Tuntuuko suu hiekkapaperilta? Syy voi olla vaihdevuosissa – ota avuksi öljykikka ja 6 muuta vinkkiä
Terveys
Tuntuuko suu hiekkapaperilta? Syy voi olla vaihdevuosissa – ota avuksi öljykikka ja 6 muuta vinkkiä
Kuiva suu voi johtua nukkumistavoista tai vaihdevuosista mutta myös sairaudesta. Kuivan suun hoitoon on helppoja kotikonsteja.
Teksti

Kuvat

27.9.2023
 |
Kauneus ja Terveys

Vaivaako kuiva suu?

Jääkö hapankorppu kiinni kieleen tai maistuuko suussa metalli? Kumpikin oire voi kieliä kuivasta suusta. Muita oireita ovat arat limakalvot, joihin voi tulla haavaumia, kielen kirvely, rohtuneet huulet, makuhäiriöt, pahanhajuinen hengitys ja jatkuva jano. Hampaisiin voi kertyä hammaskiveä ja reikien määrä lisääntyä.

Suussa ja huulissa on isoja ja pieniä sylkirauhasia, jotka kostuttavat niitä. Isot rauhaset, erityisesti korvasylkirauhaset, tuottavat eniten eritettä. Yöllä sylkeä tuottavat pääosin pienet rauhaset, jonka vuoksi suu saattaa tuntua aamuisin kuivalta. Puhuminen ja ruuan pureskelu stimuloivat rauhasia, mutta öisin tätä jumppausta ei tule. Myös suu auki nukkuminen ja kuorsaaminen saavat suun tuntumaan aamulla kuivalta. Samoin käy, jos tukkoisen nenän vuoksi on hengitettävä suun kautta.

Suu auki nukkuminen ja kuorsaaminen saavat suun tuntumaan aamulla kuivalta.

Kuiva suu voi johtua myös vaihdevuosista, jolloin pienten sylkirauhasten toiminta heikkenee. Iän myötä sylkirauhasten määrä vähenee eivätkä ne ole enää yhtä aktiivisia.

Sylkeä tarvitaan ruuan pureskeluun ja nielemiseen sekä suun huuhteluun ja limakalvojen suojaksi. Sylki myös liuottaa ruuasta makuja, joten rutikuiva suu ei aisti makuja yhtä hyvin.

Riittävä syljen eritys on tärkeää ennen kaikkea hampaille, korostaa Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Anni Mäkinen. Sylki neutraloi bakteerien aiheuttaman happohyökkäyksen. Jos sylkeä erittyy normaalisti, eli noin 0,5–1 litraa vuorokaudessa, se pystyy 4–6 ­aterialla päivässä estämään happohyökkäyksen ja hampaiden reikiintymistä.

7 vinkkiä kuivan suun hoitoon

1. Jos harrastat paljon hikiliikuntaa tai treenaat vaikkapa maratonille, juo runsaasti vettä. Ellei elimistö saa riittävästi nestettä, se säästää joka pisarasta, syljestäkin. Myös nopea laihduttaminen aiheuttaa suun kuivumista.

2. Varaa yöpöydälle vesilasi, josta voit hörpätä, jos olet yöheräilijä. Ainakin saat kulauksen heti aamulla. Päivän aikana tulisi saada 2–3 litraa nestettä, josta puolet juodaan ja loput tulevat ruuasta.

Kuivasuisen kannattaa tutkia myös apteekin hyllyt. Esimerkiksi kosteuttavia suu­vesiä ja hammastahnoja kannattaa kokeilla. Käytä aina vaahtoamatonta fluoritahnaa, sillä vaahto voi ärsyttää limakalvoja ja fluoria taas tarvitaan reikien ehkäisyyn. Lisänä voi käyttää suuta kostuttavia geelejä ja suihkeita tai syljen eritystä stimuloivia imeskelytabletteja.

Voit myös kokeilla ruoka- tai oliiviöljyä keino­sylkenä: pese hampaat normaalisti ja purskuttele sen jälkeen lusikallinen ruoka- tai oliiviöljyä suussa. Vaikka öljy jättää jälkeensä likaisen tunteen, se ei aiheuta reikiä.

Jokaisen ruokailun jälkeen kannattaa pureskella täysksylitolipurukumia tai imeskellä ksylitolipastillia. Ne saavat syljen liikkeelle. Älä kuitenkaan jauha viittä minuuttia kauempaa, ettet kuluta leukaniveliäsi turhaan.

3. Alkoholi, kahvi ja tupakointi kuivattavat suuta. Juo viinilasillisen ja päiväkahvin kera reilu lasillinen vettä. Jos käytät suuvettä, tarkista ettei siinä ole alkoholia.

4. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi tehdä sylkitestin, jossa pureskellaan sitkeää parafiinin palaa. Suu on kuiva, jos sylkeä erittyy viidessä minuutissa vähemmän kuin viisi millilitraa.

5. Kuiva suu altistaa paitsi reikiintymiselle myös hammaskivelle, hammaskiilteen syöpymiselle eli eroosiolle sekä ien- ja sienitulehduksille. Jos suu tuntuu hiekkapaperilta, käy hammaslääkärissä. Hän määrittelee sinulle sopivan tarkastusvälin.

6. Mitä enemmän käytät lääkkeitä, sitä todennäköisemmin suutasi kuivaa. Se johtuu lääkkeiden sivuvaikutuksista. Esimerkiksi jotkin psyykenlääkkeet sekä verenpaine- ja nesteenpoistolääkkeet kuivattavat suuta. Saman tekevät antihistamiinit ja aknen hoitoon käytettävät A-vitamiini­johdannaiset.

Kuiva suu voi liittyä myös epätasapainossa olevaan diabetekseen. Sekä korkea veren glukoosipitoisuus että diabetekseen käytetyt lääkkeet voivat aiheuttaa suun kuivahtamista.

Jos kuiva suu hankaloittaa arkeasi, kysy lääkäriltä, voisitko kokeilla jotain toista lääkettä.

7. Joskus kuiva suu on Sjögrenin oireyhtymän oire. Suu on rutikuiva, sylkäiseminen mahdotonta, syöminen ja puhuminen vaikeaa ja koko ajan janottaa. Tautiin liittyy myös silmien, hengitysteiden ja emättimen kuivuus.

Koska suun kuivuus altistaa hampaiden reikiintymiselle, sitä kannattaa hoitaa kostuttavilla geeleillä ja suihkeilla sekä ksylitolipurkalla. Muita oireita hoidetaan lääkärin ohjeilla.

Sjögrenin syndrooma todetaan sylkirauhasen koepaloista. Se on reumaattinen autoimmuunisairaus, jonka syytä ei tiedetä. Syndrooma puhkeaa yleensä 40–50 vuoden iässä, ja suurin osa sairastuneista on naisia.

Asiantuntija: hammaslääkäri Anni Mäkinen, Hammas ­Mehiläinen.

Lähde: terveyskirjasto.fi

Juttu on julkaistu aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 07/2023.

Kommentoi +