”En käy pikamuotikaupoissa, sillä en halua altistaa itseäni houkutuksille”, sanoo Jenni Rotonen ja kertoo, miten hän tekee vastuullisempia vaatevalintoja
Vastuullinen muoti
”En käy pikamuotikaupoissa, sillä en halua altistaa itseäni houkutuksille”, sanoo Jenni Rotonen ja kertoo, miten hän tekee vastuullisempia vaatevalintoja
Somevaikuttaja Jenni Rotonen pohtii paljon ääneen muodin vastuullisuutta. Hän tekee tyylikokeiluja omalla vaatekaapillaan ja etsii uusia yhdistelmiä Pinterestistä – mutta vaatekaupoilla pyörimistä hän välttää.
Teksti

Kuvat

Julkaistu 13.6.2023
Trendi

Millainen tyylisi on?

”Skandinaavisen pelkistetty, ajaton ja leikkisä. Leveälahkeiset housut ovat tyylini tärkeimpiä vaatteita. Ne ovat ihanan armolliset pienille koon vaihteluille ja ovat siksikin kestävä tyylivalinta.

Käytän paljon väljiä, hillityn värisiä neuleita, mutta toisinaan puen päälle värikkään neuletakin piristämään arkityyliäni. Viihdyn midimittaisissa mekoissa ja hameissa. Olen todennut, että midimitta on monikäyttöinen: se sopii arkeen ja juhlaan ja on helppo yhdistää erilaisiin yläosiin.

Muutama vuosi sitten löysin silkkihuivit, ja niistä tuli nopeasti osa tyyliäni. Kaulaan tai päähän sidottu silkkihuivi antaa asulle viimeistellyn silauksen.

Maustan tyyliä myös hatuilla. Suosikkini on pienilierinen puuvillabaskeri. Huivin tavoin se viimeistelee asukokonaisuuden.

Pukeutuminen on minulle tärkeä tapa ilmentää identiteettiäni. Nuorena käytin paljon muilta käytettynä saatuja vaatteita enkä voinut toteuttaa tyyliäni vapaasti, joten on ollut ihana pukeutua aikuisena haluamallani tavalla.”

Jenni Rotonen, 39, on Helsingissä asuva somevaikuttaja, Afterwork-podcastin juontaja ja yrittäjä. ”Les Coyotes de Paris -merkin röyhelöpaidan kanssa nahkahousut näyttävät juhlavilta. Prinsessapaita on löytö kuuden vuoden takaa. Seitsemän vuotta sitten ostetut A Pair -merkin glitternilkkurit olivat aikanaan vähän kreisi heräteostos, mutta olen käyttänyt niitä valtavasti.”

Mistä saat inspiraatiota pukeutumiseen?

”Ideoita on omasta takaa, mutta joskus etsin inspiraatiota pukeutumiseen Pinterestistä. Jos kaipaan vinkkejä esimerkiksi farkkutyyliin, etsin asukuvia hakusanalla ’blue jeans style’. Poimin tyylikuvista kiinnostavia ideoita ja toteutan niistä omia versioita.

Omistan paljon vaatteita ja haastan itseni kokeilemaan uusia ja erilaisia yhdistelmiä. Toisinaan selaan kuva-arkistojani ja toistan aiemmin ideoimiani tyylejä. On ilahduttava huomata, että olen ajattoman tyylin ytimessä ja esimerkiksi moni seitsemän vuotta sitten pukemani asu on edelleen ajankohtainen.”

Miten tyyliin saa vaihtelevuutta?

”Luotan pikkunikseihin. Asukokonaisuuden ilme muuttuu jo sillä, laittaako paidan helman vyötärökaitaleen alle vai päälle. Kun paidan helman sujauttaa housun vyötärön sisään, tyyli on skarpimpi.

Tyyliä voi piristää yhdistämällä rentoon neuleeseen näyttävät korvikset. Glitterinilkkureilla arkinen asu puolestaan muuttuu huolitellummaksi. Kampauksella, koruilla ja meikillä voi myös vaikuttaa helposti siihen, miten arkinen tai juhlava tyyli on.”

“Yksi tyylivinkkini on: jos suosit vaatteissa klassisempaa tyyliä, räväyttä asusteilla.” Laukku on Onar-merkiltä.

Miten vastuullisuus näkyy vaatekaapillasi?

”En käy pikamuotikaupoissa, sillä en halua altistaa itseäni houkutuksille ja keinotekoisille ajatuksille siitä, että tarvitsen jotain. Hyvä tapa kulkea kohti kestävämpää kuluttamista on välttää vaatekaupoissa käymistä. Ostan käytettynä tai vastuullisilta merkeiltä, jos on tarve tehdä vaatehankintoja. Nekin ostokset teen sillä ajatuksella, että käytän vaatteita pitkään.

Vierastan ajatusta, että vaatteet laitetaan nopeasti kiertoon. Kun olen tehnyt ajattomia hankintoja, en luovu niistä kevyin perustein. Välillä joku vaate kyllästyttää, mutta saattaakin sitten vuoden päästä tuntua kivalta. On ihan ok, että vaate on hetken aikaa sivussa. En halua dumpata ongelmaa eteenpäin kierrättämällä vaatteita liian nopeasti.

Vaikuttajana pohdin paljon ääneen vastuullisuutta. Haluan antaa seuraajilleni inspiraatiota pitkäaikaisten hankintojen tekemiseen ja oman vaatekaapin sisällön hyödyntämiseen mahdollisimman monipuolisesti.

Olen jo vuosia merkinnyt tyylijuttuihin vaatteiden hankintavuodet: en halua, että somekanavaani käytetään ostoslistana. On ollut ilahduttava huomata, että moni yhteistyökumppani on avoin erilaisille toteutustavoille, joissa uusien tarpeiden luomisen sijaan kannustetaan tekemään kestävää sisältöä.”

”Suomalaismerkki Onarin leveälahkeiset nahkahousut ovat yhdet käytetyimmistä vaatteistani. Ne päällä minulla on aina itsevarma olo. Arkena nahkahousut on helppo yhdistää neuleen ja t-paidan kanssa. Kotimaisen Uhanan mintunvärinen villatakki on arjen piristäjä. Yritän aina rohkaista itseäni käyttämään enemmän värejä pukeutumisessa, koska rakastan värejä muidenkin yllä.” Silkkihuivi on Marja Kurjen.

Juttu on julkaistu Trendissä 3/2023.

Kommentoi +