
Mia Kuivala, 34, suunnitteluassistentti, Vantaa
"Kahdeksan vuotta sitten menin neurologille, sillä päässäni tuntui valtava paine. Ihan kuin minulla olisi ollut paha flunssa.
Minua huimasi, ja minun oli vaikea hahmottaa etäisyyksiä. Törmäilin huonekaluihin.
Liikkuminen ei huvittanut, koska olo oli niin paineistettu. Pelkäsin, että olen saamassa aivoverenvuodon.
Painoin 110 kiloa ja olin burn outin partaalla stressaavan työni, huonon oloni, ulkoisen olemukseni ja uniongelmieni vuoksi. Niskani ja selkäni olivat täysin jumissa, verensokerini heitteli ja ärtynyt suolistoni oireili. Olin vasta 27-vuotias.
Neurologisissa tutkimuksissa ei löytynyt mitään vikaa. Myös verenpaineeni mitattiin. Sain tulokseksi 180/100. Ne ovat jo selvästi kohonneet lukemat.
Kaikkialla kehossani tuntuva paine johtui todennäköisesti korkeasta verenpaineesta.
Lääkäri huomautti painostani ja määräsi minulle beetasalpaajia, koska minulla oli myös sydämen rytmihäiriön oireita.
Nyt tuntuu oudolta, ettei verenpaineeni huolestuttanut minua. Työskentelin hoitoalalla ja tiesin riskeistä. Ajattelin, että olotilani nyt vain on tällainen. Ihmisen kuuluu voida huonosti. Oli kummallista, etteivät lääkäritkään tarttuneet asiaan kunnolla. Söin ehkäisypillereitä, joiden käyttö on kohonneesta verenpaineesta kärsiville veritulppariski.
Verenpaineeni oli koholla monta vuotta. Mittasin sen säännöllisesti kotimittarilla. Lopetin lopulta pillerit, mutta verenpaineelle en osannut tehdä mitään.
Olin ollut normaalipainoinen lukioikäiseksi asti. Sitten epäterveellinen, yksipuolinen ruoka ja liikkumattomuus alkoivat kertyä kiloiksi. Käperryin sohvalle murehtimaan ja syömään.
Halusin laihtua, mutten tiennyt, miten se onnistuisi. Oli ihan hirveää olla niin pahasti ylipainoinen. Tuntui kuin olisin oman kehoni vanki.
Kaikki muuttui, kun valmistuin, siirryin työelämään ja erosin 10 vuoden parisuhteestani. Seurasi järjetön tunnemylläkkä. Reipastuin ja aloin pudottaa painoani. Pyöräilin kymmenien kilometrien lenkkejä ja kävin salilla sekä jumpissa. Innostuin liikunnasta tosissani ja söin mielestäni terveellisesti, välillä toki herkkujakin.
Laihdutin jaksoittain. Pidin välillä muutaman kuukauden tauon ja jatkoin sitten laihdutusurakkaani. Rasvaa paloi hurjalla vauhdilla, ja keho kiinteytyi.
En kuitenkaan palautunut rasituksesta. Myöhemmin ymmärsin, että olin syönyt liian vähän ja liikkunut liikaa.
Laihduin kahdessa vuodessa 40 kiloa. Kun painoin 70 kiloa, menin lääkäriin. Hän mittasi verenpaineeni. Se oli 130/68. Minulla oli voittajaolo! Verenpaine oli laskenut liki normaaliksi.
Myös niska- ja selkäsärkyni olivat vähentyneet. Vasta silloin tajusin, ettei ole mitään ilman terveyttä.
Nukuin kuitenkin yhä huonosti ja olin stressaantunut. Oloni oli voimaton. Siksi menin mukaan Kaisa Jaakkolan Hyvän olon hormonidieetti -kurssille puolitoista vuotta sitten.
Hormonidieetissä etsitään itselle sopivat ruoka-aineet ja tapa syödä. Lisäksi opetellaan nukkumaan ja hallitsemaan stressiä sekä liikutaan niin, että keho kuormittuu sopivasti. On tärkeää vaalia laadukasta arkea ja levollista olotilaa.
Olen vihdoin oppinut syömään tasapainoisesti ja nukun hyvin. Hyvinvointi on kokonaisuus. Se ei ole kiinni vain painosta. Verenpaineeni nousu liittyi ylipainon lisäksi stressiin. Olin jatkuvasti ylikierroksilla.
Painoni on noussut hieman laihdutuksen jälkeen. Voin kuitenkin paremmin kuin koskaan.
Osaan kuunnella kehoani ja ymmärrän, milloin olen levon tarpeessa tai verensokerini heittelee. Kolesteroliarvoni ovat erittäin hyvät. Ennen laihtumista huonon kolesterolin määrä oli koholla.
Suvussani on paljon sydän- ja verisuonitauteja. Jos en olisi laihtunut, söisin nyt varmasti verenpainelääkkeitä.”
Mian vinkit laihtumiseen
❶ Opettele uusia tapoja. Liiallinen tunteisiin, tapoihin ja ajattelumalleihin ripustautuminen estää muutoksen. Olet sitä, mitä hoet olevasi. Et voi tietää, jos et kokeile. Kaikkea ei kannata kuitenkaan rysäyttää uusiksi kerralla.
❷ Uskalla muuttua. Jos pelkäät muutosta tai sen seurauksia, et voi ajatella avoimesti ja luovasti.
➌ Kunnioita kehoasi. Se tarvitsee liikettä, hien vuodatusta, ravitsevaa ravintoa, palautumista ja laadukasta unta. Opettele kuuntelemaan kehoasi. Jos se haluaa vain istua sohvalla, istu muutama päivä, mutta mene sen jälkeen urheilemaan.