Käyttöopas mineraalimeikeille
Kauneus
Käyttöopas mineraalimeikeille
Luonnollinen ja kevyen tuntuinen ehostus syntyy mineraalimeikeillä, jotka ovat yleistyneet huimasti.
Teksti

Kuvat

31.3.2009
 |
Kauneus ja Terveys

Egyptiläiset sivelivät ennen kasvoilleen värijauheita, jotka kaunistamisen lisäksi suojasivat silmiä auringon häikäisyltä sekä ihoa polttavalta paahteelta. Nykynainen saa tuntumaa jauhemeikkaamiseen mineraalimeikkien yleistyessä. Kartoitimme vastauksia tusinaan kosmetiikkamyymälöissä kuultuja kysymyksiä.

1. Mitä mineraalimeikit ovat?

Ne ovat hyvin hienojakoisista luonnonmineraaleista eli värillisistä jauheista valmistettujapuuterimaisia meikkituotteita. Mineraalimeikeille ei ole olemassa sertifi kointia, joten käytännössä mitä tahansa mineraaleja sisältävää tuotetta voidaan markkinoida mineraalimeikkinä. Joissakin tuotteissa on mineraalien lisäksi muutamia prosentteja koostumusta  kokoavia synteettisiä aineosia kuten silikoneja. Puhtaimmillaan mineraalimeikit rinnastetaan luonnonkosmetiikkaan, eivätkä ne siten sisällä keinotekoisia säilöntäaineita, väriaineita tai hajusteita. Niissä ei myöskään ole sidos- tai täyteaineita kuten talkkia, maissitärkkelystä tai nailonia.

2. Ovatko ne uusi keksintö?

Eivät, luonnonmineraaleja on käytetty luonnon- ja tavanomaisessa kosmetiikassa vuosikymmeniä. Esimerkiksi tyypillinen kosmetiikan aineosa, titaanidioksidi, löydettiin jo 1795.

3. Miten mineraalimeikit eroavat tavanomaisista meikeistä?

Niiden, myös meikkivoiteiden, koostumuson puuterimainen eikä sisällä nesteitä, joten niissä ei tarvita säilöntäaineita. Mineraalimeikeissä käytetään tavanomaista vähemmän raaka-aineita, mikä näkyy pakkausten INCI-listasta. Mineraalimeikkivoiteessa voi olla alle kymmenen aineosaa, kun perinteisemmissä meikkivoiteissa niitä on jopa 50.

4. Mitä meikit lupaavat?

Mineraalimeikeillä saadaan oikein käytettynä erittäin luonnollinen ja heleän läpikuultava lopputulos, joka tuntuu kevyeltä. Herkkäihoisetkin sietävät yleensä hyvin´puhtaita mineraalituotteita. Mineraalimeikkivoiteet ovat erittäin peittäviä, ja niillä on helppo häivyttää ihovirheitä paikallisesti lisäämällä väriä kasvojen halutuille alueille.

5. Sopivatko mineraalimeikit herkkäihoiselle?

Kyllä, muun muassa Jane Iredalen tuotteet ovat Allergia- ja Astmaliiton suosittelemia. Mikään tuote ei kuitenkaan voi luvata sataprosenttista sopivuutta. Tuote tulee testata omalle iholle, esimerkiksi kyynärvarteen, 12 tunnin altistustestillä. Koska raaka-aineita on vähemmän kuin tavanomaisissa meikeissä, mahdollisesti herkistävien aineosien lista on lyhyempi. Tuotteissa ei käytetä säilöntäaineita tai hajusteita. Mineraalimeikeissä käytettävä, UV-säteiltä suojaava sinkkioksidi tunnetaan tulehduksia ehkäisevänä, antimikrobisena aineosana.

6. Suojaavatko meikit auringonvalolta?

Kyllä, niissä käytetyt titaanidioksidi sekä sinkkioksidi suojaavat ihoa UV-säteiltä. Samoja aineosia käytetään myös tavanomaisissa meikeissä antamaan suojaa. Auringonsuojakerroin on aina merkitty pakkaukseen.

7. Tukkiiko mineraalimeikki ihohuokosia?

Ei, kuten ei oikein valittu ja puhdistettu muukaan kosmetiikka. Luonnonmineraalit ovat hyvin pieniä kiteitä, joten ne eivät muodosta paksua kalvoa iholle. Mineraalimeikkien väriaineettomuus sekä öljyttömyys ehkäisevät myös huokosten tukkiutumista.

8. Kuivattaako mineraalimeikki ihoa?

Ei, meikki ei ime ihon sisällä olevaa kosteutta. Meikeissä voi olla ihon pinnalle tulevaa kosteutta, esimerkiksi hikeä ja ylimääräistä rasvaa, imeviä aineosia. Meikin koostumus voi iholle levitettäessä tuntua ”kuivalta” esimerkiksi käytettäessä kestomeikkejä tai seka-rasvoittuvan ihon meikkituotteita normaalille tai kuivalle iholle.

9. Voinko nukkua mineraalimeikki kasvoillani?

Meikattuna nukkumista ei voi suositella, olipa kyseessä mineraali- tai tavanomainen meikki. Iltapuhdistus poistaa iholle päivän mittaan ympäristöstä ja ihosta kertyvää likaa, joka voi tukkia ihon ja aiheuttaa epäpuhtauksia.

10. Onko mineraalimeikeissä kiinteitä tuotteita kuten huulipunia ja rajauskyniä?

Puhtaat mineraalimeikit koostuvat ainoastaan luonnonmineraaleista eli ne ovat jauhemaisia. Mineraalimeikkilinjoissa on kuitenkin meikkituotteita, joiden koostumuksessa käytetään mineraalien lisäksi luonnosta saatavia raakaaineita, muun muassa kasvipohjaisia vahoja sitomaan koostumusta. Värit mineraalirajauksiin saadaan siis mineraaleista.

11. Miten mineraalimeikkivoide eroaa tavanomaisesta puuterista?

Meikkivoide koostuu värillisistä luonnonmineraaleista. Puuterissa on mineraalijauheiden lisäksi muitakin aineosia, kuten ihon mattaisena pitäviä, kiiltoa hillitseviä aineosia.

12. Miksi en onnistu levittämään meikkivoidetta ohuesti?

Mineraalimeikkivoiteiden kiteet ovat pieniä, mutta niiden muoto ja puhtaus sekä peittävyyttä antava päällystystapa voivat olla erilaisia. Puhdas mineraalituote voi olla todella peittävä, erityisesti kasvoille liiallisesti annosteltuna tai väärin levitettynä. Levitä väri aina pyörittävin liikkein. Huolehdi, että varistat ylimääräisen värin harjasta ennen harjan viemistä kasvoille. Väriä on helpompi lisätä kuin vähentää.

Kommentoi +