Laulaja Tiina Räsänen: "Nyt näen peilissä muutakin kuin ulkokuoren"
Ihmiset
Laulaja Tiina Räsänen: "Nyt näen peilissä muutakin kuin ulkokuoren"
Ex-tangokuningatar Tiina Räsänen ymmärsi vasta 42-vuotiaana, että aina ei tarvitse olla kova luu.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 3.1.2019
Kauneus ja Terveys

Vuoden 1994 tangokuningatar poseeraa bikineissä ruskettuneena ja hymyilee niin, että hammasrivi loistaa. Kuparinruskeaa vatsaa koristaa sixpack, ja reidet on rakennettu kyykkäämällä yli sadan kilon painoilla.

Lehdet kirjoittavat, että Tiina Räsänen on käynyt läpi täydellisen muodonmuutoksen. Ex-tangokuningatar on raivannut tiensä bikinifitnessin SM-finaaleihin.

Tiinasta tuntuu ihmeelliseltä, että kilpailusta on vasta kolme ja puoli vuotta. Hänen on vaikea tunnistaa itseään joistain kuvista.

– Näytän siltä kuin olisin elämäni kunnossa, mutta oloni oli kamala. Kärsin päänsärystä, joka johtui nestehukasta. Limakalvoni olivat niin kuivat, että suu piti voidella vaseliinilla, jotta pystyin hymyilemään.

Iso elämänmuutos tuli monelle yllätyksenä. Tiina oli halunnut valmistautua kilpailuun kaikessa rauhassa.

Voitontahtoa

Alun perin hän ei edes tähdännyt fitness-kisoihin. Tarkoitus oli pudottaa parikymmentä raskauskiloa, jotta hän näyttäisi hyvältä Tangomarkkinoiden 25-vuotisjuhlakonsertissa.

Personal trainerin avustuksella 16 kiloa lähti puolessa vuodessa.

– Se ei ollut edes vaikeaa. Osaan elää yllättävän kurinalaisesti, kun päätän niin. Aloin syödä tasaisesti ja monipuolisesti, ja treenasin salilla neljä kertaa viikossa.

Treeninälkä kasvoi, kun peilikuva muuttui. Tiina kuuli personal trainerinsa kokemuksia fitness-kilpailuista. Olisiko hänestäkin, lähes nelikymppisenä, samaan?

– Olen aina ollut urheilullinen ja kilpailuhenkinen. Harrastin nuorena alppihiihtoa yhdeksän vuotta. Muistan yhä, miltä tuntui tietää jo starttiviivalla, että voittaa kisan. Se ei ollut ylimielisyyttä vaan kovan harjoituksen tuomaa itsevarmuutta.

Fitness-kilpailussa häntä kiehtoi pystejä enemmän itsensä haastaminen.

– Halusin nähdä, millainen lihaksisto minulla on, kun ylimääräinen rasva kuoritaan päältä. Se oli kuin ihmiskoe, tutkimusmatka omaan kehoon.

Elämänpiiri kutistui

Lihasten muokkaaminen osoittautui täysipäiväiseksi työksi. Viikkoja rytmittivät päivittäiset salitreenit, juoksulenkit ja dieetti, jonka sisällön hän osaa ulkoa vieläkin.

– Jos ohjeessa luki, että lounaalla kuuluu syödä 30 grammaa kurkkua ja leikkasin vahingossa 32 gramman palan, otin pois kaksi grammaa. Olin koko ajan joko nostamassa rautaa kuntosalilla tai kokkaamassa keittiössä.

Elämäntilanne helpotti keskittymistä harjoitteluun. Laulukeikat olivat tauolla. Hän asui Varkaudessa puolisonsa Petri Hervannon, Julia-tyttärensä ja Eemeli-poikansa kanssa. Tiina hoiti kotona alle kouluikäistä Eemeliä ja opiskeli ohessa kosmetologiksi.

– Välillä uuvutti ja tuntui, että elämänpiiri kutistui pieneksi, mutta kertaakaan en harkinnut luovuttamista. Kun olen päättänyt jotain, vien sen loppuun asti.

Bikinifitness-kilpailut ajoivat kehon ja mielen koville.

Onko se nyt niin tarkkaa? Kaveri kysyi, kun Tiina kieltäytyi kyläpaikan tarjoiluista ja söi omia eväitään. Ympäristö reagoi muutenkin voimakkaasti. Hänen ihmiskoettaan pidettiin hullun hommana.

– Varmasti toiset olivat aidosti huolissaan, mutta kyse oli kateudestakin. Negatiivisen palautteen määrä yllätti. Teki mieli sanoa, että pitäkää huoli omista asioistanne.

Tiina oli ollut tyytymätön ulkonäköönsä nuoresta saakka. Oma vartalo tuntui aina vääränkokoiselta, yleensä liian isolta. Fitness-harjoittelun myötä Tiina huomasi katsovansa peilikuvaansa eri silmin.

– En enää pohtinut, olenko iso vai pieni. Kiinnitin huomiota yksityiskohtiin. Kehostani tuli instrumentti, jota viritin lihas kerrallaan.

Muutos oli dramaattinen. Tiukan treenin ja dieetin ansiosta jalkaan sujahtivat monta tuumakokoa pienemmät farkut. Samalla naiselliset muodot katosivat.

– Näytin lopulta aivan pojalta. Kisoissa minun piti tunkea vanulappuja bikineihin, koska tissit olivat kuin kuihtuneet nahkapussit.

Puoliso ei edes yrittänyt kääntää vaimonsa päätä. Hän tiesi, kuinka tärkeää harjoittelu oli Tiinalle.

– Emme edes puhuneet ulkonäöstäni. Pete hyväksyi sen, että minulla on nyt tällainen projekti ja että se kestää aikansa. Hän on itsekin treenannut aina aktiivisesti.

Tiina ei pettynyt, vaikka hän ei lopulta yltänyt bikinifitness-finaaleissa mitalisijoille. Hän oli todistanut itselleen, että pystyi viemään kisan loppuun saakka. Se riitti.

– Olin salaa tyytyväinen, kun tuomaristo totesi, että kehossani on viisi kiloa liikaa lihasta kilpailusarjaani. Fyysinen vahvuus on ollut minulle aina tärkeä juttu.

Keho oli vahvuudesta toista mieltä.

Uni häipyi, muisti pätki

Ensin tulivat rytmihäiriöt. Kun Tiina kurottautui solmimaan kengännauhoja tai kävi illalla sänkyyn pitkäkseen, sydän muljahteli omituisesti.

Tiina huomasi muutokset hormonitoiminnassaan. Osalla harrastajista loppuu kuukautiset. Tiina reagoi unihäiriöillä, kun rasvaprosentti putosi kahdeksaan.

– Elimistöni ei erittänyt enää luonnollisesti melatoniinia, joten en saanut nukuttua.

Muistikatkokset olivat silti pelottavimpia. Nimet ja sanat tipahtelivat mielestä. Aivot olivat kuin kohmeessa.

– Ymmärsin, etten voi enää jatkaa samalla tavalla. Pelkäsin, että sairastun.

Tiina alkoi syödä normaalisti. Paino nousi nopeasti. Elimistö, joka oli ollut säästöliekillä, oli ihmeissään, kun sitä ei enää pidetty nälässä.

– Omituisinta oli, että fitness-kisojen jälkeen kadotin liikunnan ilon täysin. Olen aina rakastanut urheilemista.

Jälkikäteen Tiina on ymmärtänyt, että hänen elämänvalinnoissaan on toistunut sama kaava: haaste, täydellinen heittäytyminen ja päämäärän ehdoton tavoittelu.

Haaste sytytti tangokisaan

Luonteenpiirre oli nähtävissä jo lapsena. Kun siilinjärveläistyttö sai ensimmäiset lenkkitossunsa kaksivuotiaana, hän puki ne jalkaansa ja ampaisi heti juoksuun.

Ala-asteella Tiina innostui kuorolaulusta. Hän oppi melodiat ja äänialat niin helposti, että opetteli joutessaan kaverienkin osuudet.

– Tämä kuvastaa hyvin persoonaani. Minun on ollut koko ajan mentävä ja tehtävä lapsesta saakka. Olen juuri se tyyppi, joka siivoaa yksin kodin lattiasta kattoon ja huutaa muille, ettei tarvitse auttaa.

Tarvitaan kuitenkin kunnon haaste, että Tiina syttyy. Hän ei aluksi innostunut Tangomarkkinoistakaan.

– Sanoin, etten rupea esittämään vanhojen ihmisten musiikkia. Tykkäsin enemmän Michael Jacksonista.

Kun joku mainitsi, että Tangomarkkinoiden karsintoihin pitää opetella kymmenen kappaletta, kilpailuvietti hyrähti jälleen käyntiin.

– Otin sen haasteena. Ajattelin, että kyllä minä nyt tuohon pystyn.

Tiina oli oikeassa. Heinäkuussa vuonna 1994 hänet kruunattiin Suomen nuorimmaksi tangokuningattareksi.

18-vuotias kuningatar oli voitostaan yhtä hämmentynyt kuin hänen aisaparinsa, 19-vuotias tangokuningas Sauli Lehtonen.

Tuoreet kuninkaalliset istuivat kruunut päässä avoauton takapenkillä Seinäjoella ja lipuivat ihmismeren läpi.

– Olimme aivan pihalla. Sauli kuiskasi, että eikö ole omituista, että ihmiset haluavat meiltä nimikirjoituksia.

Kruunajaisiltana Tiina ei aavistanut, että seuraavana vuonna hän laulaisi Saulin hautajaisissa.

Liikaa vauhtia

Hetki oli kuin pahaa unta. Tiina seisoi Jyväskylän Palokan täpötäydessä kirkossa. Vuosi oli 1995. Vieressä oli arkku, jossa Sauli Lehtonen lepäsi. Hän oli kuollut hirvikolarissa. Tiinaa itketti, mutta hän sai lauletuksi Täällä Pohjantähden alla -kappaleen.

– Saulin kuolema tuntui pitkään epätodelliselta, ja se pysäytti. Ensi kertaa ymmärsin, että nuorenkin ihmisen elämä voi olla ohi silmänräpäyksessä.

Tiina ikävöi ystäväänsä pitkään, mutta suru laimeni lopulta arjen kiireisiin.

Tiinalla oli 25–28 keikkaa kuukaudessa. 22-vuotiaana hän sai esikoistyttärensä Julian ja palasi töihin jo kuukauden kuluttua synnytyksestä.

Suhde Julian isän kanssa muuttui ystävyydeksi.

– Nyt on tietysti helppo sanoa, että minulla oli liikaakin vauhtia töissä. Ei sitä ajatellut silloin nuorena. Painoin vain menemään.

Tiina tutustui nykyiseen puolisoonsa vuonna 2001 ystävänsä, tangokuningatar Taina Kokkosen kautta. Taina tunsi Petrin hyvin, sillä kaksikko oli kruunattu tangokuninkaallisiksi muutama vuosi aikaisemmin.

Kohtaaminen Petrin kanssa huvittaa Tiinaa vieläkin.

– Ajattelin, että voi luoja, mikä tuppisuu. Kun tutustuimme paremmin, huomasin, että hän osaakin puhua ja meillä on jopa samanlainen huumorintaju. Olimme yhtä mieltä siitä, että naimisiinmeno olisi typerintä ikinä.

Pari virallisti suhteensa maistraatissa jo puolen vuoden kuluttua tapaamisestaan.

Seuraavana vuonna he juhlivat häitään näyttävästi Seinäjoen tangomarkkinoilla. Mukana oli myös kolmevuotias Julia-tytär keijupuvussaan. Yleisö tungeksi päästäkseen osalliseksi kuninkaallisesta rakkaustarinasta.

– En oikein tiedä, miten siinä kävi niin. Kaikki loksahti vain kohdalleen ja etenimme tosi nopeasti.

Tangomarkkinat yhdisti laulaja Petri Hervannon ja Tiina Räsäsen. He työskentelevät yhä yhdessä.

Kova luu

Arki kahden artistin liitossa ei ole aina ollut helppoa. Molemmat jakavat saman intohimon ja ymmärtävät, että työ kuljettaa jatkuvasti eri puolille Suomea. Liian usein pariskunnan välissä on ollut satoja kilometrejä.

Jo suhteen alussa Tiina tottui siihen, että kuulumisia vaihdettiin puhelimessa tai ovensuussa. Kun toinen tuli, toinen lähti. Seitsemän avioliittovuoden jälkeen etäisyys alkoi tuntua.

– Jo lähtökohta oli hölmö. Teimme liikaa töitä ja keskityimme liian vähän toisiimme. Monet mitättömät asiat kärjistyivät riidoiksi.31-vuotiasta Tiinaa alkoi häiritä myös se, ettei hän ollut ehtinyt viettää normaalia nuoruutta.

– Olin paiskautunut suoraan työputkeen siitä hetkestä, kun minut valittiin tangokuningattareksi. En ollut pysähtynyt miettimään, mitä haluan.

Kun Tiina ja Petri erosivat vuonna 2008, Tiina jäi asumaan pariskunnan Varkauden-kotiin.

Työ yhdisti heitä yhä, vaikka pariskunta ei ollut enää yhdessä. He yrittivät hoitaa ammattimaisesti hankalat yhteiskeikat. Takahuoneessa oli usein kireä tunnelma.

– Se oli raskas mutta tarpeellisin vaihe, joka minulla on ollut. Jouduin katsomaan peilistä ensimmäistä kertaa muutakin kuin ulkokuorta. Jouduin kohtaamaan itseni.

Ero kesti kaksi vuotta. Tiina opetteli tutkailemaan käytöstään ja sanojaan puolison näkökulmasta.

– Petri sanoi joskus, että olen niin kova luu, ettei hän voi ikinä pärjätä minulle. Luulen, että kovuus on ollut suojakeinoni. Jouduin niin nuorena julkisuuteen, että tarvitsin jotkut rajat turvakseni.

Tiina myöntää, että hän alkoi nähdä Petrin toisin silmin erossaolon aikana. Välit alkoivat lämmetä.

– Tajusimme, että jokin vetää meitä tiukasti yhteen emmekä osaa elää ilman toisiamme. Menimme maistraatissa uudestaan naimisiin vuonna 2016.suhteen kakkoskierros on kestänyt jo kahdeksan vuotta.

Tiina sanoo suoraan, että vaikka mies on pysynyt samana, hänestä tuntuu kuin hän eläisi aivan toisessa liitossa.

– Suhteemme on nyt paljon rehellisempi. Kummankaan ei tarvitse teeskennellä, että olisi muuta kuin on. Ei tähän olisi päästy ilman eroa.

Vaikka pari esiintyy yhä keikkalavoilla, konserttisaleissa ja teattereissa, he ovat onnistuneet pitämään yhteiselonsa tasapainossa. Julia on jo 20-vuotias ja asuu omillaan. Kotona ohjelmaa järjestää seitsemänvuotias Eemeli.

Tiina ei edelleenkään käy kuntosalilla, mutta hän innostui vuosi sitten taekwondosta. Se on tuonut kaappiin jo ensimmäisen keltaisen vyön. Hän haluaa treenata tavoitteellisesti mutta ei tiukkapipoisesti.

Tärkein saavutus on kuitenkin toisaalla.

– Olen viimein opetellut rakastamaan vartaloani. Hyväksyn nyt, että on ihan sama, painanko 60 vai 75 kiloa. Haluan laskea hartiat alas ja nauttia elämästä.

Vuosi sitten iski innostus taekwondoon. Tiinalla on keltainen vyö.

Tiina Räsänen

Ikä: 42

Ammatti: Laulaja ja ¬kosmetologi

Asuinpaikka: Varkaus

Perhe: Aviopuoliso Petri Hervanto, 20-vuotias Julia ja 7-vuotias Eemeli, sekä paimenkoirat Iines ja Minni.

Harrastukset: Taekwondo

Motto: Anna hyvän kiertää.

Kaduin...

sitä, etten vienyt Eemeliä hoitoon ja järjestänyt Petelle ja itselleni kahdenkeskistä iltaa.

Nauroin...

edellispäivänä. Matkustimme Peten kanssa keikalle ja hän heitteli autossa typeriä sanamuunnoksia.

Häpesin...

kun kiilasin liikenneympyrässä vahingossa poliisiauton eteen. Poliisit pysäyttivät minut mutta armahtivat onneksi sakoilta.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 1/2019.

Kommentoi +