Mihin ihonhoitotuotteisiin kannattaa satsata – vai kannattaako tuotteita nyt karsia? Esitimme kosmetologille kasan tärkeitä kysymyksiä
Ihonhoito
Mihin ihonhoitotuotteisiin kannattaa satsata – vai kannattaako tuotteita nyt karsia? Esitimme kosmetologille kasan tärkeitä kysymyksiä
Mitä trendikkäitä happoja ja vitamiineja ihosi tarvitsee? Entä tukkivatko jotkin öljyt ihoa? Kosmetologi Anne Tuovinen vastaa.
Teksti

Kuvat

19.4.2023
 |
Trendi

Ihominimalismi on nyt iso trendi. Pitääkö ihonhoitotuotteita karsia?

Sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen Skinmed­- hoitolasta:

”Ehdottomasti tulee karsia. Iho ei tarvitse 5–6 ihonhoitotuotetta aamulla ja samaa määrää iltaan. Jos käyttää liikaa tuotteita, iho voi muuttua esimerkiksi rasvaiseksi ja tukkoiseksi. Ihohuokoset saattavat laajentua, koska tuotteet jäävät makaamaan ihon pinnalle.

Ihon ylikuormitus hoitotuotteilla voi aiheuttaa myös punoitusta ja ihoärsytystä eli herkistää ihoa. Pahimmillaan iho voi tulehtua.

Aamulla riittää puhdistusaine, kosteusvoide ja aurinkosuoja sekä illalla puhdistus, seerumi ja kosteusvoide. Puhdistusaineita voi olla kaksi: kevyempi aamuun ja puhdistavampi iltaan. Tarvittaessa puhdistuksen jälkeen voi käyttää seerumia. Lisäksi on hyvä olla kasvokuorinta-aine.

Mistä tietää, mitä trendikkäitä vitamiineja tai happoja iho tarvitsee?

”On olemassa tiettyjä vitamiineja, jotka sopivat kaikille. Ne ovat E, C ja A.

E-vitamiini on kosteuttava antioksidantti, joka tukee ihon suojakerrosta ja parantaa ihon kosteustasapainoa. Se antaa myös erinomaista suojaa iholle C-vitamiinin kanssa.

C-vitamiini lisää kollageenin tuotantoa, suojaa ihoa ympäristön stressitekijöiltä sekä ehkäisee pigmenttiläiskien syntymistä. Se myös suojaa ihoa saasteilta ja UV-säteiltä.

A-vitamiini- eli retinoidituotteet parantavat ihon rakennetta, ehkäisevät kollageenin hajoamista, vahvistavat ihoa sekä aktivoivat ihosolujen uusiutumista. Ne sopivat kaikille yli 25-vuotiaille yökäyttöön.

Happo kannattaa valita ihon tarpeen ja kunnon mukaan.

Glykolihappo on tehokas happo, joka imeytyy pienen molekyylikokonsa vuoksi syvälle ihoon. Se poistaa tehokkaasti kuollutta ihosolukkoa, parantaa ihon rakennetta ja sävyä sekä vähentää hienoja ryppyjä.

Hellävarainen maitohappo kosteuttaa ihoa. Suurimolekyyliset PHA-hapot, kuten laktobionihappo ja glukonolaktoni, imeytyvät hitaasti ja sopivat monille herkkäihoisille.

Hyaluronihappo sopii ihan kaikille, sillä se ei nimestään huolimatta ole kuoriva happo vaan kosteuttava sokerimolekyyli.

Hapoista on tärkeintä selvittää pitoisuus ja se, miten ne vaikuttavat ihoon. Eri happoja voi käyttää myös yhtä aikaa, kunhan tietää, miksi niitä käyttää ja miten. Sen sijaan saman hapon käyttöä useassa tuotteessa kannattaa välttää. Se saattaa aiheuttaa enemmänkin haittaa kuin hyötyä iholle. Liiallinen ihon kuoriminen hapoilla vaarantaa ihon suojakerroksen eli mikrobiomin hyvinvoinnin.”

Mihin ihonhoitotuotteisiin kannattaa panostaa ja missä voi pihistää?

”Panosta ainakin kasvojen puhdistusaineeseen ja aurinkosuojaan. Myös kuorinnan ja kosteusvoiteen tulee hinnasta riippumatta sopia ihollesi.

Moni varmasti miettii, mitä järkeä on maksaa puhdistusaineesta, kun sitä vain käytetään iholla ja huuhdotaan pois. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta: Jos et saa ihoa puhtaaksi puhdistustuotteella, on aivan sama, mitä laitat kasvoillesi sen jälkeen. Jos iho jää epäpuhtaaksi ja laitat ’likaiselle’ iholle kalliin yövoiteen, et saa voiteesta täyttä hyötyä.

Laadukas ja miellyttävältä tuntuva aurinkosuojatuote taas ehkäisee monia iho-ongelmia, ja sitä tulee myös käytettyä.”

Onko totta, että osa öljyistä tukkii ihoa? Mitkä öljyt eivät tuki?

”Kyllä. Olisin hyvin varovainen melkein kaikkien öljyjen kanssa, jos iho on taipuvainen epäpuhtauksiin tai ihotyypiltään rasvainen. Komedogeenisiä eli ihoa tukkivia ovat esimerkiksi kookos-, vehnänalkio-, avokado- ja oliiviöljy. Argan-, marula- ja jojobaöljy eivät tuki ihoa.”

Juttu on julkaistu Trendissä 3/22.

Kommentoi +