Miten olla kiltti oikealla tavalla? Poimi seitsemän nerokasta vinkkiä
Hyvinvointi
Miten olla kiltti oikealla tavalla? Poimi seitsemän nerokasta vinkkiä
Oikeanlainen kiltteys on supertaito töissä ja elämässä muutoinkin. Poimi seitsemän vinkkiä, joilla olet kiltti olematta muiden miellyttäjä.
Teksti

Kuvat

11.9.2020
 |
Kauneus ja Terveys

1. Ole ystävällinen itsellesi

Mieti mitä tarvitset, jotta jaksat olla ystävällinen muille. Se ei ole itsekkyyttä vaan itsestä huolehtimista. Opettele tunnistamaan tunteitasi. Myönteiset tunteet kertovat, että tarpeesi on tyydytetty. Kielteiset tunteet viestivät päinvastaisesta.

2. Esitä selkeitä pyyntöjä

Pyyntöjen esittäminen itselle ja muille on vaikeaa. Harjoittele sitä. Älä vihjaile, oleta tai tulkitse. Ole myönteinen. ”Älä jätä tätä työtä huomiseen” on negatiivinen pyyntö. Sano mieluummin: ”Sopisiko sinulle, että laitat osuutesi minulle jo tänään?"

3. Etsi yhteinen tavoite

Mieti oman henkilökohtaisen tavoitteesi sijaan yhteistä etua. Usein se avaa paljon lisää vaihtoehtoja. Tarkastele asioita entistä laajemmin ja pohdi yhdessä ratkaisuja.

4. Lisää itsehillintää

Mieti, missä tilanteissa voit jättää sanomatta, vaikka tekisi mieli puuttua. Anna tilaa erilaisille mielipiteille. Voit oppia muiden näkemyksistä.

5. Löydä oma tapasi

Ystävällisyys rakentuu erilaisista pienistä asioista. Yksi vie kukkia töihin, toinen leipoo, kolmas soittaa työkaverille, josta ei ole kuulunut hetkeen. Jo ystävällinen aamutervehdys on hyvä alku.

6. Käytä aikaa

Mieti tietoisesti, miten tulet huoneeseen ja puhut, jotta lisäät ystävällisyyttä. Älä toimi autopilotilla. Keskity siihen, mitä teet.

7. Älä odota vastapalvelusta

Hyveiden idea on, että teet asioita niiden itsensä vuoksi etkä siksi, että voisit saavuttaa jotain. Jos odotat vastapalveluksia, voit sortua marttyyri­asenteeseen.

Lähde: Maaretta Tukiainen ja Kaisa Vuorinen

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2020.

Kommentoi +