Käsidesit, joita haluat käyttää
Kauneus
Käsidesit, joita haluat käyttää
Käsien pesu on paras tapa torjua pöpöt. Jos se ei ole mahdollista, käytä käsihuuhdetta. Valitsimme 9 tehokasta käsidesiä, jotka myös tuoksuvat hyvältä.
Teksti
|
Kuvat
Julkaistu 6.3.2020
Kauneus ja Terveys

Suosi käsihuuhteita, joissa on alkoholia vaikka se voikin kuivattaa ihoa. Alkoholipitoinen (vähintään 50–60 %) käsidesi auttaa tuhoamaan bakteereja tehokkaammin kuin alkoholiton. Käsihuuhteiden sisältämä etanoli rikkoo mikrobien proteiineja ja solukalvoja ja tappaa ne. Etanolin lisäksi käsihuuhteissa on toista alkoholia, isopropanolia. Sekin desinfioi, muttei yhtä tehokkaasti kuin etanoli. Myös luonnonkosmetiikkasarjojen käsideseissä on alkoholia. Valtaosa kotiin myytävistä alkoholipitoisista käsideseistä lupaa tuhota 99,9 prosenttia iholla olevista pöpöistä. Osa tehoaa jopa norovirukseen.

Vältä alkoholittomia käsidesejä, koska niissä alkoholi on usein korvattu triklosaanilla. Se tappaa kyllä mikrobeja iholta mutta saattaa olla haitallista terveydelle ja ympäristölle. Tutkimusten mukaan triklosaani voi aiheuttaa erilaisia tulehduksia elimistössä. Ainesosa ei hajoa luonnossa. Jos triklosaania päätyy viemärin kautta vesistöihin, se voi joutua kaloihin ja sitä kautta takaisin ihmiseen. Triklosaania on käytetty käsidesien lisäksi myös esimerkiksi hammastahnoissa, mutta viime vuosina kaupoista on alettu karsia sitä sisältäviä tuotteita etenkin Pohjoismaissa.

Kaikki tässä jutussa esitellyt tuotteet ovat alkoholipohjaisia, eivätkä ne sisällä triklosaania. Kyseisen raaka-aineen tunnistaa tuotteen ainesosa- eli inci-listalta nimestä triclosan.

Lähde: Science Translational Medicine 5/2018

1. Luonnonkosmetiikkasarjan käsidesisuihke tuoksuu eteerisiltä öljyiltä, mutta tappaa bakteerit. Se sopii koko perheelle. Neal's Yard Remedies Organic Defence Hand Spray 13,90 e, jolie.fi. 2. Laventelintuoksuinen luomukäsidesisuihke käy myös deodorantiksi! Edullinen, vegaaninen Reilun kaupan tuote sopii myös lasten käsien desinfiointiin. Dr. Bronner's Lavender Organic Hand Sanitizer 9,90 e, Kicks. 3. Ylellinen käsidesigeeli tuoksuu sitruksilta, puulta ja yrteiltä. Tuote lupaa, ettei se kuivata käsiä. Saatavilla myös isossa pumppupullossa. Aesop Resurrection Rinse-Free Hand Wash 9,45 e, aesop.com.
4. Mansikantuoksuinen käsidesi raikastaa kädet ja tappaa pöpöt. The Body Shop Strawberry Hand Cleanser Gel 4,50 e, thebodyshop.fi. 5. Jos pieni käsidesipullo tuppaa hukkumaan käsilaukkuun, kiinnitä se laukkuun klipsillä. Karabiinihaka tulee käsihuuhteen mukana. Summit Anti Bacterial Gel 5,99 e, tokmanni.fi. 6. Hyväntuoksuinen käsidesi löytyy ruokakaupan hyllyltä. Useita tuoksuvaihtoehtoja. Happy Hands Watermelon Hand Sanitiser 2,20 e, k-ruoka.fi.
7. Verbenan eli rautayrtin tuoksuinen hydroalkoholigeeli on raikkaantuoksuinen vaihtoehto. Se puhdistaa kädet ilman vettä. L'Occitane Verveine Clean Hands Gel 5 e, myynnissä duty free -myymälöissä. 8. Maailman söpöin käsidesipakkaus lienee tässä! Vegaanisen tanskalaissarjan käsihuuhdesuihkeeseen voi ostaa silikoniset suojakuoret, joissa on avainrengas kiinnitystä varten. Useita eri tuoksuja ja kosteuttava koostumus. Touchand Power Mist Moisturizing Hand Sanitizer Watermelon 13,10 e ja suojakuoret 5,10 e, touchland.dk. 9. Ylellinen käsidesigeeli tappaa bakteerit ja jättää iholle ihanan aromin. Ei kuivata eikä tahmaa. Useita tuoksuja. Byredo Rinse-free Hand Wash Rose 26 e, byredo.com.

Käytä käsihuuhdetta oikein

Poista sormukset, käsikorut ja kello ennen käsidesin käyttöä. Käsihuuhde ei pääse vaikuttamaan niiden alle.

Annostele käsidesiä reilusti (3–5 ml) kuiviin käsiin ja hiero huolellisesti. Varmista, että desinfioit myös peukalot, sormenpäät, kynnenaluset, kynsinauhat ja sormien välit. Hiero käsihuuhdetta lopuksi ranteisiin.

Voit kaataa käsidesiä ensin pienen lätäkön kuivalle kämmenelle, upottaa kaikki sormet yksitellen aineeseen ja hieroa sitten desinfiointiaineen kaikkialle käsien iholle. Hiero käsiä aina niin kauan, että aine haihtuu ja kädet ovat täysin kuivat.

Muista, että jos kädet ovat kovin likaiset, käsihuuhde ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Käsidesi ei nimittäin liuota mitään pois käsien iholta vaan tappaa iholla olevat bakteerit. Pese siis mahdollisuuksien mukaan kädet ensin saippualla ja vedellä.

Kuivaa pestyt kädet hyvin ennen käsidesin käyttöä. Desinfiointiaineen teho laskee kosteissa käsissä, eikä se enää tahdo kuivua käsiä hierottaessa.

Lähteet: HUS ja Tays

Kommentoi +