Hyvinvointilomalla vietetään digipaastoa, majoitutaan puussa ja opitaan rakastamaan itseä – katso vinkit ihanaan minälomaan
Matkalla
Hyvinvointilomalla vietetään digipaastoa, majoitutaan puussa ja opitaan rakastamaan itseä – katso vinkit ihanaan minälomaan
Haluaisitko tuijottaa omaan napaasi tunnontuskitta ja keskittyä vain oman jaksamisesi parantamiseen? Hyvinvointilomalla se onnistuu.
Teksti
|
Kuvat
,
Julkaistu 24.4.2023
Kauneus ja Terveys

Vuoden suurimpiin kansainvälisiin hyvinvointimatkatrendeihin kuuluu digital detox eli älylaitepaasto, jonka voi jo toteuttaa monissa hyvinvointi­keskuksissa.

Idea on yksinkertainen: älylaitteet luovutetaan vaikkapa retriitin ajaksi järjestäjän huomaan ja sitten lasketaan kierroksia joko yksin tai seurassa. Tavoite on antaa kehon ja mielen palautua.

Ruudulta vapautunut aika käytetään kuntoiluun, kehonhuoltoon, luonnosta nauttimiseen ja itsetutkiskeluun. Digital detoxiin pääsee jo Suomessakin, ja siihen voi yhdistää myös perinteisemmän ­paaston.

Utula Nature sijaitsee Ruokolahdella.

Hiljaisuutta ja rapsuttelua

Miltä kuulostaisi ojentaa älylaitteet parkkiin ja lomailla luonnon helmassa ilman, että tarvitsee puhua kenellekään? Se on mahdollista esimerkiksi Ruokolahdella Utula Nature -retriitissä, jossa voi liittää vierailuun digipaaston tai viettää aikaa hiljaisuudessa.

Viikko-ohjelmassa on kesäkuusta syyskuuhun ohjattua yin-joogaa, meditaatiota, tietoista liikettä ja metsäkävelyitä sekä itsenäistä reflektoivaa kirjoittamista. Halutessaan ohjelman voi jättää väliin ja lomailla itsekseen.

Retriitin pituus on 3–21 yötä. Majoituksen ja ohjatun toiminnan lisäksi hintaan sisältyy kolme ateriaa päivässä. Kohteessa onnistuu myös hyvinvointia lisäävä rapsuttelu, sillä retriittiassistenttina toimii terapiakoiraksi harjoitteleva labradorinnoutaja Hani.

Alkaen 525 e/3 yötä, utulanature.com.

Vietät aikaa sitten vain itsesi tai sielunsiskojen kanssa, tärkeintä hyvinvointilomalla on tutustua sisimpäänsä.

Parasta seuraa

Naisten reissuissa ei ole mitään uutta, mutta perinteisten aurinko-, shoppailu- ja treenilomien rinnalle ovat maailmalla nousemassa henkiseen hyvinvointiin keskittyvät retriitit ja ”naisten piirit”.

Niissä jaetaan ajatuksia ja kokemuksia, meditoidaan ja lisätään hyvää oloa paitsi koulutettujen ohjaajien myös vertaisten tuella. Ohjelmassa voi olla esimerkiksi joogaa, maalausta, erilaisia hoitorituaaleja ja luontoelämyksiä sekä omaan sisimpään tutustumista.

Lomien kirjo on laaja mutta päämäärä yhteinen: se, että ihminen oppii rakastamaan itseään sellaisena kuin on. Matkalle voi hyvin lähteä myös yksin, sillä perillä tapaa suurella todennäköisyydellä sielunsiskoja.

Longevity-lomalla Italiassa tähdätään pitkään, terveeseen elämään.

Pitempi, parempi elämä

Yhä räätälöidympien hyvinvointilomien ansiosta matkaan pystyy tänä vuonna lähtemään helposti vaiva edellä.

Esimerkiksi Portugalissa voi viettää vaihdevuosioireiden lievittämiseen keskittyvän loman ja Itävallassa omistaa viikkonsa metabolisen oireyhtymän hoitoon. Italiassa on mahdollista viettää longevity-loma eli opetella syömään ja treenaamaan tavoitteena pitkä terve elämä.

Moni kohde tarjoaa paketteja, jotka tähtäävät vastustuskyvyn vahvistamiseen. Ohjelmassa on rentoutumista, terveellistä ruokaa, liikuntaa ja erilaisia hoitoja, joissa hyödynnetään länsimaisen lääketieteen rinnalla esimerkiksi ayurvedaa ja kiinalaista lääketiedettä.

Virolaisessa Loodus Biospassa voi kartoittaa muun muassa suolistonsa hyvinvoinnin.

Terveyskylpyjä ja tasapainoa

Jos haluat keskittyä rauhassa itseesi, terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan sekä kehoa ja mieltä puhdistaviin hoitoihin rauhallisessa miljöössä, Loodus Biospa Virossa saattaa olla oikea paikka.

Tartolaisessa hyvinvointikeskuksessa voi kokeilla esimerkiksi 5–7 päivän paastoa tai detoxia lääkärin valvonnassa, ottaa terveyskylpyjä, käydä spassa tai osteopaatilla ja opetella terveellisiä elintapoja. Ohessa voi tutkituttaa vaikkapa suolistonsa hyvinvoinnin, kartoittaa ruoka-aineyliherkkyyksiä tai tutustua elimistön tasapainoa mahdollisesti haittaaviin tekijöihin.

Ruotsin Lapissa sijaitsevassa Treeholissa yövytään puussa.

Yö lintuperspektiivissä

Treehotelissa Ruotsin Lapissa voi tasata verenpainettaan metsän siimeksessä ja nauttia palauttavasta unesta puihin rakennetuissa huoneissa.

Alkaen 690 e/yö, treehotel.se.

Kommentoi +