Kirsi Kaukonen siirtyi it-alalta tuorekosmetiikkayrittäjäksi: "Iho ansaitsee kunnollista ravintoa"
Ihmiset
Kirsi Kaukonen siirtyi it-alalta tuorekosmetiikkayrittäjäksi: "Iho ansaitsee kunnollista ravintoa"
Kirsi Kaukonen alkoi harrastaa voiteiden valmistusta, mutta lopulta siitä tuli hänen työnsä. Kirsin tuorekosmetiikkasarjan raaka-aineita voisi vaikka syödä.
Teksti

Kuvat

13.3.2020
 |
Kauneus ja Terveys

”Olen ollut kosmetiikan suhteen omavarainen yli kymmenen vuotta. Vuonna 2006 minä ja ystäväni aloimme sekoitella iltaisin kosmetiikkaa jommankumman keittiössä. Työskentelin tuolloin it-alalla, lapset olivat pieniä ja kaipasin jotain omaa tekemistä.

Puuha oli niin hauskaa, että halu saada lisää tuotteita kasvoi. Lopulta ystävämme alkoivat tilata niitä maksua vastaan, koska eivät enää kehdanneet ottaa ilmaiseksi. Heräsi ajatus, pitäisikö perustaa oma kosmetiikkasarja.

Avasimme Niki Newdin verkkokaupan vuonna 2017. Se oli hyvä ajankohta. En usko, että maailma olisi ollut valmis tällaisille tuotteille ennen sitä.

Raaka-aineemme ovat elintarvikelaatuisia. Niitä voisi siis vaikka syödä. Viime vuosina ihmiset ovat alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota siihen, mitä syövät. Miksi laittaisimme ihollemme mitään huonompaa!

Vuosien varrella olemme tutustuneet ainesosiin perin pohjin, ja kaikki keitokset on kokeiltu. Tiedämme, mikä täyttää vaatimuksemme ja toimii.

Raaka-aineemme ovat sataprosenttisesti jäljitettävissä, joten sarja kestää myös eettisen tarkastelun. Yli 50 prosenttia aineksista on kotimaisia, kuten marjan­siemenöljyt, rypsi- ja pellavansiemenöljy sekä kaura. Esimerkiksi avokado­öljyn, sheavoin ja kaakaon joudumme tuomaan ulkomailta. Tuotteet valmistetaan Espoossa.

Emme käytä lainkaan säilöntäaineita. Silti valtaosa tuotteista säilyy huoneenlämmössä kolme kuukautta. Asiakkaat tilaavat tarvitsemansa aina kuukaudeksi eteenpäin, ja tuotteita valmistetaan vain tilattu määrä. Mitään ei jää varastoon pilaantumaan, eikä hävikkiä tule.

Tuorekosmetiikan valtti on tuoreuden tuoma teho. Esimerkiksi antioksidanttipitoisuus on korkea. Vertaan kosmetiikkaamme usein vasta­puristettuun appelsiinimehuun. Senkin vitamiinipitoisuus on huipussaan eikä siihen lisätä mitään ylimääräistä.

Tuotteemme on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat tietää, mitä laittavat ihollensa. Tämä on myös helppo sarja, sillä purkkeja on vähän ja niiden käyttö on yksinkertaista. Sarjaa ei ole varsinaisesti kehitetty iho-ongelmiin, mutta moni atoopikko ja couperosasta tai rosaceasta kärsivä on saanut avun siitä. Se on mahtava uutinen.

Meillä on kaiken­laisia ja -ikäisiä asiakkaita, myös opiskelijoita, eivätkä kaikki ole mitenkään varakkaita. Tuotteemme eivät lopulta ole kalliita, sillä ne ovat hyvin riittoisia ja tehokkaita. Pieni määrä voidetta tai öljyä kerralla riittää, mutta iho saa kaiken, mitä tarvitsee.

Luonnonkosmetiikka on nyt todella suosittua. Me emme aio hakea sertifikaattia, vaikka tuotteemme täyttäisivätkin kriteerit. Sen sijaan olemme miettineet, pitäisikö laatia oma sertifikaatti tuorekosmetiikalle. Tulimmehan luoneeksi kokonaan uuden tuoteluokan. Meillä ei ole todellisia kilpailijoita edes maailmalla.

Haluamme viedä sarjan ulkomaille ja etsimme siihen parhaillaan ulkopuolista rahoittajaa. Etumme on, että teemme artesaanikosmetiikkaa. Emme tarvitse järeää tehdasta, vaan nykyinen tuotantolinjamme on monistettavissa helposti minne päin maailmaa tahansa.

Myös Suomessa on paljon ”evankelistatyötä” tehtävänä, koska tuore­kosmetiikan konsepti on uusi. Toistaiseksi myymme tuotteita omassa ja muutamassa muussa verkkokaupassa sekä erilaisissa pop up -myymälöissä.

Kosmetiikkayrittäjän työ on ihanaa, mutta kuitenkin todellista työtä. Siihen kuuluu niin strategian suunnittelua kuin roudaamista.

Pidän viikossa yhden vapaapäivän, mutta lomat voivat olla arvaamattomia. Jos tulee iso asiakas, ei voi sanoa ei, vaan pitää toimia heti.

Olemme saaneet rakentaa brändiä omassa tahdissa, ilman kiirettä. Siksi en koe työtä erityisen stressaavana. Jos minulla on paineita, kävelen kotoa kolmen minuutin matkan tyttäreni luo ja katselen pian puolitoistavuotiasta Wilhel­miinaa. Se on paras tapa ladata akut.”

Kirsin kauneusvinkit

  1. Hoida ihoa hyvin, niin sitä ei tarvitse peittää paksun meikin alle. Etäpäivinä lisään voidetta tai öljyä kasvoilleni jopa pitkin päivää, jos iho kaipaa sitä.
  2. Vältä suoraa auringonpaistetta. En ole ottanut aurinkoa enää vuosiin. Käytän kesällä lierihattua ja istuskelen varjossa.
  3. Hyödynnä tuotteita monipuolisesti. Sekoitan meikkivoiteen mineraalimeikkipuuterista ja Skin Cream -voiteesta. Oatmeal-kaurasaippuaan saa lisää hoitavuutta Skin Velvet -öljyllä. Skin Glow toimii trendikkäänä hehkuvoiteena.

Kirsi Kaukonen

  • Ikä: 51
  • Ammatti: Yrittäjä
  • Asuinpaikka: Helsinki
  • Perhe: Puoliso, kaksi aikuista tytärtä ja yksi ­tyttärentytär.
  • Brändi: Tuorekosme­tiikkasarja Niki Newd. Tuotteissa ei ole säilöntä­aineita, joten ne pitää käyttää 1–3 kuukauden sisällä valmistuksesta. Tuotteet maksavat 35–99 euroa.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 8-9/2019.

Kommentoi +