
1. Kylmäaltistuksen ei kuulu olla kärsimystä
Totuttele kylmään hitaasti, oli kyse sitten uimisesta tai suihkusta. Kylmää ei tarvitse sietää hampaat irvessä, vaan aluksi pelkkä kastautuminen riittää.
Pidennä aikaa vähitellen, mutta muista, että kylmäaltistuksen kuuluu tuntua hyvältä eikä olla kärsimystä. Vaikka joku toinen kestäisi sitä minuutteja, sinun ei tarvitse.
2. Hanki talviuintiin kunnon varusteet – kätesi ja jalkasi kiittävät
Hanki talviuintikengät ja -käsineet, jos alat harrastaa talviuintia. Ne helpottavat viileään veteen tottumista. Kylmä nimittäin supistaa raajojen ääreisverenkiertoa, mistä seuraa kipua, kun lihasten hapensaanti heikkenee. Kengät ja käsineet auttavat asiaan.
3. Tee kylmäaltistusta usein
Altista itsesi kylmälle usein. Mikäli teet sitä vain kerran viikossa, elimistö ei totu kylmään, eikä sietokykysi parane ainakaan kovin nopeasti. Jos alat harrastaa talviuintia, yritä käydä harrastuksen alussa uimassa ainakin joka toinen päivä. Vähitellen huomaat, ettei pulikoiminen saa enää haukkomaan henkeä eikä tunnu epämiellyttävältä.
4. Sovi talviuintitreffejä
Yhdistä kylmäaltistukseen sosiaalinen elämä. Kun sovit uintitreffit kavereiden kanssa, veteen on helpompi mennä ja lisäksi tapaat ystäviäsi. Uintipaikalla voi myös tutustua uusiin ihmisiin, joilla on sama mielenkiinnon kohde: kylmä.
5. Muista jäähdytellä
Valitse sauna, joka ei sijaitse aivan uimapaikan vieressä, jos yhdistät talviuintiin saunomisen. Jos sauna on uimapaikan vieressä, jäähdyttele hetki ulkona saunan jälkeen ennen kylmään veteen laskeutumista.
Myös avannon jälkeen on hyvä odottaa hetki ennen saunaan ryntäämistä. Verenpaine nimittäin laskee kuumassa ja nousee kylmässä. Siksi nopea lämpötilan vaihtelu on rasittavaa sydämelle ja voi aiheuttaa huimauksen tunnetta. Terve ihminen voi kuitenkin mennä saunasta avantoon.
6. Päätä talviuinti aina uimiseen, ei saunomiseen
Näin kylmäaltistuksesta jää virkeä ja raikas olo. Jos palelet avannon jälkeen, se johtuu siitä, että olet menettänyt lämpöä ja energiaa. Elimistö yrittää korvata menettämääsi lämpöä tuottamalla sitä tärinällä. Kun käyt sitkeästi kylmässä, kehosi tottuu siihen ja kehittää lisää ruskeaa rasvaa. Silloin palelu vähenee.
7. Juo ja syö riittävästi talviuinnin jälkeen
Saunominen aiheuttaa nestehukkaa ja avantouiminen kuluttaa energiaa ja lisää ruokahalua. Heti avannon jälkeen kannattaa juoda jotain energiapitoista lämmintä juomaa, se vähentää myös palelua. Kuuma mehu tai kaakao on hyvä idea.
8. Sumusuihku helpottaa kylmäaltistusta kotona
Kokeile sumusuihkua, jos haluat kylmäaltistaa itseäsi kotona. Se on mukavampi vaihtoehto tavalliselle suihkulle. Sumu tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin hanasta tuleva jäätävä vesi.
Vinkit antoi Termobiologian dosentti Pirkko Hiissa Huttunen. Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 14/2022.