
1. Ole ystävällinen itsellesi
Mieti mitä tarvitset, jotta jaksat olla ystävällinen muille. Se ei ole itsekkyyttä vaan itsestä huolehtimista. Opettele tunnistamaan tunteitasi. Myönteiset tunteet kertovat, että tarpeesi on tyydytetty. Kielteiset tunteet viestivät päinvastaisesta.
2. Esitä selkeitä pyyntöjä
Pyyntöjen esittäminen itselle ja muille on vaikeaa. Harjoittele sitä. Älä vihjaile, oleta tai tulkitse. Ole myönteinen. ”Älä jätä tätä työtä huomiseen” on negatiivinen pyyntö. Sano mieluummin: ”Sopisiko sinulle, että laitat osuutesi minulle jo tänään?"
Lue lisäksi: Vaaditko itseltäsi koko ajan liikaa? Joskus riittämättömyyden tunteen taustalla ovat epämääräiset toiveet
3. Etsi yhteinen tavoite
Mieti oman henkilökohtaisen tavoitteesi sijaan yhteistä etua. Usein se avaa paljon lisää vaihtoehtoja. Tarkastele asioita entistä laajemmin ja pohdi yhdessä ratkaisuja.
4. Lisää itsehillintää
Mieti, missä tilanteissa voit jättää sanomatta, vaikka tekisi mieli puuttua. Anna tilaa erilaisille mielipiteille. Voit oppia muiden näkemyksistä.
5. Löydä oma tapasi
Ystävällisyys rakentuu erilaisista pienistä asioista. Yksi vie kukkia töihin, toinen leipoo, kolmas soittaa työkaverille, josta ei ole kuulunut hetkeen. Jo ystävällinen aamutervehdys on hyvä alku.
6. Käytä aikaa
Mieti tietoisesti, miten tulet huoneeseen ja puhut, jotta lisäät ystävällisyyttä. Älä toimi autopilotilla. Keskity siihen, mitä teet.
7. Älä odota vastapalvelusta
Hyveiden idea on, että teet asioita niiden itsensä vuoksi etkä siksi, että voisit saavuttaa jotain. Jos odotat vastapalveluksia, voit sortua marttyyriasenteeseen.
Lähde: Maaretta Tukiainen ja Kaisa Vuorinen
Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 10/2020.