Kosmetiikkayrittäjä Edem Agbekey-Taylor: "Teen ihmisistä onnellisempia"
Ihmiset
Kosmetiikkayrittäjä Edem Agbekey-Taylor: "Teen ihmisistä onnellisempia"
Kosmetiikkayrittäjä Edem Agbekey-Taylor haluaa työssään auttaa ihmisiä. Hän yhdistää tuotteissaan ghanalaisia ja suomalaisia raaka-aineita. Autoinsinööristä tuli kosmetiikkayrittäjä vahingossa.
Teksti

Kuvat

11.3.2020
 |
Kauneus ja Terveys

”Mustasaippuassa on kookosöljyä, kaakao­papujen poltettujen kuorten tuhkaa ja vettä. Saippuaa käytetään synnyinmaassani Ghanassa sampoona, meikinpuhdistajana, deodoranttina ja shei­vauksessa. Sillä hoidetaan aknea ja auringonpolttamia, puhdistetaan tahrat vaatteista ja karkotetaan täit.

Olen pessyt sillä ihoni aina, myös kun muutin Suomeen vuonna 2005. Kun tyttäreni syntyi vuotta myöhemmin, hänellä oli paha ihottuma. Äitini neuvoi pesemään sen mustasaippualla ja voitelemaan karitevoilla.

Iho parani pian. Terveydenhoitaja kertoi saippuasta toisille äideille. He kannustivat minua myymään sitä.

Minusta ei pitänyt tulla kosmetiikkayrittäjää. Työskentelin autoinsinöörinä Ghanan pääkaupungissa ­Accrassa ja elin mukavasti omassa talossani.

Muutin Suomeen maisteriopintojen vuoksi. Koska en osannut suomea, en päässyt töihin autoalalle enkä aluksi edes siivoojaksi. Lopulta siivosin ja aloitin kosmetiikka­bisnestä samaan aikaan. Perustin yrityksen vuonna 2007. Se oli nautinnollinen helvetti!

Tyttäreni makasi rattaissa, kun siivosin. Kun myin saippuaa Kauppatorilla, hän oli mukana kantoliinassa.

En tajunnut, että meillä olisi ollut oikeus päivähoitopaikkaan. Ajattelin, että Suomessa on kuin Ghanassa: pitää tehdä kovasti työtä, ellei ole rikkaita sukulaisia.

Lopulta sain tuotteitani myytäväksi ensin Ruohon­juureen ja sitten K-Citymarketteihin. Perustin oman kaupan. Nyt on myös kansainvälistä kiinnostusta.

En ole missään vaiheessa pelännyt, miten yritykseni käy. En anna pelon estää vaan teen kahta kauheammin.

Tiedän, millaista on olla köyhä. Isäni oli majurina arvostetussa asemassa armeijassa. Siitä huolimatta meillä ei ollut varaa edes tomaatteihin yhdessä vaiheessa. Isälläni oli useita vaimoja ja paljon lapsia, eikä rahaa yksinkertaisesti riittänyt kaikille.

Äitipuoleni esti isääni antamasta rahaa koulutukseeni. Onneksi pääsin kouluun äitini avulla.

En usko hyväntekeväisyyteen, sillä se rampauttaa ihmisen. Uskon työntekoon ja yrittämiseen.

Leskirouvat ovat Ghanassa kaikista vähäosaisimpia. 65 leskirouvaa toimittaa minulle kaakaonkuoren tuhkaa ja karitevoita, joita tarvitsen tuotteisiini.

Paras hetki on, kun asiakas kertoo, että tuotteeni on auttanut häntä iho-ongelmissa. Tai se, kun kuulen, että jonkun leskinaisen lapsi on päässyt sairaanhoitaja­kouluun.

En voi luovuttaa. Ajattelen heitä, kun olen väsynyt.

On turhauttavaa, etten saa lainaa. Sen avulla yritykseni voisi kasvaa. Työllistän vain itseni harjoittelijoiden lisäksi. Työ on fyysisesti raskasta ja teen välillä ympäripyöreitä päiviä. Nautin, koska olen työhullu. En lomaile.

Kun Suomessa ryhtyy yrittäjäksi, jää tyhjän päälle ja kaikki on kallista. Jos Suomi olisi joustavampi, olisimme kilpailukykyisempiä muihin maihin verrattuna.

Yritykseni nimi Inkuto tarkoittaa karitevoita sekä puhdasta, raakaa ja aitoa. Kotimaassani karitevoi on tärkeä ihon hoivaaja. Kosmetiikkasarjani perustuu ajatukselle, että äiti maalla on kaikki, mitä tarvitsemme.

Käytän myös suomalaisia raaka-aineita. Uudessa ihonhoitolinjassani on koivua. Käytän mustikkaa silmän­ympärysvoiteeseen ja karpalonsiemenöljyä seerumiin. Kiharalle tukalle tarkoitetussa sampoossa on pelto­kortetta, nokkosta, salviaa ja rosmariinia. Kuulin juuri, että sampoollani saa curly girl -kiharat.

Koulutukseni on ollut tärkeä. Yhdistän perinteeni ja autoinsinöörin oppini. Tiedän, miten eri öljyt toimivat. Tapasin opintojen kautta myös mieheni.

Olin juuri aloittanut jatko-opinnot Suomessa enkä ollut vielä tottunut suomalaiseen ruokaan. Olin nälissäni! Sain koulun ruokalasta ihanaa ruskeaa lihakastiketta.

Kun pääsin syömään, tuleva mieheni istuutui vasta­päätä. Siitä eteenpäin hän vei minut syömään. Hän on arkkitehti ja suunnittelee tuotteideni etiketit.

Joskus ikävöin autoja. Rakastan silti enemmän tätä työtä. Ennen kosketin autojen sydämiä, nyt ihmisten. Teen ihmisistä onnellisempia täällä ja kotimaassani.”

Edemin kauneusvinkit

  1. Pese kasvot mustasaippualla ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita kosteusvoidetta kostealle iholle, jotta se imeytyy paremmin. Hiero kasvojesi ihoa päivittäin.
  2. Valitse iholle tuotteita, jotka on tehty luonnollisista raaka-aineista. Vältä mineraaliöljyjä, parabeeneja ja sulfaatteja.
  3. Siirry kesällä kevyempiin tuotteisiin ja pidä ihonhoitorutiini yksinkertaisena. Muista silti aina kosteutus ja juo riittävästi vettä.

Edem Agbekey-Taylor

Ikä: 44

Ammatti: Yrittäjä

Asuinpaikka: Helsinki

Perhe: Brittipuoliso ja kaksi lasta

Brändi: Inkuto hyödyntää afrikkalaisia ja suomalaisia raaka-aineita ja työllistää ghanalaisia leskinaisia raaka-aineen keruussa. Tärkeimmät tuotteet ovat mustasaippua ja karitevoi. Tuotteet maksavat 6–60 euroa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.

Kommentoi +