiva ilma ja ilmanpaine tukkivat nenän entistä pahemmin ja painavat pahimmassa tapauksessa rään poskionteloihin. Finnairilla on hyvä päivystysjärjestelmä sairauslomien varalle.

ON MYYTTI, ETTÄ PÖPÖT LEVIÄISIVÄT koneen ilmastoinnin mukana. Koneen ilmasta puolet tulee ulkoa ja puolet on kierrätettyä ilmaa, joka puhdistetaan moottorin ja HEPA-suodattimien avulla. Samoja suodattimia käytetään leikkaussaleissa.

Jotkut matkustajat vilustuvat koneessa, koska he saavat vetoa. Samoin käy lämpimissä maissa, jos hotellin ilmastointi on liian viileällä. Jos vilustuu herkästi, ilmastointi kannattaa säätää pienemmälle.

Pesen käteni usein, kerään roskat lentokoneessa kumihansikkaat kädessä ja pidän mukanani käsidesiä.

MINULLA ON KAKSI- JA VIISIVUOTIAAT LAPSET, jotka tuovat usein flunssia kotiin päiväkodista. Saan ne harvoin. Olen kipeänä pari kertaa vuodessa, ja flunssa menee nopeasti ohi. Yleensä sairastan enintään neljä päivää.

Uskon kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin sekä mielen ja kehon yhteyteen. Ajattelen, että hyvä vastustuskykyni johtuu siitä, että huolehdin itsestäni vapaa-ajallani. Nukun hyvin, juoksen ja uin avannossa! Sitä pidetään turhaan mummojen harrastuksena. Avantouinti tekisi hyvää kaikille.

Syömme kotona terveellistä, tavallista kotiruokaa. Lasten takia ruokarytmini pysyy pakostakin säännöllisenä ja ruokavalio monipuolisena. Suosimme mahdollisimman puhdasta ruokaa, mutta välillä syömme valmisruokiakin. Lisäksi otan D-vitamiinia.

Käytän kotimaista hunajaa päivittäin teessä ja ruoanvalmistuksessa. Se on antibakteerista. Sairastuin poskiontelontulehdukseen, kun olin raskaana, enkä halunnut antibioottikuuria. Lääkäri määräsi kolme teelusikallista hunajaa päivässä.

Jos minulla on flunssainen olo, suihkutan suuhuni sinkkisuihketta. Se auttaa oikeasti.

TÄTÄ TYÖTÄ EI PYSTY TEKEMÄÄN, jos ei ole perusterve. Ammatti on fyysinen, ja siihen kuuluu valvomista ja aikaisia aamuja. Lentoemännän pitää olla niistä huolimatta aina toimintakykyinen hätätilanteessa. Finnairilla on terveystarkastus viiden vuoden välein. Kun hakee työtä, pitää läpäistä terveystestit. Rokotusten on oltava kunnossa.

Yleinen terveydentila vaikuttaa vastustuskykyyn. Mielestäni ei tarvitse kuitenkaan olla ehdoton, että pysyy terveenä. Olen hoikka, mutta syön paljon ja kaikkea. Kun lapset ovat menneet nukkumaan, herkuttelen välillä karkilla tai jäätelöllä.

Maijun vinkit

Syö joka päivä hunajaa. Valitse kotimainen tuote, sillä ulkomaiseen hunajaan saatetaan lisätä sokeria.

Ui avannossa! Se karaisee, ja pysyt terveenä.

Huolehdi itsestäsi. Syö monipuolisesti, liiku ja nuku hyvin. Pidä huolta myös mielestäsi, sillä se vaikuttaa kehoosi.

Kommentoi +