Kannattaako valita naamio vai hoitoaine? Saako marketista hyvän sampoon? Näin käytät hiustenhoitotuotteita oikein
Hiustenhoito
Kannattaako valita naamio vai hoitoaine? Saako marketista hyvän sampoon? Näin käytät hiustenhoitotuotteita oikein
Jos hiustuotteiden valinta tuntuu aiheuttavan harmaita hiuksia, lue oppaamme. Se auttaa valitsemaan vihdoin niin oikean sampoon kuin muotoilutuotteen.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 12.5.2023
Trendi

1. Hiuspuuteri vai kuivasampoo – mikä on ero?

Onko tukka vähän littana ja haluaisit lisää kuohkeutta? Kumpaan silloin tartut: kuivasampooseen vai hiuspuuteriin? Molemmilla kun saisi hiukseen lisää rakennetta. Ne ovat kuitenkin oikeasti eri tuotteita.

”Ensimmäisenä markkinoille tuli kuivasampoo. Sitä käytetään muutama päivä pesun jälkeen, kun hiukset alkavat tuntua rasvaisilta”, kouluttaja ja tuotekehittäjä Harri Paananen Four Reasonsilta sanoo.

Kuivasampoita käytetään siis pääasiassa puhdistamaan hiuksia pesujen välissä. Ne sisältävät joko riisi- tai perunatärkkelystä. Tärkkelys imee rasvan ja epämiellyttävän hajun itseensä ja raikastaa näin hiukset.

Perunatärkkelys eli inci-listassa potato starch antaa hiuksille enemmän tukea kuin hienojakoisempi riisitärkkelys eli rice starch, mutta se myös näkyy erityisesti tummassa hiuksessa riisitärkkelystä helpommin. Tummahiuksisen kannattaa siis yleensä valita riisitärkkelystä sisältävä kuivasampoo, blondeille käyvät kumpikin.

Muistisääntö: kun hiukset ovat likaiset, valitse kuivasampoo. Kun taas tarvitset vain tuuheutta, hiuspuuteri riittää.

Hiuspuuteri on puolestaan muotoilutuote.

”Hiuspuuteri on kuin hiuksen meikki, jota käytetään viimeistelyyn. Se antaa hiuksille kuivasampoota enemmän rakennetta ja tuuheutta”, kampaaja Mervi Anttonen Parturi-Kampaamo Teoksesta sanoo. Hän on ollut luomassa uutta suomalaista, kampaajien kehittämää hiustuotesarjaa, Art Creationia.

Hiuspuuterissa on usein enemmän riisitärkkelystä kuin kuivasampoossa – se on rakenteen salaisuus. Puuteri ripotellaan tai suihkutetaan hiusten tyveen ja hiusmassan sisäosiin tuomaan volyymia. Kuivasampoo taas suihkutetaan samoihin pakkoihin, mutta harjataan sen jälkeen kohti latvoja. Sitä voi käyttää myös pitkien hiusten pohjatuotteena pituuksissa muotoiluraudan alla. Näin se antaa volyymia.

Muistisääntö: kun hiukset ovat likaiset, valitse siis kuivasampoo. Kun taas tarvitset vain tuuheutta, hiuspuuteri riittää.

Kuivasampoon ja hiuspuuterin hybridi, joka antaa rakennetta ja vähentää hiusten rasvaisuutta. Original Volume Texture -suihke 13,90 e, Four Reasons. Vahvaa pitoa ja kevyt bergamotin tuoksu. Good To Go Soft Breeze & Bergamot -kuivasampoo 16 e/250 ml, Löwengrip. Superkevyt hiuspuuteri tuo reilusti tuuheutta ja karkeutta hiukseen. Mattainen koostumus. Spray Powder 4G - hiuspuuteri, 28,60 e, STMNT.

2. Onko värillä väliä – voiko värjätyt hiukset pestä blondisampoolla?

Jos ajattelit käyttää vaalennettuihin hiuksiin värjättyjen hiusten sampoota tai tummaksi värjättyihin hiuksiin vaalennettujen hiusten sampoota, meillä on vain yksi neuvo: unohda.

”Hiusten vaalentamisessa ja värjäämisessä on radikaali ero. Hiusta vaalennettaessa sen luonnollista pigmenttiä hajotetaan. Samalla tuhoutuu hiuksen rakennetta, ja siksi hius kuivuu. Värjättäessä hiuksista ei poisteta mitään, vaan niihin lisätään väripigmenttiä”, Paananen sanoo.

Vaalennettu hius kaipaa kosteutta ja hoitoa, ja siihen blondisampoot on tarkoitettu. Ne korjaavat hiusta.

Tämän takia vaalennettu hius kaipaa kosteutta ja hoitoa, ja siihen blondisampoot on tarkoitettu. Ne korjaavat hiusta. Värjätyille hiuksille ne voivat olla liian tujuja ja saada ne valumaan päätä myöten.

Värjätty hius on paremmassa kunnossa, mutta sen väriä pitää suojella kulumiselta. Värjättyjen hiusten sampoot on suunniteltu ylläpitämään väriä ja antamaan kiiltoa, mutta muilta ominaisuuksiltaan ne ovat melko neutraaleja.

”Värjättyjen hiusten sampoon pitää olla keskitien kulkija, koska se on tarkoitettu monenlaisille hiuslaaduille. Se ei saa olla liian kosteuttava, jottei se latista hentoja hiuksia”, Paananen sanoo.

Vaalennetulle hiukselle se ei siis ole tarpeeksi hoitava.

Haasteita tuotevalintaan tulee, jos hiukset on ensin vaalennettu ja sen jälkeen värjätty. Silloin kannattaa käyttää värjättyjen hiusten sampoota ja vaalennettujen hiusten hoitoainetta. Näin toinen tuote ylläpitää väripigmenttiä ja toinen korjaa hiusta.

Ruskeille hiuksille tarkoitetut sampoo ja hoitoaine syventävät hiusten sävyä ja kiiltoa. Ruskea-sampoo ja -hoitoaine 17,90 e / 250 ml / kpl, Biorion. C-vitamiinia sisältävä hoitoaine auttaa pitämään vaalennetut hiukset vaaleina ja kirkkaina kampaamokäyntien välillä. Blondage High Bright -hoitoaine 29 e/ 300 ml, Redken.

3. Voiko kiireinen käyttää hiusnaamiota ja onko pyyhekuivaus aina tarpeen?

Valitako pesun jälkeen hiusnaamio vai riittäisikö tehokas hoitoaine? Voisiko naamiota käyttää hiuksissa vain nopeasti, jos ei ehdi koko vaikutusaikaa sitä pitää?

Vastaus riippuu siitä, mitä hiuksesi tarvitsevat.

”Naamio on tehokkaampi, mutta sen vaikutusaika on yleensä pidempi”, Anttonen sanoo.

Jos hiukset ovat kovin huonossa kunnossa, naamio on siis oikea valinta. Se ei kuitenkaan ole kiireisen päivän juttu, sillä sen vaikutusajasta ei kannata tinkiä.

”Kun naamiolla on pitkä vaikutusaika, se sisältää suurimolekyylisiä aktiiviaineita. Niillä kestää aikansa päästä hiuksen sisään”, Paananen selventää.

Tehoaako naamio tai hoitoaine, jos laiskottaa ja levittää hoidon märkiin hiuksiin? Valitettavasti tässä ei kauheasti kannata oikoa.

Kun pohtii naamion ja hoitoaineen välillä, kannattaa myös selvittää kotikunnan veden pH-arvo. Jos se on korkea, naamio on hyvä idea, sillä pitkä vaikutusaika laskee hiuksen pH-arvoa ja palauttaa näin sen alkuperäisen rakenteen.

Entä sitten kuuluisa pyyhekuivaus? Tehoaako naamio tai hoitoaine, jos laiskottaa ja levittää hoidon märkiin hiuksiin? Valitettavasti tässä ei kauheasti kannata oikoa. Hius voi nimittäin pesun aikana imeä itseensä järkyttävän määrän vettä, jopa useamman desin. Jos sitä ei poista ennen hoitotuotteen levittämistä, tulos on laimea.

”Kuvittele, että sekoitat viinirypäleen verran hoitoainetta kahteen desiin vettä. Niin paljon se laimenee, jos hius on ihan märkä”, Paananen sanoo.

Mitä kosteampi tukka, sitä enemmän siis tarvitaan hoitoainetta. Kuivaamiseen ei kuitenkaan välttämättä ole käytettävä pyyhettä. Riittää, jos niputtaa hiukset ja kiertää niistä suurimman osan vedestä pois samoin kuin tiskirätistä.

Hennoille ja hauraille hiuksille tarkoitettu hoitoaine tuo hiuksille paitsi keveyttä myös runsautta. Fibre Clinix Volumize 23,95 e/250 ml, Schwarzkopf Professional. Aloe veraa ja maitohappoa sisältävä hoitoaine tuo hiuksille ja hiuspohjalle kosteutta. Sopii hyvin hilseilyyn taipuvaiselle hiuspohjalle. BHA Sensitive Scalp Conditioner -hoitoaine 17,90 e/300 ml, Continu. Jos on aikaa, kokeile kosteuttavaa tehohoitoa. 5–10 minuuttia riittää ja hiuspohjan hierominen tehostaa vaikutusta. Hydrate.Me.Masque-tehohoitoaine 35,90 e/200 ml, Kevin Murphy.

4. Jätettävä hoitoaine vai hiusöljy – miten hiuslaatu vaikuttaa asiaan?

Jätettävällä hoitoaineella ja hiusöljyllä on yksi talvitukan pelastava yhteinen ominaisuus: ne poistavat sähköisyyttä. Muuten ne kuitenkin eroavat toisistaan melkoisesti.

”Hiusöljy antaa kiiltoa sekä kosteutta ja saa hiuksen näyttämään hyväkuntoiselta”, Anttonen sanoo.

Öljyjä on monenlaisia. Monet ovat kasviöljyjä, kuten kookos- tai pähkinäöljyt. Niiden ongelma on, että ne eivät sovi kaikille hiuksille varsinkaan reilusti käytettynä.

”Skandinaavisen hiuksen tällainen öljy veltostuttaa helposti, jos sitä levittää liikaa. Paksulle, luonnonkiharalle ja afrohiukselle ne sen sijaan ovat hyvä valinta”, Paananen sanoo.

Kasviöljyjen lisäksi markkinoilla on silikonipohjaisia seerumeita. Ne vaikuttavat samoin kuin öljyt eli tekevät hiuksesta pehmeän, kiiltävän ja helpommin käsiteltävän, mutta eivät latista hiusta.

Tällaisen seerumin tunnistaa inci-listassa siitä, että listan alussa ei ole paljon öljyjä, mutta sen keskivaiheella niitä on yksi tai kaksi ja lisäksi on vesiliukoisia silikoneja.

Jätettävät hoitoaineet puolestaan hoitavat hiusta, vähentävät sen pörröisyyttä ja lisäävät siihen kosteutta. Ne ovat siis parempi valinta, jos haluaa helliä hiustaan, mutta niiden kosmeettinen vaikutus on vähäisempi eli ne eivät silota ja kiillota samoin kuin öljyt. Ne sopivat kaikille hiuslaaduille.

Jos hiukset ovat vaurioituneet, kokeile korjaavaa, jätettävää hiustenhoitotuotetta. Tuotteeseen liittyy myös vahvistava Lipid Booster -kampaamohoito. Lipid Booster -suihke 67 e / 95 ml, System Professional. Yöhoitoa vailla? Tämä seerumi laitetaan hiuksiin yöksi ja se lupaa korjata hiuksia sisältäpäin 8 tunnin ajan hyaluronihapon ja niasiiniamidin avulla. Penetraitt Overnight Repair -seerumi 34 e / 95 ml, Sebastian Professional. Muotovaahtoa voi käyttää joko raudan tai föönauksen alla tai levittää pyyhekuiviin hiuksiin ja antaa niiden kuivua itsestään. Suojaa lämmöltä ja UV-säteiltä. Smooth Operator -muotovaahto, 24,90 e, Art Creations.
”Jos hiukset ovat pitkät, ne painavat paljon. Silloin maan vetovoima tulee vastaan, eikä mikään tuote pysty kohottamaan tyveä.”

5. Eroon lättälookista – miten hiuksiin saadaan nostetta?

Kohotusta vailla? Tartu silloin tyvikohottajaan tai tekstuurisuihkeeseen. Tyvikohottaja on hyvin voimakas muotoiluvaahto tai -suihke, joka laitetaan hiusten tyveen. Rakennesuihketta taas voi suihkia pituuksiin. Hiusten leikkaus ja massa vaikuttavat siihen, kumpaa kannattaa käyttää.

”Tyven kohotukseen kannattaa keskittyä silloin, kun hius ei ulotu leukalinjaan saakka. Silloin tyvikohottaja toimii hyvin. Jos hiukset ovat pitkät, ne painavat paljon. Silloin maan vetovoima tulee vastaan, eikä mikään tuote pysty kohottamaan tyveä”, Paananen sanoo.

Leukalinjaa pidemmälle hiukselle kannattaakin valita tekstuurisuihke, joka antaa sille rakennetta. Ihmeitä mikään tuote ei kuitenkaan pysty tekemään. Kun tasapitkä, raskas hius ei nouse tuotteiden avulla, kannattaa soittaa kampaajalle. Ratkaisu on uudenlainen leikkaus, ei suihke.

Märkiin tai kuiviin hiuksiin suihkutettava tuote lupaa tuoda kiharoille pitoa. Discipline Spray Lotion -muotoilusuihke kiharille hiuksille 13,90 e / 100 ml, Bioearth HAIR 2.0. Lämpösuojaava rakennesuihke suihkutetaan mieluiten märkiin hiuksiin ja föönataan. Tuo runsaasti tuuheutta ja rakennetta hiuksiin. Maximista-tuuheuttava suihke 42 e / 200 ml, Oribe. Muutama suihkaus lisää hiuksiin rakennetta ja pitoa. Full Dry Volume & Texture -tekstuurisuihke 29,90 e / 238 ml, Living Proof.

6. En tahdo föönata hiuksiani, mutta haluaisin niihin rakennetta. Mikä avuksi?

Haluat vähentää föönausta mutta toivot tuuheutta tukkaan? Silti jokainen muotoilutuotteesi lupaa aktivoitua vasta föönin lämmön vaikutuksesta. Kannattaako muotoilutuotteita silti käyttää?

”Hiuksiin kannattaa aina levittää pesun jälkeen muotoilutuote, jos kaipaa niihin rakennetta ja ilmavuutta”, Anttonen sanoo.

Näin voi siis menetellä, vaikkei aikoisi föönata hiuksiaan. Monet muotoilutuotteet toimivat nimittäin ilman lämpöäkin. Jos ei meinaa lämpökäsitellä hiuksiaan, kannattaa kuitenkin valita oikeanlainen tuote.

”Strong ja extra strong -tuotteet on tarkoitettu yhteen föönauksen kanssa. Jos niitä levittää hiuksiin ja odottaa sitten, että ne kuivuvat itsestään, hiuksista tulee kovat koppurat”, Paananen sanoo.

Parempi valinta ovatkin muotoiluvoiteet ja -geelit. Ne antavat hyvän tuen, mutta jäävät silti pehmeiksi, eivätkä kovetu hiuksen pintaan. Suolasuihkeet taas tuovat kaivattua karheutta liukkaaseen hiukseen. Monet näistä tuotteista toimivat myös kuivassa hiuksessa.

Saako marketista hyvän sampoon?

Kampaamosta ja marketista hankitulla sampoolla saattaa olla paljonkin eroavaisuuksia. Esimerkiksi hiuksen rakenteeseen vaikuttavat aktiiviaineet voivat olla erilaisia tai niiden määrä voi vaihdella suuresti, vaikka inci-listalta löytyisikin sama aine. Kampaamotuotteet ovat myös usein markettituotteita riittoisampia.

Iso ero voi myös olla siinä, miten tuotteet on suunniteltu. Kampaamotuotteita voidaan kehittää esimerkiksi niin, että ensin tuote suunnitellaan kampaajien tarpeiden ja mieltymysten pohjalta ja sitten kampaajat testaavat sitä itselleen ja asiakkailleen. Sen jälkeen tuotetta parannetaan ja vasta sitten se lähtee tehtaalle.

Kun ostaa sampoonsa kampaamosta, saa kaupan päälle kampaajan suositukset ja neuvot. Miinuspuoli on tietenkin hinta. Kampaamotuotteet maksavat yleensä selvästi markettisampoita enemmän.

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +