Kohtuuttakin voi treenata – elämäntapamuutosvalmentaja, burnoutin selättänyt ja alkoholin juomista vähentänyt jakavat vinkkinsä
Hyvät neuvot
Kohtuuttakin voi treenata – elämäntapamuutosvalmentaja, burnoutin selättänyt ja alkoholin juomista vähentänyt jakavat vinkkinsä
Hotkitko herkkuja, juotko liikaa tai teetkö yömyöhät töitä? Kohtuutta harjoitelleet tyypit jakavat täsmävinkkinsä, joiden avulla sinäkin pysyt helpommin kohtuudessa.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 17.9.2023
Kauneus ja Terveys

Kuvittaja Jenna Kunnas: Pidä vapaat vapaina

Kuusi vuotta sitten työpäiväni venyivät jopa yöhön asti. Podin syyllisyyttä siitä, etten koskaan tehnyt tarpeeksi. Vapaa-aikakin piti täyttää jollain hyödyllisellä.

Burnout pakotti muutokseen. Opettelin hyväksymään, että jokaisen tekemäni työn ei tarvitse olla täydellinen. Sovimme puolisoni kanssa, että viikonloppuisin emme koske tietokoneeseen.

Opin, että vapaa-aika ei ole tyhjä astia, joka pitää täyttää. Usein yksinkertaiset asiat ovat myös ekologisia, kuten sohvalla pötköttely ja hömppäohjelmien katselu. Kun syyllisyys nostaa päätään, puhun siitä. Kukaan ei tuomitse minua siitä, että valitsen levon tehokkuuden sijaan. Ainoa tuomari olen minä itse.

Jenna Kunnas on kuvittaja.

Elämäntapamuutosvalmentaja Tuuli Suurtalo: Käännä fokus muualle

Moni kokee syövänsä liikaa herkkuja. Tällöin mielen täyttää ajatus: ei saa syödä herkkuja! Se saa ajattelemaan herkkuja useammin ja todennäköisyys herkutteluun kasvaa. Kierre on valmis.

Hyödyllisempää olisi selvittää syy ylensyömisen taustalla. Syötkö tarpeeksi kunnon ruokaa, ja onko ruoka riittävän monipuolista? Voiko liikasyömisen taustalla olla jokin muu puute, vaikkapa tunne-elämän alueella? Ihminen kun luonnostaan pyrkii tasapainoon. Puute on todellinen, mutta korjaustapa väärä.

Kokeile tuoda elämääsi lisää mukavia ja inspiroivia asioita. Mitä paremmin ihminen voi, sitä epätodennäköisempää on, että kohtuuttomuudesta tulee haaste.

Elämäntapamuutosvalmentaja Tuuli Suurtalo

Ulos baarikaapista -kirjan kirjoittaja Leena Valmu: Ole rehellinen

Kuusi vuotta sitten aloin kirjata ylös alkoholiannokset, jotka juon. Käytän apuna DrinkControl-­applikaatiota. Sallin itselleni enintään 12 annosta viikossa. Viikon alussa teen suunnitelman, jossa päätän, mitä saan juoda.

Jos mielesi tekee juoda enemmän kuin olet suunnitellut, odota puoli tuntia. Usein halu hälvenee. Jos retkahdat, älä luovuta. Näin minulle tapahtui viiden kohtuullisen vuoden jälkeen. Ymmärsin, että tarvitsen tuekseni vertaistukiryhmän. Kun opettelet puhumaan alkoholinkäytöstäsi, kohtaat häpeäsi ja taakkasi kevenee.

Pohdi, miksi juot humalahakuisesti. Mieti, mitä saat vähentämällä: kirkkaita aamuja ja elämänhallinnan omiin käsiin.

Ulos baarikaapista -kirjan kirjoittaja Leena Valmu

Juttu on ilmestynyt aiemmin Kauneus ja Terveys -lehdessä 06/2023.

1 kommentti