
Kumppani on taas myöhässä, niin kuin aina. Eikö hän arvosta minua tämän vertaa, kun laittaa taas odottamaan itseään?
Ärsytys muhii päässäsi. Ryöpsäytät kaiken ulos: onko sun ihan pakko olla tuollainen! Kumppani avaa suunsa, mutta et anna suunvuoroa.
Myöhemmin tunteet viilenevät. Pitikö taas hermostua näin? Silloin on loistava hetki tarttua kännykkään!
”Viesteillä riitelystä on hyötyä, jos on tapana hermostua riidoissa nollasta sataan hetkessä ja sanoa asioita, jotka myöhemmin kaduttavat”, sanoo pari- ja perhesuhteiden asiantuntija Minna Jaakkola Väestöliitosta.
”Kirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatuksia – myös riidellessä. Viestiin voi ensin kirjoittaa kaiken raivon, sitten pyyhkiä sen pois ja kirjoittaa uudestaan ne ajatukset, jotka oikeasti haluaa sanoa. Kirjoituksen voi tarkastaa ja pysähtyä miettimään: Sainko sanottua minulle tärkeät ajatukset? Miltä toisesta tuntuu saada tämä viesti?”
Viestiriitelystä voi hyötyä myös, jos jää aina alakynteen. Sillä saa ostettua aikaa, ja ajatuksiaan saa setviä rauhassa.
”Omien toiveiden ja tarpeiden ilmaisu on monelle hankalaa ja niiden sanoittaminen kirjallisesti voi olla helpompaa”, Jaakkola toteaa.
Riidan ratkomisen sivutuotteena voi oppia ymmärtämään paremmin omia toiveita ja tunteita.
Mutta viestiriitely ei sovi kaikille. Toisille kirjoittaminen on puhumista hankalampaa. Jotkut taas haluavat selvittää riidan välittömästi, jolloin kirjoittaminen on liian hidas tapa toimia.
Mitä tehdä, jos yksi haluaisi ratkoa asiat kasvotusten ja toinen kirjoittamalla?
”Se, joka tykkää kirjoittaa, voi ensin kirjoittaa pohjaksi kasvokkaiselle keskustelulle. Silloin molemmilla on mahdollisuus ilmaista itseään haluamallaan tavalla.”
Pois samasta kehästä
Viestitse riitelyyn ei ole yhtä ainoaa oikeaa välinettä. Jaakkola sanoo, että sitä voi tehdä pitkillä sähköposteilla päivien ajan tai lähettää lyhyitä Whatsapp-viestejä.
”Voi myös kirjoittaa paperille. Siinä yhdistyvät hitaus, käden ja kehon käyttäminen ja oma ilmaisu käsialalla. Tiedetään, että sillä on ihan omanlaisensa vaikutus stressinhallintaan.”
Mitä tahansa riidanaihetta ei kannata nostaa pöytään viestitse. On syytä nähdä kasvotusten, jos aikoo kertoa suhteen kannalta todella isosta ja yllättävästä jutusta, esimerkiksi pettämisestä tai salaisuudesta.
Pienistä ongelmista tai ärsytyksistä voi jutella viestitse – jos vaikka ärsyttää se, että täyttää itse astianpesukoneen joka päivä.
Jos arkisiin asioihin liittyviä riitoja käydään viestitse, samalla jää talteen todiste siitä, mitä asiasta ollaan sovittu yhdessä.
Viesti on hyvä keino ottaa esiin myös tärkeämpiä aiheita, jotka kaihertavat. Ne voivat liittyä omiin tarpeisiin tai kaipauksiin suhteessa.
"Monen on vaikea puhua läheisyyteen tai seksuaalisuuteen liittyvistä asioista. Niistä kirjoittaminen voi olla helpompaa."
Joskus parisuhteen riidoissa kierretään kehää aina saman aiheen ympärillä.
”Kirjoittaminen voi auttaa tähän. Jos samasta asiasta on puhuttu monta kertaa, kirjoittamalla siihen voi saada uutta näkökulmaa.”
Kirjoittakaa myös säännöt
Rakentava ja reilu viestiriitely toimii näin.
Yksi: Sopikaa yhdessä säännöt, miten toimitte. Pitkiä viestejä sähköpostitse vai nopeita Whatsapp-viestejä?
Kaksi: Hyvässä viestiriitelyssä on paljon samaa kuin hyvässä kasvokkain riitelyssä. Puhukaa tosiasioista, omista ajatuksista ja tunteista. Syyttäminen vie harvoin asioita eteenpäin. On tärkeää kertoa, miksi jokin asia on itselle tärkeä.
Kolme: Kirjoittamalla syntyy paljon väärinymmärryksiä. Sanojen sävyt on helppo ymmärtää väärin. Jos jokin asia viestissä jää ihmetyttämään, pitää kysyä, mitä toinen tarkoitti. Varmista, että kumppani ymmärsi viestin, kuten tarkoitit.
Neljä: Liian pitkiksi venyneet viestiriidat täytyy osata laittaa poikki, sillä ne harvoin tuottavat mitään hyvää.
Viisi: Sopikaa riita kasvotusten.
Jaakkola toteaa, että joskus riita sovitaan viestissä, mutta kun nähdään kasvokkain, huomataan, että ei sitä ihan aidosti sovittukaan. Tunteet ja ajatukset eivät aina ole linjassa keskenään.
”Kirjoittamalla riitely toimii erittäin hyvin riitelyn osana, mutta toivoisin, että lopuksi anteeksi pyydetään ja annetaan kasvotusten.”
Juttu on julkaistu Trendissä.