Miksi naisen pitää kuoria ihoa kerran viikossa, miehen ei? Esitimme kosmetologille tukun tärkeitä kysymyksiä
Ihonhoito
Miksi naisen pitää kuoria ihoa kerran viikossa, miehen ei? Esitimme kosmetologille tukun tärkeitä kysymyksiä
Näkyykö naamasta, jos suolisto ei voi hyvin? Pitäisikö välillä olla ilman meikkiä? Kosmetologi Anne Tuovinen vastaa näihin ja muihin tärkeisiin kysymyksiin.
Teksti

Kuvat

17.4.2023
 |
Trendi

Miksi mies voi olla kuorimatta ihoa ja naisen pitäisi tehdä se kerran viikossa?

Sairaanhoitaja-kosmetologi Anne Tuovinen Skinmed­- hoitolasta:

”Miestyyppisellä iholla näkee enemmän mustapäitä kuin naistyyppisellä – molemmat ihot tarvitsevat kuorintaa 1–2 kertaa viikossa. Kuorinta ehkäisee myös karvatupentulehduksia ja sisään kasvaneita karvoja, joita parrankasvu voi aiheuttaa.

Ihoa kannattaa kuoria kohtuudella. Kasvojen ihoa kuoritaan nykyisin aivan liikaa ja on todella hämmentävää, että jotkut alan asiantuntijat neuvovat tekemään sen päivittäin.

Iholla on suojakerros eli mikrobiomi, jonka tärkeys on huomattu vasta viime vuosina. Jos siitä poistetaan kuorimalla kaikki suoja, eli tärkeät rasva-aineet ja hyödylliset mikrobit, iho voi vaurioitua.

Jos käyttää liian karkeaa raekuorintaa ja käyttää voimaa, voi vahingoittaa ihoa ’mikrorepeämillä’. Kemialliset happo- ja entsyymikuorinnat ovat iholle hellävaraisempia.”

Iho-ongelmat voivat pahentua vääräntyyppisten ihonhoitotuotteiden tai meikkien käytöstä.

Pitääkö ihon antaa ”hengittää” ja pitää meikittömiä päiviä?

”Iho ei hengitä, sillä pintakerros on käytännössä kuollut. Ihon alemmat kerrokset saavat ravintonsa ja happensa verenkierrosta.

Meikillä voi joko vähentää tai lisätä ihon rasvaisuutta tai päinvastoin vähentää sen luontaisia kosteuttajia. Jos käytössä on vääränlainen meikkivoide, se voi tukkia huokosia ja lisätä epäpuhtauksia. Myös iho-ongelmat voivat pahentua vääräntyyppisten ihonhoitotuotteiden tai meikkien käytöstä. Tällöin on toki parempi antaa ihon levätä.”

Näkyykö naamasta, jos ruokavalio on huono tai suolisto ei voi hyvin?

”Tästä ollaan kahta mieltä, sillä suoliston hyvinvoinnin yhteyttä ihon kuntoon ei ole voitu osoittaa yksiselitteisesti. British Journal of Dermatology -tiedejulkaisussa esiteltiin silti muutama vuosi sitten tutkimus, jossa todettiin ruusufinniä sairastavilla enemmän muun muassa ärtyvän suolen oireyhtymää, haavaista paksusuolentulehdusta ja ohutsuolen bakteerien liikakasvua. Ruusufinnin hoitoon käytetään paljon antibiootteja, jotka vaikuttavat suolistomikrobeihin. Myös jokin ruoka voi laukaista ruusufinnin.

Oma näkemykseni on, että myös iho tarvitsee ravintoa ja ravitsemuksella on iso vaikutus ihon hyvinvointiin. Erilaisilla ravintoaineilla, kuten proteiinilla, antioksidanteilla ja vitamiineilla, on merkitystä myös iholle.”

Psst! Helsingin ja Tampereen yliopistojen kehittämän metsäpölyn eli Reconnecting Nature -mikrobiuutteen tutkimuksessa kävi ilmi, että kun metsäpölyä hierottiin aikuisten iholle kaksi viikkoa, suoliston mikrobikanta monipuolistui. Sen perusteella iholla ja suolistolla on siis ainakin jonkinlainen yhteys.

Juttu on julkaistu Trendissä 3/22.

Kommentoi +