Laura Tuomarila ja Venla Edelmann – Syömishäiriö lähensi äitiä ja tytärtä
Ihmiset
Laura Tuomarila ja Venla Edelmann – Syömishäiriö lähensi äitiä ja tytärtä
Laura Tuomarilan ja Venla Edelmannin suhde kasvoi tiiviiksi, kun nelihenkinen perhe asui vuosia Maltalla. Vanhempien avioero ja Venlan sairastuminen lähensivät äitiä ja tytärtä entisestään.
Teksti

Kuvat

24.3.2020
 |
Eeva

Laura Tuomarilan ja Samuli Edelmannin esikoinen Venla Edelmann, 20, aloitti mallintyöt 13-vuotiaana, kun perhe asui vielä Maltalla.

Aluksi mallikeikat olivat vain harrastus, mutta myöhempinä vuosina työmäärä kasvoi ja ura lähti lentoon.

Lauran tuntemukset olivat alusta asti ristiriitaiset.

”Ajattelin heti, että en voi estää Venlaa, jos hän todella halusi tehdä sitä. Saatoin vain toivoa, että olin kasvattanut ja ohjeistanut tyttäreni niin, että hän selviää pinnallisesta ja julmasta mallimaailmasta.”

Laura itse pitää ”vartalon ympärillä tapahtuvaa hössötystä” typeränä touhuna.

”Olen aina kannustanut Venlaa pysymään sellaisena kuin hän on. Itseään ei pidä lähteä muuttamaan toisten toiveiden takia.”

Sanat tuntuivat erityisen tärkeiltä, sillä Venlan elämää hallitsivat syömishäiriöt, aivan kuten hänen äitinsä elämää aikanaan.

Anoreksia oli puhjennut äidin huomaamamatta, ja myöhemmin se sai seurakseen myös bulimian.

”Se oli valtava järkytys”, Laura sanoo.

Laura oli puhunut avoimesti nuoruusiän ongelmistaan, mutta hän oli pyrkinyt tekemään kaiken niin, ettei siirtäisi ongelmia lapsilleen.

”En ole koskaan laihduttanut tai puhunut painon pudottamisesta. En jättänyt aterioita tai jälkiruokia väliin, enkä ikimaailmassa koskaan mollannut omaa kehoani lasten kuullen.”

Silti Laura pohti, mitä olisi voinut tehdä toisin.

”Koin valtavaa syyllisyyttä, mutta Venlan lähteminen mallimaailmaan ei silti kaduttanut. Hän olisi löytänyt keinon, vaikka olisin sen kieltänyt.”

Kommentoi +