Harry & Meghan: Saavuttiko herttuapari haaveilemansa vapauden?
Ihmiset
Harry & Meghan: Saavuttiko herttuapari haaveilemansa vapauden?
Kun brittihovin hurmuri päätyi yhteen näyttelijätähden kanssa, kuninkaallisten perinteet olivat koetuksella. Prinssi Harryn ja amerikkalaisen Meghan Marklen rakkaustarinaa ovat varjostaneet ikävät juorut ja tulehtuneet sukulaisuhteet, eikä yllättäviltä käänteiltäkään olla vältytty.
Teksti

Kuvat

13.6.2021
 |
Eeva

Uusi vuosikymmen alkoi järisyttävästi Ison-Britannian hovissa. Tammikuun 2020 alussa Sussexin herttuapari, prinssi Harry ja hänen puolisonsa Meghan, ilmoitti vetäytyvänsä kuninkaallisen perheen ykkösketjusta. Uutinen oli yllätys kaikille: perheenjäsenille, hoville ja suurelle yleisölle.

Harry ja Meghan tunnetaan kuninkaallisen perheen epäsovinnaisimpina jäseninä, ja he ovat tehneet monia hovin perinteistä poikkeavia ratkaisuja. Harva kuitenkaan osasi ennustaa, että he muovaisivat itselleen täysin uudenlaisen roolin.

Harry ja Meghan ajautuivat nopeasti eroon muista Windsoreista.

Prinssi Harry, sukkela ja levoton prinssi

Prinssi Harry on koko ikänsä kuulunut Ison-Britannian suosituimpiin kuninkaallisiin. Äitinsä prinsessa Dianan hautajaissaattueessa pää painuksissa kulkeneen pikkupojan hahmo on painunut riipaisevasti kansalaisten mieliin. Harryllä onkin brittien sydämissä erityinen paikka.

Toisin kuin kruununperimysjärjestyksessä toisena oleva isoveljensä prinssi William, Harry on saanut elää suhteellisen vapaata nuoren miehen elämää. Hänen tekemisiään kuitenkin seurataan hänen kuninkaallisen asemansa vuoksi.

Prinssi William, prinssi Harry ja prinssi Charles surivat prinsessa Dianaa syyskuussa 1997.

Tarinat Harryn villeistä yökerhovierailuista ovat päätyneet lehtiin, ja prinssi on joutunut valokuvaajien kanssa sanaharkkaan. Suurin skandaali syntyi yli viisi vuotta sitten, kun ajattelematon Harry valitsi naamiaisasukseen natsiunivormun. Hän joutui pahoittelemaan tempaustaan julkisesti.

Valloittavasti virnistävä prinssi sai nopeasti anteeksi hairahduksensa. Hän on rento ja helposti lähestyttävä sekä sukkela suustaan. Harry on suosittu myös siksi, että hän on ammattisotilaana palvellut maansa armeijassa Afganistanissa.

Harry on äitinsä tavoin paneutunut hyväntekeväisyyteen ja jatkanut tämän työtä HIV-tartunnan saaneiden auttamiseksi. Prinssin sydäntä lähellä ovat myös sotaveteraanit ja luonnonsuojelu sekä nuorten hyvinvointi.

Prinsessa Diana ja pojat Harry ja William nauttivat huvipuiston vuoristoradasta Lontoon lähellä vuonna 1993.

Meghan Markle, näyttelijä ja feministi

Näyttelijä Meghan Marklen Harry tapasi sokkotreffeillä Lontoossa vuonna 2016. Seurustelu onnistuttiin salaamaan vuoden verran. Julkisuudessa pariskunta esiintyi ensimmäisen kerran Harryn perustamassa, sotilaille ja sotaveteraaneille tarkoitetussa urheilutapahtumassa kesällä 2017.

Harryltä oli hänen luonteelleen tyypillisesti osattu odottaa epäsovinnaista valintaa tyttöystäväksi, mutta Meghan oli siitä huolimatta monelle yllätys.

Harryltä oli hänen luonteelleen tyypillisesti osattu odottaa epäsovinnaista valintaa tyttöystäväksi, mutta Meghan oli siitä huolimatta monelle yllätys.

Meghan on syntynyt ja kasvanut Kaliforniassa, ja hän toi väistämättä mieleen erään toisen yhdysvaltalaisnaisen. Kun Walesin prinssi ja sittemmin kuningas Edvard VIII rakastui eronneeseen Wallis Simpsoniin 1930-luvulla, suhde ja siitä seurannut kruunusta luopuminen aiheuttivat valtavan skandaalin.

Meghan näytteli menestyneessä televisiosarjassa Pukumiehet, ja hän esitteli elämäntapaansa suositussa blogissaan. Meghan oli aiemmin ollut naimisissa tuottaja Trevor Engelsonin kanssa, mutta pariskunta oli eronnut vain kahden aviovuoden jälkeen vuonna 2013. Lisäksi näyttelijä kertoi auliisti olevansa feministi. Monien rojalistien mielestä nämä seikat olivat arveluttavia.

Television Pukumiehet-lakidraaman tähtiin kuuluivat vuonna 2017 Patrick J. Adams ja Meghan Markle.

Meghanin perhetausta ei myöskään ollut kaikkien mieleen. Näyttelijä varttui keskiluokkaisessa kodissa, ja hänen äitinsä Doria Ragland ja isänsä Thomas Markle erosivat, kun tytär oli pieni.

Ilkeitä puheita aiheutti myös se, että prinssin tyttöystävän äiti on afroamerikkalainen. Häijyimmät epäilivät, että Meghanin ”kulttuurinen tausta” – ilmaisu, jolla yleensä viitattiin hänen etnisiin sukujuuriinsa – tekisi hänestä epäsopivan puolison prinssille.

Sosiaalisessa mediassa kommentoitiin suoraan, miten pöyristyttävää oli, että kuningasperheeseen oli kenties liittymässä tummaihoinen nainen.

Meghan ja hänen äitinsä Doria Ragland ovat läheisiä. Doria on auttanut muun muassa lapsenhoidossa.

Seis ilkeille puheille

Seurustelu-uutista seurasi mediamyrsky. Reportterit alkoivat seurata Meghania tauotta ja kärttää kommentteja kaikilta hänen läheisiltään ja tuttaviltaan.

Prinssi Harry ei suostunut seuraamaan tapahtumia sivusta. Hän julkaisi kannanoton, jossa hän tiukin sanoin tuomitsi keltaisen lehdistön vääristelevät uutiset ja epäeettiset työtavat. Hän myös suomi nettikirjoittelijoiden ilkeyttä.

Samaan aikaan moni iloitsi siitä, että levoton prinssi oli vihdoin löytänyt kumppanin ja seurusteli vakavasti. Britit olivat vastikään nauttineet William ja Kate -huumasta, ja nyt he saisivat aimo annoksen lisää kuninkaallista romantiikkaa.

Harryn ja Meghanin kihlaus julkistettiin virallisesti marraskuussa 2017. Samalla ilmoitettiin, että Meghan muuttaisi Harryn luo Kensingtonin palatsiin ja häät pidettäisiin seuraavana kesänä.

Harry oli suunnitellut itse morsiamensa kihlasormuksen. Siinä oli suuri timantti Botswanasta, jossa pari oli viettänyt paljon aikaa seurustellessaan. Suurta timanttia reunusti kaksi pienempää jalokiveä, jotka olivat kuuluneet prinsessa Dianalle.

Perheenjäsenten puheet ruokkivat skandaalilehdistöä

Häiden alla huomio Harryä ja Meghania kohtaan tiivistyi entisestään niin myönteisessä kuin kielteisessä mielessä. Eniten huolta hoville aiheuttivat Meghanin suulaat perheenjäsenet, joiden puheet ruokkivat skandaalilehdistöä.

Alustavissa suunnitelmissa Meghanin isän oli määrä saattaa tyttärensä alttarille. Thomas Markle kuitenkin hermostutti hovin myymällä lehdille kuvia itsestään ja antamalla omin päin haastatteluja, joissa hän arvosteli kuninkaallista elämäntapaa.

Thomas Markle kärsi myös terveysongelmista. Ne olivat lopulta virallinen syy siihen, miksi hän ei osallistunut häihin. Meghan ei ole tavannut isäänsä pitkään aikaan.

Meghanin sisaruksia, jotka syntyivät isän ensimmäisestä liitosta, ei myöskään kutsuttu häihin. Isosisko Samantha Grant on antanut lukuisia lausuntoja lehdistölle, joissa hän syyttää Meghania ahneudesta, itsekkyydestä ja perheensä hylkäämisestä.

Harryn ja Meghanin häät

Harryn ja Meghanin häitä juhlittiin kuitenkin iloisissa tunnelmissa toukokuussa 2018. Parin kuherruskuukausi lehdistön kanssa loppui silti lyhyeen, ja arvostelu kohdistui etenkin tuoreeseen herttuattareen.

Harryn ja Meghanin vihkiäisissä keväällä 2018 noudatettiin kuninkaallisia perinteitä, mutta myös parin omia mieltymyksiä kuunneltiin.

Jo ennen häitä lehdet olivat kertoneet sisäpiiritietoihin vedoten, että Meghanin asenne hovin työntekijöitä kohtaan oli hankala ja vaativa. Monen avustajan kerrottiin eronneen tehtävästään.

Toisaalta Meghania pidettiin mutkattomana ja helposti lähestyttävänä, aivan kuten Harryäkin. Herttuatar saattoi halata tavallisia kansalaisia ja rikkoa pukeutumisetikettiä housupuvuillaan tai olkapään paljastavilla asuillaan. Toisille nämä ominaisuudet olivat osoitus nykyaikaisuudesta ja avoimuudesta, toisille taas piittaamattomuudesta ja perinteiden halveksimisesta.

Erityisen kierteen Meghanin arvostelu sai, kun häntä alettiin verrata Cambridgen herttuatar Catherineen eli Kateen, prinssi Williamin puolisoon. Kate näyttäytyi julkisuudessa lempeänä, sovinnaisena, tyylikkäänä ja edustavana.

Hänen rinnallaan Meghan oli liian epäsovinnainen, ylimuodikas, omapäinen, joustamaton ja sopeutumaton.

Pian julkisuuteen alkoi tihkua huhuja Williamin ja Harryn välirikosta. Veljesten kerrottiin riitelevän keskenään ja välttelevän yhteisiä perhe- ja edustustilaisuuksia. Eripura syntyi, kun William tuskastui kälynsä asenteeseen ja käytökseen ja siihen, että kiistassa Harry puolusti vaimoaan.

Kun Harryn ja Meghanin esikoinen prinssi Archie Harrison Mountbatten-Windsor syntyi toukokuussa 2019, tuoreet vanhemmat osoittivat jälleen halunsa toimia omalla tavallaan. He kutsuivat häävalokuvaajansa ikuistamaan vastasyntyneen virallisen hovikuvaajan sijaan, eivätkä he sallineet lehdistön läsnäoloa tilaisuudessa. Kummien nimiä ei myöskään kerrottu julkisuuteen.

Syytöksiä ja syytteitä

Lokakuussa 2019 pariskunnan mitta tuli täyteen. Meghan haastoi The Mail on Sunday -sanomalehden oikeuteen. Lehdessä oli julkaistu luvatta kirje, jonka herttuatar oli kirjoittanut isälleen.

Samaan aikaan Harry hyökkäsi brittiläistä skandaalilehdistöä vastaan voimakkaammin kuin koskaan ennen. Hän vertasi Meghanin saamaa kohtelua prinsessa Dianan ajojahtiin. Harry myös vaati, että lehdistö ja nettikommentoijat lopettavat kiusaamisen.

Herttuapari jatkoi julkista keskustelua asemastaan, kun he esiintyivät Harry ja Meghan: Matka Afrikkaan -televisiodokumentissa joulun alla. Ohjelma kuvattiin pariskunnan edustusmatkalla, joka suuntautui Etelä-Afrikkaan.

Meghan kertoi, kuinka vaikeaa oli olla lehdistön silmätikkuna. Hän liikuttui kyyneliin, kun haastattelija kysyi häneltä: ”Oletteko kunnossa?”

Tunteita ei säästelty. Meghan kertoi, kuinka vaikeaa oli olla lehdistön silmätikkuna. Hän liikuttui kyyneliin, kun haastattelija kysyi häneltä: ”Oletteko kunnossa?”

Harry puolestaan paljasti, että hänen ja Williamin välisessä suhteessa on sekä hyviä että huonoja päiviä ja että heillä on erilaiset tavoitteet. Kommentti vahvisti huhuja veljesten välirikosta.

Sussexin herttuapari ja megxit

Sussexin herttuapari haluaa luoda omanlaisensa, modernin tavan olla kuninkaallinen. Kun Harry ja Meghan tiedottivat jättävänsä kuninkaallisen perheen sisäpiirin ja vähentävänsä edustustehtäviään, he olivat punninneet asiaa pitkään.

Viime vuosina kuninkaallisen perheen sisäpiiri oli tiivistynyt ja sen jäsenten vastuita oli jaettu uudelleen. Ehkä edustustehtävien määrä ja laatu tuntuivat liian raskailta, ja Harry ja Meghan halusivat keventää rooliaan. Toisaalta pariskunta korosti, että se pysyisi edelleen kuningattaren tukena. He halusivat jatkaa myös hyväntekeväisyyshankkeitaan.

Merkittävää oli, että Harry ja Meghan tavoittelevat taloudellista itsenäisyyttä, minkä vuoksi he aikovat tulevaisuudessa tehdä palkkatöitä. Tähän asti herttuaparin elämä on rahoitettu julkisista varoista ja Harryn isän prinssi Charlesin antamalla määrärahalla. Harrylla ja Meghanilla on kuitenkin tuntuvasti myös omaa omaisuutta.

Herttuatar on jo palannut näyttelijäksi, sillä hän juonsi hiljattain Disneyn luontodokumentin Elephant. Palkkansa hän tosin luovutti hyväntekeväisyyteen.

Afrikassa Sussexin herttuatar tapasi Archie-poikansa kanssa arkkipiispa Desmond Tutun.

Herttuapari ilmoitti myös, että tulevaisuudessa he eivät asu vain Isossa-Britanniassa. Koska Meghan on kotoisin Yhdysvalloista, he aikovat tutustuttaa poikansa amerikkalaiseen elämäntapaan. Myös työmahdollisuudet paranevat, kun heillä on tukikohtia molemmilla mantereilla.

Herttuapari on jo hankkinut talon Kanadan länsirannikolta Vancouverista, mutta he aikovat asettua virallisesti Kaliforniaan. Yhdysvaltojen kansalaisena Meghan joutuisi muuten maksamaan tuloveroa sekä USA:han että Kanadaan.

Varoittamatta tapahtunut mullistus on jättänyt kuninkaallisen perheen kiusalliseen tilanteeseen. Julkisuudessa parin hovista irtaantumista on alettua kutsua megxitiksi.

Kohtaaminen kuningattaren kanssa

Britit seurasivat jännittyneinä, kun Buckinghamin palatsi ilmoitti, että prinssi Harry oli kutsuttu neuvotteluun isoäitinsä kuningatar Elisabet II:n, prinssi Charlesin ja prinssi Williamin kanssa.

Neuvotteluiden tuloksena Harry ja Meghan saivat tahtonsa läpi vain osittain. He vetäytyivät kuninkaallisen perheen eturivistä maaliskuussa ja heistä tuli taloudellisesti itsenäisiä. Pariskunta ei kuitenkaan saa edustaa kuninkaallista perhettä silloin tällöin, kuten he olivat toivoneet. Kuningatar linjasi, ettei heille vastedes anneta lainkaan virallisia edustustehtäviä.

Maaliskuussa 2020 herttuatar Meghan ja prinssi Harry osallistuivat Kansainyhteisön juhlajumalanpalvelukseen Westminster Abbeyssä Lontoossa. Se oli parin viimeinen virallinen edustustilaisuus kuninkaallisina.

Harryltä ja Meghanilta kiellettiin myös sanan royal, kuninkaallinen, käyttö kaupallisessa toiminnassa. Sen on täytynyt olla takaisku, sillä pariskunta oli jo suunnitellut järjestöä, jonka nimessä he olisivat käyttäneet termiä. Harry ja Meghan huomauttivat – monen mielestä piikikkäästi – että hovi ei pysty kieltämään sanan käyttöä ulkomailla. Silti he myöntyivät kuningattaren tahtoon.

Harrylle suurin pettymys lienee kuitenkin ollut päätös, jonka seurauksena hän joutui luopumaan merkittävimmistä sotilastehtävistään.

Oman polkunsa kulkijat

Maaliskuun 2020 lopussa Harry ja Meghan palasivat Englantiin osallistuakseen Kansainyhteisön vuosittaisiin juhlallisuuksiin. Monen pettymykseksi he olivat jättäneet Archie-vauvan kotiin.

Parin edustustilaisuutta seurattiin silmä tarkkana, ja etsittiin viitteitä erimielisyyksistä kuningasperheen sisällä. Sussexin herttuaparin uusi, aiempaa alhaisempi asema ilmeni juhlajumalanpalveluksessa, sillä pariskunta istui kirkossa eri rivillä kuin William ja Kate.

On selvää, että hovista irtautuminen ei onnistunut täysin herttuaparin toiveiden mukaan. Eripura kuninkaallisen perheen sisällä sekä jännitteinen suhde mediaan tuskin katoavat hetkessä.

Harryn ja Meghanin kaltaisille oman polkunsa kulkijoille irtiotto hovin pauloista voi kuitenkin lopulta olla paras mahdollinen vaihtoehto. ●

Harryn ja Meghanin tytär syntyi kesäkuussa 2021

Prinssi Harry, 36, ja Sussexin herttuatar Meghan, 39, saivat tyttären perjantaina 4. kesäkuuta 2021. Tytär Lilibet "Lili" Diana Mountbatten-Windsor syntyi Santa Barbarassa Kaliforniassa.

Harry ja Meghan nimesivät toisen lapsensa Lilibetiksi hovin kuningatar Elisabetin lempinimen mukaan. Toinen nimi, Diana, on valittu tämän rakastetun isoäidin, Walesin prinsessa Dianan mukaan.

”Kesäkuun 4. päivänä meitä siunattiin tyttäremme, Lilin, saapumisella. Hän on enemmän kuin olisimme voineet kuvitella, ja olemme kiitollisia rakkaudesta ja rukouksista, joita olemme tunteneet ympäri maailmaa", pariskunta kiitteli sivuillaan.

Prinssi Harry (oik.) halusi nimetä tyttärensä äitinsä muistoa kunnioittaen.

Kommentoi +