Hiusväri rehuperällä?
Kauneus
Hiusväri rehuperällä?
Kasvihiusvärit houkuttavat PPD:lle herkistyneitä – sekä mukavuudenhaluisia ja säästäväisiä.
Teksti
,

Kuvat
,

Julkaistu 4.1.2019
Kauneus ja Terveys

Hoitaa ja antaa kiiltoa

Pysyy kuin kestoväri. Kuluu huomaamattomasti pois. Näin ylistetään hiusten kasvivärejä. Niillä on värjätty tukkaa kautta aikojen, mutta luonnonkosmetiikkabuumin ja hiusväriallergioiden vuoksi vaihtoehdosta ovat innostuneet myös valtavirran naiset.

Allergisoiva PPD puuttuu

Kasvivärien valtti on, etteivät ne sisällä PPD:tä eli parafenyleenidiamiinia tai sen johdannaisia. PPD on yleinen syy hiusväriallergiaan. Siksi luonnolliset värit sopivat monille yliherkillekin. Luonnosta peräisin oleville väreillekin voi herkistyä tai allergisoitua. Ekokampaajien mielestä se ei ole kovin yleistä.

Tutkimusten mukaan kasviväreille on allergisia vajaat 10 prosenttia väestöstä. Synteettisille hiusväreille allergisoitumisen yleisyyttä ei tunneta Suomessa tarkasti. Esimerkiksi lapputestien antamat tulokset ovat osin epäluotettavia.

Kasvivärit koostuvat 100-prosenttisesti luonnollisista väripigmenteistä. Päähän laitettava väriseos sekoitetaan jauheesta ja vedestä.

Liukuvärjätyn tukan tyvi värjättiin Ekopharman kasvivärisävyillä mahonki ja viininpunainen. Latvassa on hennaa sekä hibiskus- ja punajuurijauhetta.

Väri jää hiuksen pinnalle

Yleisimpiä kasvivärejä ovat punainen henna, tumma indigo ja väritön cassia sekä vaalea kamomilla. Puhdas henna on eri ainetta kuin synteettinen henna, jota käytetään hennatatuoinneissa. Synteettisessä hennassa voi olla PPD:tä. Luonnonhennan tunnistaa ainesosalistasta nimestä Lawsonia Inermis. Synteettinen henna on Lawsone tai Lawsonia.

Kasvivärjäyksiin käytetään myös esimerkiksi kehäkukkaa, hibiskusta, pähkinöitä, kahvia, punajuurta, raparperia, kurkumaa, ratanian- ja krappijuurta sekä eri yrttejä. Luonnosta peräisin olevissa väreissä ei ole hapetetta, joten sävy kiinnittyy vain hiusten pinnalle. Väri ei revi hiusten suomukerrosta auki, mikä tekee käsittelystä hellävaraisen.

Koska hapete puuttuu, vaalentaa ei voi. Vaaleaa sävyä voi silti kirkastaa 1–2 astetta.

Iso muutos ei onnistu

Kasvivärien haaste on, että lopputulos riippuu aina pohjaväristä. Radikaali muutos ei ole mahdollinen – mutta harva sitä kasviväreillä hakeekaan. Aiemmat käsittelyt ja hiusten kunto vaikuttavat värin tarttumiseen ja kestoon.

Kun siirtyy perushiusväristä kasvipohjaiseen, on hyvä käydä ekokampaajalla. Ennen värjäystä tehdään syväpuhdistava käsittely, joka poistaa kemikaaleja ja epäpuhtauksia. Se takaa parhaan lopputuloksen.

Punertava väri tehtiin Radico Colour Me Organicin sävyllä Strawberry Blonde ja krappijuurella

Kuin kestoväri

Moni tuntee kasviväreistä vain hennan, joka tekee hiuksista lämpimän punaiset. Väriskaala on kuitenkin laaja, ja myös viileät sävyt ovat mahdollisia. Vivahdetta voi säätää yrteillä. Esimerkiksi ruskeasta löytyy vaihtoehtoja maitokahvista suklaaseen.

Evelin Naadel, 36, on työskennellyt parturi-kampaajana kymmenen vuotta. Hän on valmistunut ekokampaajaksi ja toimii yrittäjänä Hius ja Hemmottelu Salonki Enjoyssa Forssassa

Kasviväreillä voi tehdä myös raitoja, ja jopa vapaalla kädellä tehtävän balayage-raidoituksen. Koko pään väristä taas tulee eläväinen eikä mikään värikypärä. Kasvivärit ovat hellävaraisia, koska ne kiinnittyvät vain hiuksen pinnalle. Silti ne pysyvät hyvin, kuin kestovärit. Kasviväri hoitaa hiuksia ja hiuspohjaa. Se vahvistaa tukkaa ja ehkäisee katkeilua. Myös harmaat saa peittoon.

Tyvikasvu ei erotu yhteä selkeästi, koska kasvivärit haalistuvat synteettisiä värejä kauniimmin. Värjäysväliä voi siis pidentää. Oma tukkani saa väriä 3–4 kuukauden välein. Kasvivärin vaikutusaika on pidempi kuin perinteisillä hiusväreillä. Luonnon värit ovat jauhemaisia, mikä vaatii totuttelua kotikäytössä. Myös sopivan sävyn löytäminen tai sekoittaminen voi olla hankalaa. Ensimmäinen kasviväri kannattaakin ottaa ekokampaamossa.

Énnen
Jälkeen. Alun perin kellertävän vaaleaa tukkaa kirkastettiin Radico Colour Me Organicin kasvivärisävyillä Light Reddish Blonde ja Wheat Blond sekä hibuskusjauheella.
Kommentoi +