Saako vanhan kynsilakan heittää roskiin? Luvassa 3 hyvää vinkkiä kosmetiikkahävikin pienentämiseen
Kierrätys
Saako vanhan kynsilakan heittää roskiin? Luvassa 3 hyvää vinkkiä kosmetiikkahävikin pienentämiseen
Ympäristöystävällisemmät kosmetiikkapurkit ovat suuri trendi. Etsimme keinot, miten kosmetiikkahävikkiä voi vähentää kotona pienillä tavoilla.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 24.7.2023
Trendi

Kosmetiikka ja jäte eivät oikein sovi samaan lauseeseen, mutta ajatellaan lajittelua silti hetki. Ympäristöystävällisemmät kosmetiikkapakkaukset ovat nimittäin nyt suuri trendi. Näillä vinkeillä laitat purkit tehokkaasti kiertoon.

1. Stop kosmetiikkahävikille. Kauneustuotteiden ostamiseen pätee sama neuvo kuin vastuullisen muodin ostamiseen: osta vain tarpeeseen, osta itsellesi sopiva tuote ja käytä se loppuun. Jos tuote ei sovikaan sinulle, anna se ystävällesi. Monet tuotteet, joihin et koske sormin, voi antaa eteenpäin – ja puhumme nyt kynsilakoista, sampoista ja hiuslakoista.

2. Paremmat pakkaukset. Jos valittavana on kaksi samanlaista, sinulle sopivaa tuotetta, valitse se, joka on helpompi lajitella kierrätykseen. Esimerkiksi muovipakkaus ei välttämättä ole huonompi valinta kuin lasipullo: muovi voi olla ainoa sopiva ja turvallinen pakkausmateriaali tuotteelle ja useimmat muovit voi kierrättää. Huomaa, että joitakin pakkauksia voi täyttää uudelleen, mikä tekee niistä loistovalintoja.

3. Tarkkuutta lajittelupisteellä. Lähes kaiken pakkausmateriaalin voi lajitella keräykseen. Siksi kannattaa käyttää hetki aikaa ohjeiden tutkimiseen. Merkinnät vaihtelevat usein tuotteittain, koska esimerkiksi kaikkialla Euroopassa ei käytetä samanlaisia merkintöjä. Katso esimerkiksi lasi­pullojen merkintöjä, sillä osa niistä kuuluu lasin­keräyksen, valkoinen opaalilasi taas sekajätteeseen.

Pari helppoa muistisääntöä: pahvit kuuluvat kartonkeihin ja täysin tyhjät hiuslakkapullot metalleihin. Kynsilakka on syttyvää eli vaarallista jätettä, mutta jos kaadat kynsilakan paperiin ja annat sen kuivahtaa, se kuuluu seka­jätteeseen. Tyhjän pullon voit lajitella keräykseen ohjeiden mukaisesti. Sekajätelaariin kuuluvat myös vanhentuneet tuotteet, kuten edelliskesän aurinkovoiteet: purista pakkaus tyhjäksi sekajätteeseen ja lajittele pakkaus materiaalinsa mukaan.

Jos kosmetiikkapakkaus sisältää muovia ja metallia, irrottele osat ennen lajittelua. Jos et saa niitä irti, lajittele sen mukaan, mitä materiaalia on eniten.

Asiantuntijana Eeva-Mari Karine Kosmetiikka- ja hygieniateollisuudesta

Juttu on julkaistu Trendissä 7/21.

Kommentoi +