Kaamos voi olla valoisaa aikaa
Hyvinvointi
Kaamos voi olla valoisaa aikaa
Synkeä vuodenaika laskee mielialaa ja vireyttä, mutta ei kannata lannistua. Pimeydessä on puolensa!
Teksti

Kuvat

Julkaistu 1.10.2019
Kauneus ja Terveys

Nukut paremmin

Unentarve kasvaa yleensä pimeään aikaan. Iltaisin myös nukahtaa herkemmin, sillä pimeähormoni melatoniinia erittyy enemmän hämärässä. Lisäunet ovat hyvä asia! Mieli ja keho kiittävät, kun saavat palautua kunnolla. Sitä paitsi, onko ihanampaa asiaa kuin kunnon unet?

Ulkoilu on vielä hyödyllisempää

Kun on harmaata aamusta iltaan, elimistön on vaikea erottaa päivää yöstä. Tästä seuraa väsynyt olo. Valo on paras lääke. Synkälläkin ilmalla ulkona on valoisampaa kuin sisällä. Ja vaikka tuntuisi, ettei ole yhtään energiaa ulkoilla, kehossa riittää energiaa pimeälläkin.

Voit hyvällä syyllä rauhoittua

Ihmiset ovat aina levänneet pimeään vuodenaikaan enemmän kuin kesällä. Kaamos ohjaakin rauhoittamaan aikaa itselle ja läheisille, sillä liika heiluminen ei kannata. Myöhäinen liikunta ja kirkkaat valot häiritsevät näet nukahtamista.

Otat helpommin vastuun onnesta

Kun sää ei varsinaisesti inspiroi, elämän mielekkyyttä pitää hakea asioista, joihin voi vaikuttaa. Mitkä asiat tuovat energiaa? Mistä sytyt? Tee asioita, joista innostut. Muista myös uni, hyvä ruoka ja liikunta. Osta kirkasvalolamppu.

Vältät liiallisen valon haitat

Ikuinen kesäkään ei ole kaikille auvoisa tila, sillä luonnollinen vireyden ja väsymyksen rytmi sekoittuu. Voi olla vaikea nukkua ja rauhoittua. Kanadalaistutkimuksen mukaan kirkas valo tekee tunteista intensiivisempiä. Tutkijat väittävät, että siksi hämärässä tehdään järkevämpiä päätöksiä.

Asiantuntija: vanhempi tutkija, psykologian tohtori, dosentti Sampsa Puttonen/Työterveyslaitos

Kumpi parempi: pysyä kesä- vai talviajassa? Ero tuntuu merkittävämmin Etelä-Suomessa. Talviaika hyödyttää aamuihmisiä, kesäaika iltaliikkujia.

Juttu on julkaistu Kauneus & Terveys -lehden numerossa 14/2018.

Kommentoi +