Etsitkö ihoa kosteuttavaa voidetta? Tarkista silloin tuote tarkkaan – kosteuttavia tuotteita on kahdenlaisia
ihonhoito
Etsitkö ihoa kosteuttavaa voidetta? Tarkista silloin tuote tarkkaan – kosteuttavia tuotteita on kahdenlaisia
Kun iho tarvitsee kosteutusta, tutki tuotteita tarkkaan. Englanninkieliset sanat moisturizing ja hydrating tarkoittavat kahta erilaista kosteutusta.
Teksti

Kuvat

6.1.2023
 |
Eeva

Toivoisitko, että ihosi olisi hyvinvoiva, hyvin suojattu ja näyttäisi raikkaalta? Silloin haluat todennäköisesti käyttää ihoa kosteuttavia tuotteita. Hyvin kosteutettu iho on myös sileämpi ja näyttää täyteläiseltä.

Kosteuttavia tuotteita etsiessä huomaa, että purkeissa puhutaan kosteuttamisesta kahdella tavalla, sanoilla moisturizing ja hydrating . Eikö kosteuttava olekaan aina sama asia?

Kaksi erilaista kosteutusta

Hydratizing eli toisin sanoen nesteytys tarkoittaa sitä, että ihoa ikään kuin autetaan nappaamaan kosteutta ympäröivästä ilmasta ja sille sivellyistä kosteuttavista aineista.

Moisturizing taas tarkoittaa sitä, että pyritään parantamaan ihon kykyä säilyttää kosteutta. Silloin ihon luontainen suojakerros vahvistuu, vesi ei karkaa iholta, ja iho pysyy sekä pehmeänä että sileänä.

Karkeasti voisi sanoa että moisturizing tarkoittaa ihon syöttämistä ja juottamista ja hydration vain juottamista.

Jos kuivaa ihoa kosteuttaa vain kosteuttavilla aineilla, eikä iholla ole suojaavia rasvoja, kosteus pääsee karkaamaan ihosta, ja iho kuivuu ja hilseilee.

Tarkista, onko ihosi kuiva vai pintakuiva

Kuiva iho ei aina ole vain kosteusköyhä vaan saattaa kaivata kosteuden lisäksi hyviä rasvoja. Kuiva iho on siis nälkäinen ja pintakuiva janoinen. Mutkikkaammaksi asian tekee se, että iho voi olla molempia.

Jos kuivaa ihoa vain kosteuttaa kosteuttavilla aineilla, eikä iholla ole suojaavia rasvoja, kosteus pääsee karkaamaan ihosta, ja iho kuivuu sekä hilseilee. Siitäkin huolimatta, että sille levitetyt öljyt saavat sen ehkä näyttämään heti vähän aiempaa pehmeämmältä.

Pintakuiva iho eroaa kuivasta ihosta ulkonäöllisesti siten, että se on usein samean värinen ja siinä on hentoisia (kosteusköyhyydestä johtuvia) pintajuonteita. Kuiva iho taas on selvästi hilseilevä ja yleensä laadultaan ohuempi. Myös rasvainen ja sekaiho voivat olla pintakuivia ja kaivata kosteutta.

Ihoa juottavia aineita ovat muun muassa glyseriini, maitohappo, hyaluronihappo ja nyt kovin trendikäs skvalaani. Ne antavat kosteusköyhälle iholle sen kaipaamaa kosteutta.

Hyviä rasvoja sen sijaan ovat muun muassa karitevoi (shea butter), manteliöljy ja auringonkukan siemenöljy.

Jos iho on sekä kosteusköyhä että kuiva, kosteuttava seerumi kannattaa levittää iholle ensin jo pelkästään sen ohuemman koostumuksen vuoksi, ja ravitseva voide tai öljy iholle sitten. Rasvat lukitsevat kosteuttavan seerumin tarjoaman kosteuden ihoon.

Kokeile näitä tuotteita

Luonnonkosmeettisen hoitolasarjan Unna Nordicin Pihla Hydrating Serum -kosteuttava seerumi sopii erityisen hyvin pintakuivalle iholle – oli se sitten kuiva tai rasvainen. Kosteuttavaa koivunmahlaa ja hyaluronihappoa sisältävä seerumi kosteuttaa ihoa, sitoo kosteutta ihoon ja sitä voi käyttää läpi vuoden kosteusvoiteen alla. 30 ml, 48 e.

Luonnonkosmetiikkaa edustavan Whamisan Toner Deep Rich on jotain hoitoveden ja kasvoveden väliltä. Sen sisältämä aloeuute ja fermentoidut kasviuutteet hoitavat ja kosteuttavat ihoa. 155 ml, 50,40 e.

Kiehl's Ultra Facial Cream on täyteläinen kasvovoide, jossa on muun muassa ravitsevaa ja manteliöljyä sekä kosteuttavaa ja pehmentävää oliiviöljyä. 28 ml, 19,50 e.

Kommentoi +