
USKOTKO, että vain puurtamalla voi menestyä työssä? Että kunnon bisnesnainen herää viideltä salille ja suhaa iltaan asti puhelin ja läppäri kuumana? Vai voisiko rahavirtaan päästä käsiksi vähemmillä ponnisteluilla – ehkä jopa aloittamalla aamunsa työmeilien sijaan tanssimalla Beyoncén tahtiin?
Kyllä voi, väittää 27-vuotias valmennusyrittäjä ja seksuaalikasvattaja Kaisa Merelä. Hänestä työelämässä on pitkään luotettu tehokkuuteen, vaikka parempiin tuloksiin voisi päästä vähemmällä puurtamisella.
”Menestyminen ei ole kiinni puskemisesta. Moni säätää joka suuntaan, mutta se väsyttää eikä tuo tyydytystä.”
TYÖELÄMÄSSÄ on meneillään muutos, sanoo Merelä. Hänestä yhä useampi yritys siirtyy tehokkuutta korostavista maskuliinisista työtavoista kohti hitaampaa ja kehon tuntemuksia kuuntelevaan feminiiniin toimintamalliin.
Kyseinen ajattelumalli femiinienergian lisäämisestä on yleistynyt viime aikoina varsinkin sosiaalisessa mediassa ja nuorten yrittäjänaisten keskuudessa. Feminiini- ja maskuliinienergia esitetään toisilleen vastakkaisina, ja ajatellaan, että näiden energioiden tasapaino ratkaisee monia ongelmia.
Moni on tottunut ehkä energiapuheeseen joogatunneilla, ja joissakin uskonnoissa ja perinteissä tunnistetaan toisilleen vastakkaisia voimia, mutta bisnesmaailmassa tämä on vielä vieraampaa.
Burn out -kulttuuri huolestuttaa. Ratkaisuksi on tarjottu esimerkiksi quiet quitting -kulttuuria, Yhdysvalloissa yleistynyttä ilmiötä: töissä otetaan tietoisesti rennommin. Myös feminiinienergian lisääminen on yksi ratkaisu siihen, että työelämästä tulisi järkevämpää.
Merelän mielestä juuri maskuliininen puurtaminen on tullut tiensä päähän, koska se on jo uuvuttanut niin monen. Myös naisten nousu johtaviin asemiin uudistaa hänestä toimintatapoja väistämättä.
MERELÄ PÄÄTYI YRITTÄJÄKSI 19-vuotiaana hyvinvointibloggaajana, ilman yrittäjäkursseja.
”Minulla ei ollut mitään hajua yrittämisestä, ja se oli suurin siunaukseni. Sen ansiosta aloin tehdä asioita itselleni luontaisella, eli feminiinisellä, tavalla. Tein vain sitä, mistä nautin, ja siitä alkoi tulla rahaa.”
Oman feminiinienergian käyttöön ottaminen bisneksessä on game changer, Merelä sanoo. Kun ei enää suorita täydellä teholla vaan tekee vähemmän ja laadukkaampia, itsestä hyvältä tuntuvia projekteja, työ alkaa tuntua kivalta.
Merelä ajattelee, että jokaisessa on niin feminiini- kuin maskuliinienergiaa. Hän korostaakin, että tavoitteena on löytää oma tasapaino: liiallinen feminiinienergia passivoittaa, liiallinen maskuliinienergia taas uuvuttaa. Jos on tottunut suorittamaan töitään, ensimmäinen askel kohti feminiiniä on lakata hetkeksi tekemästä.
”Moni on koukussa kiireeseen eikä uskalla hiljentää tahtia, koska silloin joutuu kohtaamaan oman kehon huonovointisuuden – sen, miten kovilla hermosto on jatkuvasta suorittamisesta.”
Kun tahtia hiljentää, Merelän mukaan alkaa taas saada yhteyden kehoonsa ja sen luontaiseen rytmiin, kuten energiatasojen vaihteluihin. Merelä itse hiljentyy päivittäin kehonsa ääreen ja raivaa kalenteriinsa tilaa olemiselle.
”Feminiini on olemista. Ja olemisesta nousevat ne luovimmat ideat.”
PASSIIVISUUS VOI PELOTTAA. Entä jos kukaan ei enää soita ja työt loppuvat? Merelän mukaan feminiinin taika on sen vetovoimassa. Intohimolla tehty työ houkuttaa asiakkaita.
Eli riittääkö se, että odottaa asiakkaita kotona?
”On totta, etteivät asiakkaat tule soittamaan ovikelloa. Kun uskaltaa silti mennä hetkeksi passiiviseen feminiiniin, sen tuloksena syntyy usein loistava idea, joka taas herättää itsessä maskuliinin toimintaenergian ja intohimon toteuttaa idea. Ja se tuo asiakkaat!”
Merelän bisnes ovat verkkovalmennukset, joiden aiheita ovat seksuaalisuus ja voimaantuminen. Ne tuottavat kassavirtaa ilman, että hänen täytyisi aina luoda valmennus uudestaan alusta asti. Ainoa markkinointikanava on Instagram, jossa on yli 22 000 seuraajaa.
”En ole koskaan miettinyt, miten tienaisin eniten rahaa vaan mikä innostaa minua eniten.”
Merelä luottaa myös intuitioon. Ensimmäistä verkkovalmennustaan hän myi 69 eurolla kolme vuotta sitten, ja hän on nostanut hintaa vähitellen, kun aika on tuntunut oikealta. Nyt valmennuksen early bird -hinta on 350 euroa. Kolmessa vuodessa Merelän verkkovalmennuksissa on käynyt noin 3 000 naista, mikä vastaa noin 460 000 euroa.
”Kun hyödyntää feminiinienergiaa, isosti menestyminen on helpompaa, koska esteenä ei ole tavanomaisia rajoittavia uskomuksia, kuten ’menestys ei tule helpolla’ ja ’työn ei kuulu olla kivaa’.”
Juttu on julkaistu Trendissä 01/23