Korealainen elokuva Parasite kahmi Oscareita
Kulttuuri
Korealainen elokuva Parasite kahmi Oscareita
Karmea salaisuus koituu perheen kohtaloksi.
Teksti

10.2.2020
 |
Eeva

Parasite on huikea tarina perheestä, joka sinnittelee työttömyyden takia löyhkäävässä kellarikopperossa. Kaikki muuttuu, kun vanhin poika Ki-woo (Choi Woo-shik) saa väärennettyjen todistusten avulla yksityisopettajan paikan rikkaasta perheestä.

Loukko vaihtuu arkkitehdin suunnittelemaksi kodiksi. Rakennukseen kätkeytyy kuitenkin karmea salaisuus, joka koituu molempien perheiden kohtaloksi.

Eteläkorealaisen elokuvan huumori ammentaa voimansa absurdeista tilanteista sekä meillekin tutuista yhteiskunnan muutoksista ja niiden ennalta-arvaamattomuudesta. Yhtä voittajaa kohden on satoja, jopa tuhansia häviäjiä.

Samalla elokuva pohtii perheenjäsenten sitoutumista toisiinsa. Perhe näyttää olevan yksilön ainoa tuki ja turva, mutta sitoutuminen voi saada aikaan myös tuhoisan katastrofin. Erityisesti perheenpäät joutuvat tulilinjalle.

Ohjaaja Bong Joon-ho on luonut oudon mutta tunnistettavan maailman, joka ei pyyhkiydy mielestä. Varokaa vauraat, sillä kellarissanne saattaa piilotella kummituksia. Elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun toukokuussa 2019 sekä parhaan elokuvan, parhaan ohjauksen, parhaan vieraskielisen elokuvan ja parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen palkinnon Oscar-gaalassa helmikuussa 2020. *****

Kommentoi +