Kesä tuli, tukan hyvä kunto meni? Kampaaja Noora Siitarin vinkeillä hiuksesi näyttävät upeilta loman jälkeenkin
Kauneus
Kesä tuli, tukan hyvä kunto meni? Kampaaja Noora Siitarin vinkeillä hiuksesi näyttävät upeilta loman jälkeenkin
Kampaaja Noora Siitari antaa täsmävinkit kesähiusten hoitoon. Aloita hiustenhoito tästä: kanna aina kesällä kassissa jätettävää hoitoainetta. Sitä tulisi lisätä kuin aurinkovoidetta.
Teksti

Kuvat

14.8.2020
 |
Kauneus ja Terveys

"Aurinko kuivattaa tukkaa ja haalistaa hiusväriä. UV-säteiden lisäksi suolainen merivesikin voi vaalentaa latvoja. Minulla on paljon vaaleatukkaisia asiakkaita ja olen huomannut, että aurinko voi myös kellastaa vaaleaa hiusväriä. Siksi kesällä kannattaa käyttää myös jätettävää hoitoainetta, joka antaa hiuksille UV-suojaa.

Moni havahtuu hiustensa hoitoon kesän jälkeen, mutta oikeasti se olisi tarpeen jo etukäteen. Sampoo ja hoitoaine kannattaa vaihtaa kosteuttavaan tai korjaavaan kuukausi ennen aurinkolomaa. Näin hiuksiin saa ladattua kunnolla kosteutta ennen altistusta UV-säteille.

Hurahdin surffaukseen keväällä 2019 ja reissasin sen vuoksi ennen koronakriisiä paljon ulkomailla. Laji on aivan ihana, mutta kun hiuksia dippaa Atlanttiin tuntikaupalla, tuntuma latvoissa on aika rapsakka. Siksi suojaan hiukseni aina jätettävällä hoitoaineella ja hiusöljyllä ennen aaltoihin menoa. Öljy lukitsee kosteuden hiuksiin niin, ettei suolavesi pääse huuhtomaan sitä kokonaan pois.

Surffaamisen jälkeen huuhtelen suolan tukasta suihkussa makealla vedellä ja levitän latvoihin hoitoainetta. En siis pese hiuksia välissä sampoolla. Näin saan suolan pois ja latvoihin kosteutta, mutta tukkaan jää silti kivasti rakennetta.

Samat keinot sopivat kaikille, jotka viettävät paljon aikaa auringossa tai vedessä tai vaikka urheilevat pitkiä aikoja ulkona. Jos et käytä hattua, tärkeintä on suojata tai piilottaa latvat. Pitkätukkainen voi ensin levittää hiuksiin suojaavia tuotteita ja sitten kieputtaa ne nutturalle tai letille.

Ohuttukkainen voi pelätä, että tehokas suojaus latistaa hiuksia entisestään ja ne menevät päätä pitkin koko loman. Kokeile näitä niksejä:

Älä levitä hiusöljyä tyveen vaan pituuksiin ja latvoihin. Kokeile kevyttä jätettävää hoitoainetta. Sitä ei voi kehua liikaa. Jätettävä hoitoaine selvittää, kosteuttaa ja suojaa hiuksia. Parasta olisi, jos sitä lisäisi rannalla hiuksiin niin kuin lisää iholle aurinkovoidetta. Itse pidän jätettävää hoitosuihketta kesällä aina mukanani.

Varsinkin rantapäivän jälkeen tukka voi kaivata nostetta. Sitä saat hiuspuuterilla tai kuivasampoolla. Se imee tukasta rasvaa, kohottaa hiuksia tyvestä ja tuuhentaa niitä. Kuivasampoo on ihan ehdoton kesätuote.

Pese tukka myös säännöllisesti syväpuhdistavalla sampoolla. Se poistaa muotoilutuotteiden jäämät ja auttaa, jos hiuspohja rasvoittuu. Syväpuhdistava sampoo vie pois myös ei-toivottuja vivahteita, jos esimerkiksi uima-allasvesi tekee hiuksista vihertävät. Laadukas sampoo ei haalista tummaakaan hiusväriä.

Suojaa latvat merivedeltä hiusöljyllä. Se lukitsee kosteuden hiuksiin ja suojaa niitä.

Jos tykkää saunoa, löylyihin voi mennä myös hiusnaamio päässä. Päälle kannattaa kuitenkin kietoa kostea pyyhe tai pukea saunahattu. Ilman sitä maski voi kosteuttamisen sijaan haihduttaa hiuksista kosteutta. Jos ei pese hiuksia, saunaan voi mennä myös kuivalla tukalla.

Silloin latvat on hyvä piilottaa vaikka sykerölle tai nutturalle, jos hiukset yltävät kiinni. Koska tukka rasittuu kesällä jo auringosta, lämpölaitteiden käyttöä kannattaa välttää. Muotoilurauta, kiharrin tai fööni kuivattaa hiuksia entisestään.

Rutiinit ovat tärkeitä hiustenhoidossakin. Jos tukka on loman jälkeen huonossa kunnossa, se ei aina johdu siitä, ettet olisi hoitanut sitä. Ehkä olet tehnyt sen eri tavalla kuin arjessa, eri tuotteilla tai erilaisella vedellä.

Mökillä hiuksia pestään usein järvi- tai kaivovedellä. Se voi tehdä tukasta liiankin pehmeän ja velton. Kun palaat kaupunkiin ja taas vesijohtoveden alle, tuntuma hiuksissa on varsin erilainen.”

Nooran vinkit kesähiuksille

  1. Laita jakaukseen aurinkovoidetta, etenkin jos pidät sitä aina samassa kohdassa. Ilman hattua se palaa helposti.
  2. Kuori hiuspohjaa. Se puhdistaa ja virkistää sekä auttaa tuuhentamaan tyveä.
  3. Kokeile biotiinia ja vehnänalkioöljyä. Hiuksia vahvistavan kuurin voi syödä vaikka keväällä ja syksyllä. Sopiva annos öljyä on tee- tai ruokalusikallinen päivässä.

Juttu on julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 8-9/2020

Kommentoi +