Häpeätkö sanomisiasi usein jälkikäteen? Stand up -koomikko, headhunter ja joogaohjaaja kertovat, miten vältät turhan morkkiksen
Ihmissuhteet
Häpeätkö sanomisiasi usein jälkikäteen? Stand up -koomikko, headhunter ja joogaohjaaja kertovat, miten vältät turhan morkkiksen
Pitipä taas möläyttää! Jos jäät vellomaan sanoihisi tai tekoihisi jälkikäteen, lue tämä juttu. Asiantuntijoiden vinkeillä pääset tilanteesta helpommin yli.
Teksti

Kuvat
,

Julkaistu 27.10.2021
Kauneus ja Terveys

Anna ajatusten mennä

Eija Pusila-Verona, Helsingin joogayhdistyksen puheenjohtaja:

”Jos morkkis vaivaa, lähde kävelylle. Keskity siihen, mitä kuulet, miltä ympärilläsi tuoksuu ja miltä maa tuntuu jalkojesi alla.

Jooga on ikivanha itsehoito­menetelmä, jossa pyritään hiljentämään ajatusmylly, jota buddha­laisuudessa nimitetään apinamieleksi. Ajatuksethan ovat kuin puissa hyppivät apinat.

Lyhyt joogaharjoitus voi auttaa morkkikseen. Asetu selälle toinen käsi vatsan päälle ja toinen vatsan yläpuolelle. Sulje silmäsi. Kun keskityt hengitykseen, unohdat kaiken muun etkä enää kuule mollaavaa ääntä päässäsi, vatvo menneitä tai suunnittele tulevaa.

Jooga opettaa hallitsemaan hengitystäsi. Koska tunteet ja hengitys ovat yhtä, opit myös säätelemään tunteitasi.”

Eija Pusila-Verona

Aseta nolo asia mittasuhteisiin

Nea Seppäläinen-Ahlbom, senior partner, SAM Headhunting:

”Olen kohdannut paljon työn­hakijoita, jotka pohtivat kamalasti, mitä he sanoivat haastattelussa. Olin nuorena samanlainen. Ruoskin itseäni ja mietin yksittäisiä lauseitani. Rekrytoijana tärkein neuvoni on: ole oma itsesi. Persoonahan aina palkataan.

Aseta nolottava asia mittasuhteisiin. Mikä merkitys asialla on suhteessa elämääsi? Ei mikään!

Morkkis johtuu usein ylitulkinnasta. Jos joku nostaa kulmiaan, ele ei välttämättä johdu sinusta. Itseironia toimii: hymyilen itselleni ja tapahtuneelle hyväntahtoisesti.

Ennen työtä haettiin hattu kourassa, nyt kyse on kahden kaupasta. Myös hakija valitsee paikan. Kun oivallat sen, ei tarvitse jännittää sanomisiaan niin paljon.”

Nea Seppäläinen-Ahlbom

Pura tapahtunut osiin

Anitta Ahonen, stand up -artisti:

”Urani alussa ajattelin huonon keikan jälkeen, että olen paska. Vasta kokemus on vahvistanut sen, ettei huono keikka tee minusta paskaa ihmistä.

Valtaosa keikoista onnistuu hyvin, ja epäonnistuminen voi johtua oloista. Jos firmassa on organisaatiomuutos, en voi koomikkona pelastaa työyhteisöä.

Jos morkkis iskee, hengittele ensin ja suhteuta tapahtunut. Mieti, onko joku kuollut, todennäköisesti ei. Pura tapahtunut osiin. Mitä kävi, vai kävikö mitään?

Sitten voit mennä itseesi. Jos mokasit, voit pyytää anteeksi, puhua läheisten kanssa ja nukkua yön yli. Voit nauraa, jos pystyt, tai päättää, ettet toista virhettäsi. Muut tuskin muistavat sitä. Ihmisiä kiinnostaa lähinnä oma napa.”

Anitta Ahonen

Kommentoi +