Lenita – 65 vuotta julkisuudessa
Ihmiset
Lenita – 65 vuotta julkisuudessa
Lenita Airisto esiintyi Eevan kannessa ensimmäisen kerran kesäkuussa 1954. Lue, mitä sanottavaa hänellä on ollut vuosien varrella.
Teksti

Julkaistu 11.9.2019
Eeva

1. Kesäkuussa 1954 vastavalittu Suomen Neito poseerasi ensimmäistä kertaa Eevan kannessa He-Le Oy:n kesäisessä mekossa.

Neitokaisesta kerrottiin, että tämän nimi papinkirjoissa on Hymmi Lenita Aulikki Airisto, hän on 17-vuotias ja kaikkien nuorten naisten tavoin 166,5 cm pitkä. Äiti Airi puolestaan kertoi, että Lenita-nimi tulee Brasiliasta, jossa vanhemmat aikoinaan viettivät vuoden.

2. Joulukuussa 1961 Lenita pukeutui Galleria Forsmanin upeaan iltapukuun häidensä kynnyksellä. Lenita avioitui kauppatieteiden maisteri Ingvar S. Melinin kanssa kuun puolivälissä. Morsiamen oli pitänyt kiireisenä kauppakorkeakoulun opinnot.

”Nyt kun menen naimisiin, haluan että liitostamme tulee todellinen avioliitto ja kodistamme todellinen koti. Niin, aluksihan minun on jaettava mieheni kanssa pieni boksi, sillä se Kulosaaren talo, johon meidän kotimme tulee, valmistuu vasta kevättalvella. Tulee kestämään kauan ennen kuin olemme maksaneet sen, mutta mitä sillä on väliä. Me olemme nuoria ja terveitä ja teemme työtä”, Lenita kertoi haastattelussa.

Liitto päättyi eroon vuonna 1971.

3. Helmikuussa 1965 Lenita Airisto esitteli Rovaniemen talvimuodin kansainvälisellä esittelyviikolla värikästä suomalaista after-ski-muotia.

4. Syyskuussa 1973 Lenita puhui suunsa puhtaaksi. Hän oli pitkään vaiennut asioistaan, mutta matka Kreetalle oli antanut hänelle aikaa itselle.

”Minä olen tehnyt pitkän matkan omaan itseeni. On tapahtunut niin paljon: äidin kuolema, avioero, sensaatiolehtien valheellinen julkisuus, monta muuta raskasta tapahtumaa – että minun oli pohdittava asioita hiljaisuudessa. Minun oli yritettävä nähdä asioiden yli. Hyväksyttävä itseni ja elämäni, että minä olen tässä ja nyt”, Lenita kertoi Eevalle.

5. Maaliskuussa 1975 Lenita puhui avoimesti rakkaudesta.

”Omat rakkaussuhteeni ovat aina olleet tasa-arvoisia. Kaikkien niiden miesten, joiden kanssa minulla on ollut suhde, se on ollut erittäin syvä, kiihkeä rakkaussuhde ja minusta tuntuu, että rakastun vuosi vuodelta yhä syvemmin ja paremmin. Minä en voi rakastella rakastamatta. Koska rakastan sillä tavalla, että annan paljon. Se vaatii täydellistä avautumista ja hyvin suurta aktiviteettia”, Lenita kommentoi.

6. Joulukuussa 1975 Lenita kruunattiin Suomen edustusrouvaksi. Hän päihitti Eevan äänestyksessä muun muassa Rakel Wihurin ja Armi Ratian. Hän oli otettu kunniasta, joka hänen mielestään osoitti, että ihmiset ovat oppineet hyväksymään hänet.

”Olen hirveän iloinen, että tällä tavalla minulle on osoitettu luottamusta. Kaksikymmentä vuotta olen edustanut Suomea, siis suomalaisia tuotteita yksityisten yritysten puitteissa. Tämän valinnan katson tunnustukseksi työlleni, niin leikkiä kuin koko edustusemännän virka onkin.”

7. Joulukuussa 1977 julistettiin, että Lenita on vapaa, riippumaton ja aina rakastunut. Työ oli hänen intohimonsa.

”Minulla on myös sellainen tunne, että pysyn nuorena niin kauan kuin teen työtä. Äitini oli työkykyinen vielä 70-vuotiaana. Itse pidän näytöksiä varmasti vielä 80:n ikäisenä. Huudan kärttyisänä, että hiljaa siellä. Nostakaa mummo rapuille, show alkaa”, hän ennusti.

8. Joulukuussa 1979 Lenita piti palopuheen. Hän halusi, että suomalaisten pääsisivät eroon tasapäisyydestä ja vaatimattomuudesta. Samalla Lenita harmitteli, miten vähän esikuvia naisilla on.

”Miehet vain avaavat historiankirjat ja esikuvia on joka tilanteeseen ja joka ukolle. Suomessa meille naisille on vieläkin vähemmän voimakkaita uskoa ja voimaa antavia esikuvia, joihin voisimme samastua ja jotka antaisivat meille mahdollisuuden toteuttaa itseämme rohkeammin kuin mihin yleensä uskalletaan.”

9. Joulukuussa 1980 Lenita esiintyi Eevan muotijutun mallina. Esittelyssä oli toimistoasuja.

”Jos naisella on asema, sen tulee näkyä myös hänen vaatteissaan”, Lenita julisti.

10. Marraskuussa 1981 Lenita keskusteli Dan Steinbockin kanssa seksistä.

”Miksi naisen pitäisi hyväksyä huono rakastaja? Mikään ei ole naiselle sen tuhoisampaa. Huono rakastaja saa naisen rumaksi, vanhaksi ja ilottomaksi. Huonolla rakastajalla itsellään on ongelmia ja yleensä hirveä pelko vanhentumisesta. Näistä peloista saa sitten nainen kärsiä”, Lenita kertoi.

11. Lokakuussa 1983 Lenita keskusteli yhdessä ohjaaja, käsikirjoittaja Neil Hardwickin kanssa moraalista. Lenita piti pahimpana moraalittomuutena miesten vallankäyttöä.

”Onneksi huomasin ajoissa, ettei minusta kuitenkaan tehdä koskaan pääjohtajaa, ja lopetin pään iskemisen seinään. Siksi perustin tämän oman yrityksen, jossa voin hyödyntää kaiken osaamiseni ja kehittyä jatkuvasti”, hän sanoi.

12. Helmikuussa 1987 Lenitan elämässä oli työtä ja rakkautta. Hänen elämässään oli kolmenlaisia ihmisiä: työtovereita, kavereita ja hyviä ystäviä. Kaikissa oli kuitenkin kvaliteettia, laatua, he olivat yltäneet henkisiin suorituksiin.

”Jotta viitsii siirtyä yksinäisyydestä ihmisten pariin, kynnys nousee koko ajan. Yhdessäolossa pitää olla substanssia. En kaipaa viihdyttäjiä, jotka hauskuttavat minua, mutta seurustelussa molempien pitää saada jotakin todellista itselleen.”

13. Marraskuussa 1989 Lenita oli palannut television kolmoskanavan ärhäkäksi juontajaksi. Keskusteluohjelmassa Seitsemäs hetki oltiin suurien kysymysten äärellä. Eevan haastattelussa hän puhui saamistaan kolhuista.

”Olen mennyt monta kertaa lihamyllyn läpi, koonnut sen jälkeen itseni ja tullut henkisesti vahvemmaksi. Olen kokenut sekä julkisia että yksityisiä kolhuja, jotka ovat olleet kestokyvylleni lähes ylivoimaisia. Minulle on tuttuja tuskatilanteet, joissa olen voinut vain kysyä: voiko kuolema olla pahempaa kuin tämä? Silti tunnen vahvasti, että kolhuissa on mukana elämän maku.”

14. Lokakuussa 2004 tuli täyteen 50 vuotta siitä, kun Lenita voitti Suomen Neito -kilpailun. Isä Reino oli aluksi osallistumista vastaan. Vasta kun tytär selvitti, miten molemmat aiemmat neidot - Armi Kuusela ja Teija Sopanen - olivat olleet mukana sotainvalidien hyväksi tehdyssä arvokkaassa työssä, isä antoi suostumuksensa. 17-vuotiasta neitoa motivoi myös palkintona ollut Amerikan-matka.

”Kuinka muuten tavallisella tytöllä olisi siihen aikaan ollut rahaa matkustaa Amerikkaan? Suomi oli köyhä maa, joka oli toipumassa sodasta. Maailma oli toisenlainen. Tänä päivänä kehittäisin suunnitelmiani vielä pitemmälle ja tähtäisin johonkin huippuyliopistoon ulkomailla.”

15. Maaliskuussa 2009 Eeva täytti 75 vuotta. Tapahtuman kunniaksi koottiin yhteen lehden kaikkien aikojen suosituimmat kansihenkilöt: Riitta Väisänen, Lenita ja Katri Helena.

”Se että haluan pitää itseni kunnossa ei ole pakkomielle. Mässäily ja juopottelu ei kiinnosta minua., ja mitä vähemmän syös, sitä paremmin voin. Toivon olevani fyysisesti samassa kunnossa kuin henkisesti. En suhtaudu kliseisesti siihen, miten vanhennutaan arvokkaasti. Teen juuri sitä – hyvin arvokkaasti”, Lenita kertoi.

Kommentoi +