Kaipaatko lisää omaa aikaa? Terapeutti kertoo 9 keinoa, miten kauneudenhoitohetki hoitaa myös mieltä
Kehosuhde
Kaipaatko lisää omaa aikaa? Terapeutti kertoo 9 keinoa, miten kauneudenhoitohetki hoitaa myös mieltä
Oma hemmotteluhetki rentouttaa ja pakottaa hellästi pysähtymään itsensä äärelle. Samalla voit oppia arvostamaan itseäsi enemmän.
Teksti

Kuvat

1.3.2023
 |
Kauneus ja Terveys

1. Herkisty kehon viesteille

Psykologi, psykoterapeutti Katarina Meskanen sanoo, että omaa kehoa kannattaa helliä, vaikkei tuntisikaan suurta lämpöä itseään kohtaan. Silloin se voi olla erityisen tärkeää.

”Usein tunne seuraa toimintaa, eli tunnetta voi synnyttää toimimalla aivan kuin oikeasti tuntisi kyseistä tunnetta. Kun oppii kuulemaan kehonsa viestit, herkistyy itselleen ja alkaa kunnioittaa paremmin tarpeitaan.”

Yksi ihana tapa pitää itseä hyvänä kotona on ottaa lämmin kylpy. Se ei vaadi ammetta, vaan jo jalkojen kylvetys vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti ja pakottaa hellästi pysähtymään itsensä äärelle. Kun vartalo on veden alla tai jalat vadissa, et pääse puuhastelemaan jotain muuta ”hyödyllisempää”. Samalla voit tehdä hengitysharjoituksia, kuunnella musiikkia – tai vain olla ja nauttia.

2. Puhu kehon kielellä

Kosketuksella on valtava merkitys hyvinvoinnille. Psykoterapeutti Meskanen sanoo, että keho ei ymmärrä sanoja ja puhetta vaan kosketusta, tuntemuksia ja liikettä.

”Paras tapa osoittaa itselleen hyväksyntää on pitää kehostaan huolta hellittelemällä ja kunnioittamalla sen tarpeita. Itseään voi silitellä tai ottaa lämpimään halauk­seen. Kasvoja ja hiuksia voi paijailla.”

Gua sha -kivihieronta rentouttaa, vilkastaa pintaverenkiertoa ja kirkastaa ihoa. Akupisteiden painelu virkistää, ja vartalon kuivaharjaaminen panee nesteet kiertämään ja pehmentää ihoa. Sipaise hoidon jälkeen tehokosteuttavaa voidetta tai öljyä, niin vältyt kutinalta.

3. Hyväksy kaveripyyntö

Katarina Meskasella on tapana kysyä asiakkailtaan, miten nämä kohtelevat lastaan, ystäväänsä tai lemmikkiään ja toimivatko he yhtä lempeästi itseään kohtaan.

”Kukaan ei ole vastannut, että olisi yhtä hyvä itselleen. Miksi? Kun kohtelee itseään kuin rakasta ihmistä, on helpompi tuntea kunnioitusta ja kumppanuutta omaa kehoa kohtaan.”

Itsensä hemmottelu lisää hyvää oloa, rentouttaa, laskee stressitasoja ja kasvattaa itsearvostusta.

Kun levität keholle öljyä tai kuorit ihoa tai hiuspohjaa, rapsutat ja silität itseäsi kuin huomaamatta. Voit lisätä nautinnollisuutta ja lämmittää öljyä käsissäsi tai vesihauteessa. Huomaa tosin, että lämmittäessä osa raaka-aineista voi menettää tehoaan.

4. Luo hyvä kierre

Terve suhde omaan ulkonäköön pohjautuu Meskasen mukaan ajatukseen, että keho on paljon muutakin kuin se, miltä se näyttää.

”Keho on elollinen, tunteva olento. Kun ajattelet kehoa tästä kulmasta, et tule typistäneeksi sitä ulkoiseksi heijastukseksi itsestäsi.”

Terveestä kehosuhteesta kumpuaa halu tehdä hyvää itselle, koska tuntee olevansa sen arvoinen. Siitä syntyy myönteinen kehä.

Kokeile tehdä arkisesta ihonpuhdistuksesta hemmotteleva rutiini varaamalla siihen aikaa. Levitä puhdistusaine hitaasti ja pyörittele sitä hellästi hieroen, jolloin iho lämpenee ja puhdistuu kunnolla. Balmi ja öljy tuntuvat erityisen ihanilta. Pyyhi ne pois musliiniliinalla, niin kosketus säilyy läpi rutiinin. Vinkki! Jos kylpyhuoneessa on rättipatteri, lämmitä liina sillä ennen puhdistusta.

Helli kehoa puhumalla sen omaa kieltä. Keho ei ymmärrä sanoja vaan kaipaa kosketusta ja liikettä.

5. Löydä voimavärisi

Maailmalla leviää dopamine beauty -trendi, jonka kantava ajatus on, että mielialahormoni dopamiinin määrää aivoissa voi lisätä ympäröimällä itsensä kirkkailla väreillä. Meskanen ei ota kantaa siihen, tukevatko tutkimukset väitettä. Se, mikä lisää hyvinvointia, on hänen mukaansa aina yksilöllinen kokemus.

”Jos väreillä on omaa mielialaa nostattava vaikutus, se ei voi olla väärä kokemus, päinvastoin. Meikillä voi leikitellä ja tutkia itsensä ja ulkonäkönsä eri puolia, jos kaipaa vaihtelua.”

Kokeile keltaista, pinkkiä, sinistä, vihreää ja oranssia myös meikissä, jos kirkkaat värit ovat juttusi. Miltä kuulostaisi keltainen ripsiväri, oranssi huulipuna tai UV-valossa hohtava sininen luomiväri? Vinkki! Käytä värikästä luomiväriä silmänrajauksiin kostealla siveltimellä. Yhdistä rajaus mustaan eyelineriin, jos kaipaat lisävoimaa katseeseen.

6. Pura kielteinen lataus

Jos olo on synkkä, peilikuvastakin löytää helposti moitittavaa. Mieliala vaikuttaa Meskasen mukaan paljon siihen, miten itseään havannoi.

”Jos tunnelataus on kielteinen, virittyy helposti näkemään kielteistä. Myönteisellä mielellä on helpompi pehmentää fokusta.”

Kokeile nostattaa tai rauhoittaa oloasi tuoksuilla. Ne vaikuttavat aivoihin nopeasti hajuaistin kautta. Esimerkiksi sitrusten sanotaan kohottavan mielialaa ja vetiverin rauhoittavan oloa. Aromia voi pirskottaa iholle tai huoneilmaan, tuoksutella diffuuserista tai tyynyliinasta. Tuoksupuikolla voi hieroa niskaa, otsaa ja ohimoita.

Oma keho on elollinen, tunteva olento, ei pelkkä ulkoinen heijastus itsestä. Tähän ajatukseen pohjaa terve kehosuhde.

7. Tiedosta, mihin keskityt

Ulkonäkö muuttuu koko elämän ajan. Katarina Meskanen sanoo, että kun kehosuhde on joustava, muutos on helpompi ottaa vastaan.

”Vaikka kaikki muutokset eivät ole mieleisiä, niihin voi suhtautua uteliain mielin ja sallivasti, taistelematta niitä vastaan väkisin.”

Kiinnitä huomiota siihen, miten katsot itseäsi. Onko sävysi yleensä arvostava ja ystävällinen, vai takertuuko mielesi arvosteluun? Voit treenata itseäsi havaitsemaan erilaisia myönteisiä asioita ja toisaalta päästämään irti kielteisten yksityiskohtien tuijottamisesta.

Hyvään kehosuhteeseen vaaditaan myös konkreettisia tekoja itsensä hyväksi. Onko jotain muuta, mitä kehosi kaipaisi?

Osaatko nähdä, mikä sinussa on ainutlaatuista? Tämän tiedostaminen tukee omaa kehosuhdetta.

8. Näe ainutlaatuisuus

Jos meikkaaminen tuottaa hyvän olon itselle, se ylläpitää Katarina Meskasen mukaan myönteistä suhdetta itseen ja omaan kehoon. Oman ainutlaatuisuuden tiedostaminen on tutkitusti yksi myönteisen kehonkuvan merkki ja rakennuspalikka.

Nykyinen meikkivalikoima on niin laaja, että kaikkiin makuihin ja budjetteihin löytyy sopivia tuotteita. Meikkaa siis, kuten haluat – tai älä meikkaa.

”Itsensä hoivaaminen voi olla myös niiden puolien ja piirteiden korostamista, joita itse pitää parhaina. Oleellista on kuitenkin se, ettei muita piirteitä ole tarve piilottaa tai peittää.”

9. Pue mukavuusalue

Meskasen mukaan ulkonäkö ei määritä kenenkään arvoa, mutta jos sen hoitaminen tuo hyvää oloa, sitä kannattaa tehdä. Saat ehkä samalla hallinnan tunnetta: voit vaikuttaa ihon kuntoon niin halutessasi.

”Se, mikä tuntuu hyvältä, yleensä myös tekee hyvää. Ulkonäkö ei ole itsetunnon tärkein rakennuspalikka, mutta voi olla yksi osa sitä.”

Voit tehohoitaa ihoa ja hemmotella itseäsi helposti erilaisilla naamioilla. Uudenlainen huulinaamio korjaa tehokkaasti rohtumia. Kukkivat naamiokäsineet hoitavat käsien kuivaa ihoa ja ilahduttavat mieltä. Monipakkauksen kasvo­naamioista riittää hoitoa pitkään.

Kehosuhdetta voi vaalia myös vaatteilla, Meskanen sanoo. Sopivassa asussa vatsa rentoutuu ja hartiat laskeutuvat alas.

”Kehon tehtävä ei ole sopia vaatteisiin, vaan toisin päin. Tärkeintä on, että vaate tekee kehon olon mukavaksi.”

Juttu on alun perin julkaistu Kauneus ja Terveys -lehdessä 1/23.

Kommentoi +