Krav maga on opettanut Karoliinaa sietämään epävarmuutta – samalla hän toivoo, ettei koskaan tarvitse opettelemiaan itsepuolustustaitoja
Hyvinvointi
Krav maga on opettanut Karoliinaa sietämään epävarmuutta – samalla hän toivoo, ettei koskaan tarvitse opettelemiaan itsepuolustustaitoja
Krav magaa harrastava Karoliina Vuopala osaa vapauttaa itsensä kuristuksesta ja horjuttaa hyökkääjän pois tasapainosta.
Teksti

Kuvat

25.7.2022
 |
Kauneus ja Terveys

Hyökkääjä tulee bussissa takaapäin ja yhtäkkiä Karoliina Vuopala tuntee niskalenkin kaulallaan. Silmänräpäyksessä hän tarttuu hyökkääjän käsiin ja käyttää koko vartaloaan, jotta pääsee livahtamaan pois alta.

Bussihyökkäys ei onneksi ollut todellinen vaan tapahtui krav maga -leirillä lajin kotimaassa Israelissa. Aidossa itsepuolustuslajissa ei otella vaan simuloidaan vaaratilanteita.

Karoliina on oppinut krav maga -tunneilla, miten potkaistaan nivusiin, tökätään sormet hyökkääjän silmiin ja vapaudutaan kuristuksesta. Ehkä niitäkin tärkeämpi oppi on ollut tämä: kun kimppuun hyökkää vahva ja aggressiivinen ihminen, nyrkkitappelu ei kannata.

Harjoittelemme tilanteiden ja ympäristön lukemista. Jos joku käyttäytyy epäilyttävästi, parasta itsesuojelua on poistua paikalta, Karoliina sanoo.

”Tykkään selkeistä ohjeista, mutta krav magassa pitää myös improvisoida.”
Karoliina Vuopala

Hurja laji?

Harjoituksia tehdään välillä oikeissa miljöissä, baareissa ja pimeällä kadulla. Harjoittelun ansiosta Karoliina tietää, että jos joku pitelisi häntä maassa, tärkeintä olisi saada hyökkääjä pois tasapainosta, heittää tämä lantiotyönnöllä sivuun, nousta ylös, antaa pari lyöntiä kyytipojaksi ja ottaa jalat alle.

– Kaiken keskellä on tärkeää rauhoittaa keho hengittämällä. Teemme treeneissä hengitysharjoituksia.

Ystävä vinkkasi lajista neljä vuotta sitten. Se osui hyvään saumaan, sillä Karoliina halusi oppia uutta.

Hän kuulee usein kauhistelua, että ”onpa hurja laji!”. Treeni-ilmapiiri tuntui kuitenkin heti turvalliselta.

– Ainoastaan vieraan ihmisen kosketukseen oli tottuminen, sillä monet harjoitukset tehdään pareittain.

Laji on kasvattanut Karoliinan itsevarmuutta ja rohkeutta sekä opettanut epämukavuuden sietämistä.

– Tykkään selkeistä ohjeista, mutta krav magassa pitää myös improvisoida. Inhoan, kun pää menee jumiin enkä keksi ratkaisua heti, mutta juuri se haastaa ajattelua.

Karoliina toivoo, ettei koskaan tarvitse opettelemiaan itsepuolustustaitoja. Hänen lajia harrastava tyttärensä on joutunut käyttämään niitä kotibileissä, joihin tuli kutsumattomia, väkivaltaisia vieraita.

– Tilanne oli nopeasti ohi, kun vastapuoli ymmärsi, että tyttäreni ei ole helppo uhri.

Krav maga -harjoittelun ansiosta Karoliina tietää, mitä tehdä, jos joku käy hänen kimppuunsa.

Karoliina Vuopala, 48

Työ: konsultti

Asuu: Espoossa

Perhe: puoliso ja kaksi aikuista tytärtä

Karoliina Vuopala on harrastanut krav magaa neljä vuotta.

Näin parannat paineensietokykyä

Rauhoita sykettäsi ja hermostoasi kiireenkin keskellä boksihengityllä: Puhalla keuhkot lähes tyhjiksi, hengitä nenän kautta sisään, pidätä hengitystä ja hengitä nenän kautta ulos. Laske jokaisessa vaiheessa neljään. Toista harjoitusta pari minuuttia tai kunnes rauhoitut.

Virkistä aivojasi, sillä keskittyminen herpaantuu väsyneenä. Paina vasemman käden peukalo ja pikku­rilli ja oikean käden peukalo ja etusormi yhteen. Vaihda vasemman käden peukalon kaverisormea yksi kerrallaan kohti etusormea, ja tee samaan aikaan oikealla kädellä liikettä toiseen suuntaan. Toista.

Treenaa päätöksentekoa. Ota kivi, paperi, sakset -peli kaverin kanssa niin, että sen voittaja lähtee karkuun ja hävinnyt yrittää ottaa tämän kiinni ennen sovittuun paikkaan ehtimistä.

Sisäistä mantra: feeling is believing (tunteminen on uskomista). Kun itse kokeilet, tiedät, mihin pystyt. Luo positiivinen mutta realistinen kuva pystyvyydestäsi.

Lähde: Krav magan ammattivalmentaja Jonna Vainikainen

Treeneissä harjoitellaan tilanteen lukemista. ”Jos joku käyttäytyy epäilyttävästi, parasta itsesuojelua on poistua paikalta”, Karoliina sanoo.

3 syytä harrastaa itsepuolustusta

1. Se on hauskaa

Itsepuolustus on vakava asia, mutta jotta sitä jaksaa harjoitella, treenien on oltava hauskoja. Laji on kivaa yhdessä tekemistä, vaikka maailma sen ympärillä on raaka.

2. Se on hyödyllistä

Itsepuolustustaito on kuin vakuutus. Sinulla on valmiudet puolustaa itseäsi, mutta toivottavaa on, ettei valmiutta tarvitse koskaan käyttää.

3. Se haastaa yksilöllisesti

Laji sopii kaikille, ja jokainen harjoittelee oman kunnon mukaan. Tästä johtuen ylität itsesi usein. Lajissa ei kilpailla muita vastaan.

Lähde: Krav magan ammattivalmentaja Jonna Vainikainen

Innostuitko? Etsi oman alueesi alkeis- ja peruskursseja googlaamalla ”krav maga” tai ”krav maga naiset”. Myös kansalaisopistot järjestävät itsepuolustuskursseja.

Kommentoi +