Maailma tarvitsee enemmän pinkkejä minimekkoja televisioon
Kolumni
Maailma tarvitsee enemmän pinkkejä minimekkoja televisioon
Tutkija Hanna Wassin ei tarvitse pyytää pukeutumistaan anteeksi. Asiantuntemus ei ole kiinni vaatteista, muistuttaa Mari Paalosalo-Jussinmäki.
Teksti

Kuvat

6.4.2023

Miltä asiantuntija saa näyttää? Tai oikeastaan: Miltä nainen saa näyttää? Kysymys nousi taas esiin tällä viikolla, kun tutkija Hanna Wass keskusteli A-studiossa vaalituloksesta. Wassin rikos oli se, että pinkki mekko paljasti toisen olkapään (ilmeisesti vahingossa) ja oli aika lyhytkin.

Somekuohu oli valmis: Biletamineet! Liian antava kaula-aukko! Maanantai-iltana! Twitterin setien ja tätien moraalisesta räjähdyksestä raportoi maailmalle ainakin Iltalehti.

Vaikka Wassin uusi mekko sai ansaitusti kehujakin, tutkija itse päätti pyytää asuvalintaansa anteeksi Instagramissa.

"Olen pahoillani hyvän maun rajan ylittämisestä ja otan opikseni", Wass kirjoitti.

Jos pinkki minimekko estää keskittymästä puheeseen, kannattaa laittaa silmät kiinni.

Wassilla ei ole mitään pahoiteltavaa. Valtiotieteiden tohtorin asiantuntemus ei synny vaatteista. Jos pinkki minimekko estää keskittymästä puheeseen, kannattaa laittaa silmät kiinni.

Ei se ilmeisesti helppoa ole – meille naisillekaan. Eevan teettämässä Naisen omakuva 2030 -tutkimuksessa joka kolmas nainen oli sitä sitä mieltä, ettei vakavasti otettavalla asiantuntijalla pitäisi olla silikonirintoja.

En tiedä, minkä alan asiantuntemuksessa rinnat ovat keskeisessä osassa, mutta ilmeisesti niillä tehdään merkittävää ajattelutyötä. (Omani ovat tässä suhteessa hyödyttömät, ikävä kyllä.)

Toivoisin näkeväni maailmassa enemmän värikkäästi ja juhlavasti pukeutuneita ihmisiä.

Muistaako kukaan muuten yhtään kohua, joka olisi syntynyt miesasiantuntijan asusta? Itse olen bongannut televisiosta useita ryppyisiä paitoja, monta liian ahdasta pikkutakkia ja ainakin yhdet haaroista reikäiset farkut (se näkyi, koska asiantuntijahenkilö istui mieshaarassa). Yhdestäkään ei ole kohkattu, ja hyvä niin.

En millään haluaisi heiluttaa tässä naisviha-korttia, mutta vaikea ajatella, että tässä ei olisi kyse ihan siitä itsestään.

Itse toivoisin näkeväni televisiossa enemmän värikkäästi ja juhlavasti pukeutuneita asiantuntijoita. Harmaita ja tummansinisiä pukuja näkee ihan tarpeeksi.

Itse asiassa toivoisin näkeväni maailmassa enemmän värikkäästi ja juhlavasti pukeutuneita ihmisiä. Paljettiverkkareita! Silkkimekkoja! Glitterpukuja! Maanantaina ja kaikkina muina päivinä. Ihan vain huvin vuoksi.

1 kommentti