
Vuodet Pariisissa opettivat Helena Petäistöä keksimään keinoja, joilla saa haluamansa. Olipa kyse huippupoliitikon haastattelusta, byrokratian kiemuroista selviytymisestä tai liikkumisesta alituisten junalakkojen aikana.
Kolmisen vuotta sitten Helena Petäistö lopetti työt MTV3:n kirjeenvaihtajana. Sen jälkeen hän on kirjoittanut kirjan Ranska, Macron ja minä, joka ilmestyi runsas vuosi sitten. Helena kirjoittaa myös lehti- ja nettikolumneja sekä luennoi täysille saleille kuohuvasta Euroopasta. Uusi kirja on työn alla ja monta ideaa muhimassa.
Hektistä uutistyötä ei ole ollut ikävä, 35 vuotta riitti.
”On ihana saada tehdä omaan tahtiini sitä, mitä haluan. Silti meinaa välillä tulla kiire, mutta ainakin saan valita, mihin ryhdyn.”
Helena Petäistön mukaan naisena oleminen on hänen työssään ollut selkeä etu.
”Herrasmiehen on vaikea sanoa naiselle ei, kun nainen pyytää haastattelua.”
Mainostelevision uutistoimitus oli alkuaikoina niin pieni, että kaikki pääsivät tekemään kaikenlaisia työtehtäviä.
”Meidät heitettiin kuin kylmään veteen. Ei minulle ollut opetettu, miten suoria uutislähetyksiä tehdään.”
Helenan ensimmäinen suora lähetys kuvattiin Helsinki-Vantaan lentokentällä. Nuori toimittaja haastatteli Ranskan ulkoministeriä Kymmenen uutisiin.
Sitä seurasi vuosikymmenien ura ja lukuisia suoria lähetyksiä. Pariisin-kirjeenvaihtajana Helena Petäistö alkoi seurata EU-politiikkaa. Luotijunalla pääsi aamulla Pariisista Brysseliin ja illalla takaisin. Tahti oli kova.
”Se oli elämäntapa ja se piti hyväksyä. Toisaalta, kun sellaiseen pääsee mukaan, niin sen mielenkiintoisempaa elämää ei voi olla.” ●
Lue koko haastattelu Eevasta 4/2019.