”Lapset muuttavat pois, miten suhteemme käy?”
Ihmissuhteet
”Lapset muuttavat pois, miten suhteemme käy?”
Lukija on huolissaan siitä, miten lasten lähestyvä poismuutto vaikuttaa parisuhteeseen. Onko parilla enää mitään yhteistä? Psykologi Ilona Rauhala vastaa.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 19.11.2019
Kauneus ja Terveys

"Olen 45-vuotias nainen. Olemme olleet naimisissa mieheni kanssa parikymmentä vuotta ja yhdessä vielä pidempään. Lapsemme ovat 20- ja 18-vuotiaat, eli he lähtevät pian opiskelemaan. Tuntuu, ettei meillä ole mieheni kanssa mitään yhteistä lasten lisäksi. Kuinka saisimme suhteeseemme taas eloa, kun lapset muuttavat pois? Emme halua erota."

PSYKOLOGI ILONA RAUHALA VASTAA:

Hyvä, että mietit asiaa. On hyvä pohtia rauhassa ja puolison kanssa, miten elämä jatkuu ison muutoksen jälkeen.

Lapset täyttävät elämästä sujuvasti juuri tuon 20 vuotta. Se on kaikilla tavoilla niin intensiivistä aikaa, että eihän siinä paljon muuta ehdikään. Lasten tarpeisiin vastaaminen ruokineen, kuskaamisineen, kasvatuksineen ja keskusteluineen tuo elämään niin paljon sisältöä, että siinä on joskus vähän liikaakin.

EN OLE VIELÄ TUOSSA VAIHEESSA, joten en pysty vastaamaan kysymykseesi kokemuksen rintaäänellä. Voin silti kuvitella, että jokin yhteinen tekeminen tai kiinnostuksen kohde on varmasti pitkän suhteen tärkeä kulmakivi.

Toiset vaihtavat asuntoa ja laittavat uuden kodin alusta alkaen aikuisten kodiksi, jossa lapset eivät enää ole läsnä. Toiset tuunaavat kesämökkiä, hoitavat puutarhaa tai urheilevat yhdessä: pelaavat golfia, juoksevat tai tanssivat.

Pariskuntia voi yhdistää matkustelu, kielen opiskelu tai ruoanlaitto yhdessä ystävien kanssa. Jotkut hankkivat moottoripyörän tai koiran.

POHDIMME USEIN MIEHENI KANSSA, miten haluamme elää, kun lapset muuttavat omilleen. Vaihtoehtoja on vaikka millä mitalla.

Tällaisessa elämänmuutoksessa voi olla hyvä mennä parisuhderetriittiin tai lomamatkalle. Siellä voi käydä keskusteluja tulevaisuudesta. Molemmilla on tilaa ja vapautta kertoa toiveistaan ja voitte miettiä, miten niitä voisi yhdistää.

Jotkut parit elävät symbioottista elämää, toisilla yhteiseksi ajaksi riittää vähempikin. Ilmaiskaa ja kuulkaa toisianne. Tulevina vuosina unelmillenne voi olla enemmän tilaa.

SINÄ OLET VIELÄ NUORI, joten aikaa, energiaa ja mahdollisuuksia on paljon.

Parisuhde ei kukoista vain yhteisestä tekemisestä ja ajasta. Se kukoistaa, kun yksilöt kukoistavat. On tärkeää, että saat eloa itseesi myös itsenäisesti.

Mieti siis, mitä itsellesi tärkeää olet kenties joutunut lykkäämään ruuhkavuosien takia? Kysy samaa mieheltäsi. Kuulen, että teillä on halu olla yhdessä. Alkakaa tutustua toisiinne uudestaan. Voitte käydä yhdessä läpi, mitä on tapahtunut kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana.

Kootkaa vanhat kuvat laatikoista, puhelimista ja läppäreiltä ja muistelkaa, millaista teillä oli, kun lapset olivat pieniä. Miltä tuntui, kun he aloittivat koulun? Miten jaksoitte läpi murrosiät?

Kyselkää toisiltanne, miten kumpikin on kokenut eri vaiheet. Ottakaa iltarutiiniksi yhteinen teehetki, jossa katselette toisianne ja käytte läpi päivän tapahtumia. Teillä on koko elämä edessänne. Tehkää siitä seikkailu!

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehdessä 10/2019.

Kommentoi +